Skip to main content

Nieuws (test2)

* Bitcoin koers weer boven $38.000 en Vitalik Buterin waarschuwt voor AI

De Bitcoin koers is gisteren weer boven de $38.000 uit gekomen en lijkt nu toch serieus werk te willen maken van het $40k koersdoel. Gisteren begon de koers in de loop van de ochtend op te lopen en aan het begin van de avond werd het $38k-niveau gepasseerd. Vannacht dook de Bitcoin koers weer kortstondig onder de $38k, maar inmiddels staan we er weer ruim boven.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $37.946 (Bitmex) en €34.629 (Bitvavo). Dat is een verandering van 2,4% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins laten mooie groene cijfers zien. Daarover verderop meer.

Bitcoin koers stijgt boven $38K na milde opmerkingen van Fed-gouverneur Chris Waller

Fed-gouverneur Chris Waller, bekend om zijn doorgaans havikachtige houding, sprak over mogelijke renteverlagingen indien de inflatie blijft dalen. Tijdens een evenement in Washington D.C. benadrukte hij dat recente gegevens wijzen op een economische vertraging en een aanhoudende matiging van de inflatie, wat suggereert dat het huidige beleid van de Amerikaanse Federal Reserve passend is.

Waller merkte op dat de economie vertraagt, verwijzend naar gegevens van oktober en huidige voorspellingen voor de rest van het vierde kwartaal. Hij benadrukte dat de inflatiecijfers ook in de goede richting bewegen.

Bij het beantwoorden van vragen na zijn toespraak gaf Waller aan dat als de inflatie blijft dalen, er sterke argumenten zijn voor renteverlagingen binnen enkele maanden. Waller wordt beschouwd als het op twee na meest havikachtige lid van het Federal Open Market Committee (FOMC), dus zijn duifachtige opmerkingen zijn opmerkelijk.

De Bitcoin koers steeg meer dan 1% na Wallers opmerkingen, zelfs terwijl zijn collega Michelle Bowman – die bij een ander evenement sprak – aangaf dat zij denkt dat de rentetarieven moeten stijgen om de inflatie te beteugelen. Op het moment van schrijven bewoog de koers van Bitcoin rond $38.000.

Ander Crypto Nieuws

Vitalik Buterin waarschuwt voor gevaren van AI

Mede-oprichter van Ethereum en huidige voorzitter, Vitalik Buterin, heeft verklaard dat de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) niet kan worden onderschat en dat deze de mogelijkheden van de mens snel zal kunnen overtreffen. Hij is niet zo bekend als anderen, zoals bijvoorbeeld Elon Musk, als het gaat om vernietigende AI-voorspellingen, maar Buterin hield zich niet in. Hij is van mening dat AI-uitvindingen in niets lijken op andere disruptieve technologieën zoals sociale media, ruimtevaarttechnologie en zelfs het wiel. Daarom zijn ze volgens hem veel baanbrekender. Daarover verderop meer.

11 Jaar sinds de eerste Bitcoin Halvering: van $12 naar $37.000

Vandaag is het 11 jaar geleden dat Bitcoin zijn eerste halvering meemaakte, waarbij de Bitcoin koers indrukwekkend steeg van $12 naar de huidige $37.000. Deze mijlpaal wordt gevierd terwijl de gemeenschap uitkijkt naar de volgende halvering in april 2024.

De allereerste Bitcoin-transactie vond bijna 15 jaar geleden plaats op 3 januari 2009, enkele maanden na de publicatie van de Bitcoin-whitepaper door de anonieme maker Satoshi Nakamoto in oktober 2008.

Op 28 november 2012, bijna vier jaar na het delven van het eerste Bitcoin-blok, vond de eerste Bitcoin halving plaats. Destijds stond de Bitcoin koers op ongeveer $12, wat 308.200% onder de huidige koers ligt.

Hoewel de halvering en de limiet van 21 miljoen Bitcoins niet direct worden beschreven in Nakamoto's whitepaper, worden bepaalde mechanismen om de creatie van nieuwe BTC te controleren wel gesuggereerd. Deze halveringsmechanismen, geprogrammeerd in het BTC-mijnalgoritme, zijn bedoeld om inflatie tegen te gaan door schaarste te behouden.

Vóór de eerste Bitcoin halving ontvingen miners tot wel 50 BTC per blok. Na de halvering in 2012 werd de beloning verlaagd naar 25 BTC, gevolgd door een tweede halvering in 2016 naar 12,5 BTC. De meest recente halvering in 2020 verminderde de blokbeloning verder naar 6,25 BTC.

De halveringen hebben historisch gezien een significante impact gehad op de Bitcoin koers. Een jaar na de eerste halvering steeg de prijs naar bijna $1.000, en de tweede halvering leidde tot een stijging van 350% in het daaropvolgende jaar, waarbij BTC uiteindelijk bijna $20.000 bereikte in december 2017. Na de derde halvering in 2020 schoot BTC omhoog naar een recordhoogte van bijna $69.000 in november 2021.

De vierde Bitcoin-halvering, gepland voor 17 april 2024, wordt met grote verwachtingen tegemoet gezien, vooral vanwege de verwachting dat de Amerikaanse effectenregelgevers mogelijk eindelijk een spot Bitcoin exchange-traded fund goedkeuren.

De beloning voor Bitcoin-miners zal naar verwachting 34 keer gehalveerd worden totdat deze 0 BTC bereikt, nadat alle 21 miljoen Bitcoins zijn gemijnd. Volgens de huidige planning zal de maximale voorraad van 21 miljoen Bitcoin rond 2140 bereikt worden.

