Skip to main content

Aave koers (AAVE)

Aave koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Aave (AAVE) koers weergegeven in euro. Wil je AAVE kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Aave en hoe werkt het

Aave is een van de DeFi oplossingen die op maat gemaakt zijn om gebruikers te helpen bij het lenen, uitlenen en rente verdienen op alle crypto activa zonder tussenkomst van gecentraliseerde tussenpersonen. Wat is Aave en hoe werkt het? Je leest het in dit artikel.  

Wat is Aave?

Aave is een gedecentraliseerd financieringsprotocol (DeFi) dat mensen cryptocurrency laat lenen en uitlenen zonder tussenkomst van een gecentraliseerde tussenpersoon. Als AAVE-gebruikers uitlenen, verdienen ze rente en als ze lenen, betalen ze rente.

Aave is gebaseerd op de Ethereum blockchain en is een open source DeFi protocol met een systeem van smart contracts. De smart contracts ondersteunen het beheer van alle crypto-activa door een gedistribueerd netwerk van computers.

Het protocol zelf maakt gebruik van een gedecentraliseerde autonome organisatie, of DAO. Dat betekent dat het wordt beheerd en bestuurd door de mensen die de AAVE-tokens bezitten - en er mee stemmen.

De tokens op het Aave netwerk gebruiken ook Ethereum voor het verwerken van transacties, en kwalificeren zich daarmee als ERC-20 tokens. Daarnaast worden de AAVE-tokens gebruikt voor het bestuur van het protocol en de operaties.

 

De geschiedenis van AAVE

De oprichter, Stani Kulechov, begon het Aave protocol in 2017, gevestigd in Zwitserland. Aanvankelijk heette het platform ETHLend en haalde het bijna $16,2 miljoen op in de eerste initial coin offering (ICO) in 2017. In totaal werden er een miljard AAVE-tokens verkocht tegen een prijs van $0,0162 per stuk.

Het Aave protocol dat we vandaag kennen kreeg zijn naam in 2018. In die tijd verkocht het protocol in de beginfase bijna 1 miljard eenheden van de eigen cryptocurrency, bekend als LEND. Vervolgens hield het Aave team de resterende 300 miljoen eenheden van de Aave cryptotoken.

De huidige AAVE-prijs bedraag € €164.25 en met een marktkapitalisatie van €2.247.010.080 staat het op de 49e plek. Het maximaal te verhandelen aantal AAVE-munten is 16.000.000. Op dit moment zijn hiervan 13.680.182 in omloop.

Hoe het werkt

In plaats van een uitlener individueel aan een lener te moeten koppelen, werkt het Aave protocol op basis van een algoritme dat geautomatiseerde leningen rechtstreeks uit Aave liquiditeitspools mogelijk maakt.

Uitleners kunnen hun crypto-bezit in liquiditeitspools storten en rente verdienen op basis van het bedrag dat ze storten en uitlenen.

De rente wordt betaald door leners en hangt af van de bezettingsgraad. Dit betekent dat de rente afhangt van het aantal activa in een pool. Als alle activa gebruikt worden, zijn de rentevoeten hoger om de leners aan te moedigen meer activa voor de leners te storten.

Worden niet alle activa in de pools gebruikt, dan zijn de rentevoeten lager om leners aan te trekken en het opnemen van leningen te stimuleren. Zodoende zijn uitleners en leners wederzijds van elkaar afhankelijk zijn.

Aave leningen zijn overcollateralized. Dit betekent dat gebruikers een storting in de vorm van onderpand moeten doen die in waarde hoger is dan het bedrag dat ze lenen. In het geval dat de geleende activa niet binnen de gegeven termijn worden teruggegeven, wordt het onderpand door de leners ingenomen.

Aave heeft momenteel pools voor meer dan 20 op Ethereum gebaseerde activa, waaronder de stablecoins Tether, DAI, USD Coin, en Gemini dollar. Andere markten zijn Chainlink, Basic Attention Token, en Uniswap.

Wat maakt AAVE uniek?

Het unieke aan Aave is dat het gebruikers de mogelijkheid biedt om in real time rente te verdienen. Bovendien bieden flitsleningen op Aave ook de mogelijkheid om crypto te lenen zonder onderpand.

Een ander uniek kenmerk van het Aave crypto-leningsprotocol is de faciliteit om van tarief te wisselen. Het protocol ondersteunt leners bij het wisselen tussen vaste en variabele rentevoeten. Daardoor kan het helpen de leningskosten te verlagen.

Daarnaast hoeven mensen die het token lenen geen transactiekosten hoeven te betalen voor het afsluiten van leningen in coupures. Ook krijgen leners die AAVE als onderpand gebruiken de kans op een korting op de transactiekosten.

Met een gevarieerde portefeuille van producten die verschillende domeinen bestrijken, zoals technologie, games, en financiën, is het Aave protocol op dit moment ook de meest diverse leenpool in de DeFi ruimte.

  • Hits: 3212