Ontwikkelingen in Quantum Computing gaan door 

De opkomst van Quantum Computing (QC) laat langzaam van zich horen in de technologiegemeenschap. Ooit beschouwd als een obscure tak van computerwetenschappen, zal de opkomende sector in de nabije toekomst exploderen met een Brits bedrijf genaamd Oxford Quantum Circuits (OQC), dat $100 miljoen aan serie B-financiering ophaalt onder leiding van een grote Japanse investeerder. Het bedrijf streeft ernaar om ‘s werelds eerste bedrijfsklare QC-oplossing te ontwikkelen. Het bedrijf heeft al partnerschappen gesloten met Nividia, Amazon Web Service, McKinsey en Equinix om een dergelijke oplossing te creëren. Hoewel we nog lang niet in de buurt zijn van een oplossing die voor alle sectoren werkt, zal dit verbazingwekkende stukje technologie waarschijnlijk wereldwijd de aandacht trekken. QC heeft het vermogen om ons leven fundamenteel te veranderen, inclusief de manier waarop het internet werkt en zelfs cryptocurrencies. Er wordt geschat dat een middelgroot QC-apparaat, vanwege zijn enorme rekenkracht, gemakkelijk het hele Bitcoin-netwerk in gevaar kan brengen. Maar nogmaals, het is nog steeds een idee en nog lang niet voltooid.

De Bitcoin koers stijgt boven de $38.000

Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $37.9k. 

De afgelopen 24 uur begonnen met de Bitcoin koers rond de $37.000. De koers begon vrijwel direct te stijgen en bereikte gedurende de dag een hoogste koers van $38.368, waarbij het met ogenschijnlijk gemak door de $38k-barriere brak. Vervolgens moest de koers in de loop van de avond en nacht weer wat terrein prijsgeven en het zakte daarbij tot $37.675. Daarna ging het weer vrolijk omhoog en bereikte het in de loop van de ochtend een hoogste stand van $38.455. Op het moment van schrijven beweegt de Bitcoin koers iets onder $38k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $745 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 53,1%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen boeken winst

Andere crypto koersen stonden aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels hoger. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 1,5%), Solana (SOL, 8,6%), Dogecoin (DOGE, 3%), Chainlink (LINK, 3,4%), Avalanche (AVAX, 5,1%), Polkadot (DOT, 1,9% ) en Uniswap (UNI, 2%).

 

Solana koers grafiek

Vitalik Buterin: AI zou het menselijke vermogen kunnen overtreffen

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin gelooft ook dat de opkomst van AI een grote bedreiging vormt voor de positie van de mens als dominante soort op aarde.

Buterin zei:

“AI is [...] een nieuw type geest dat snel aan intelligentie wint, en het maakt een serieuze kans om de mentale vermogens van de mens in te halen en de nieuwe topsoort op aarde te worden.”

Hij vervolgde ook met te zeggen dat AI gevaarlijker zou kunnen worden dan klimaatverandering of zelfs een wereldwijde nucleaire oorlog, omdat het het vermogen heeft om de hele mensheid uit te roeien en niemand achter te laten. Buterin en andere technopreneurs waarschuwen al een tijdje voor de mogelijke gevaren van AI, nu steeds krachtiger nieuwe AI-oplossingen blijven verschijnen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.

 

Een deel van bovenstaande content is met behulp van AI (Artificial Intelligence) geschreven. Dit wordt gedaan om jou als lezer een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen geven van het laatste crypto nieuws. Opinies zijn, waar gegeven, altijd van de betreffende menselijke auteur.

* Groen licht voor overname klantenbestand Litebit door Bitvavo

Een flinke opsteker voor crypto exchange Bitvavo. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft namelijk de overname van het klantenbestand van Litebit door Bitvavo goedgekeurd. Twee weken geleden maakte Litebit bekend te stoppen met haar activiteiten. Als reden noemde het Rotterdamse bedrijf o.a. de toenemende regeldruk en concurrentie. Wij berichtten daar al eerder over.

* Bloedbad op de crypto-markten, de SEC deelt gevoelige klap uit

Net toen de zaken meer bullish begonnen te worden, brak de hel los. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft besloten een volledig offensief tegen crypto in te zetten door zich te richten op Binance, de grootste crypto-exchange ter wereld. De situatie ziet er nijpend uit: terwijl de Bitcoin koers slechts met ongeveer 5% is gedaald, zijn veel populaire altcoins met 20% of zelfs 30% gekelderd. De toekomst van cryptocurrencies in de Verenigde Staten hangt af van hoe de huidige situatie zich ontwikkelt, dus laten we eens nader bekijken wat er aan de hand is!

* Bitcoin koers onder druk nu de temperatuur rond regelgeving VS stijgt

De situatie op het gebied van crypto-regelgeving wordt elke dag ernstiger nu de Securities and Exchange Commission (SEC) begin deze week rechtszaken startte tegen zowel Binance als Coinbase. Nu probeert de federale toezichthouder verdachte gebruikersfondsen op deze platforms te bevriezen en de beurzen verzetten zich tegen deze stap (daarover verderop meer). De Bitcoin koers, net als andere crypto koersen, wordt duidelijk beïnvloed door de situatie in de VS. Beleggers zijn duidelijk op hun hoede en de onzekerheid die deze situatie oplevert wordt niet door hen gewaardeerd. Als gevolg hiervan zagen we de koersen de afgelopen dagen dan ook dalen.

* De Bitcoin koers schommelt rond $ 27.000 en Elon Musk aangeklaagd

De Bitcoin (BTC) koers beweegt momenteel rond de $27k na een relatief stabiele laatste 24 uur. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie lijkt de status quo te behouden terwijl de bulls en bears zich op de volgende stap beraden. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 27.142 (Binance) en € 25.380 (Bitvavo). Altcoins waren ook grotendeels stabiel, terwijl de markt vooral zijwaarts handelde gedurende deze tijd. Daarover verderop meer.