Skip to main content

Arbitrum koers (ARB)

Arbitrum koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Arbitrum (ARB) koers weergegeven in euro. Wil je ARB kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.

Wat is Arbitrum en hoe werkt het?

Wat is Arbitrum?

Arbitrum is een Layer 2-oplossing die de functionaliteit van Ethereum smart contracts verbetert door hun snelheid en schaalbaarheid te verhogen en meer privacyfuncties te introduceren.

Het platform maakt het voor ontwikkelaars eenvoudig om Ethereum-transacties en Ethereum Virtual Machine (EVM)-contracten op een tweede laag uit te voeren, terwijl ze nog steeds gebruikmaken van de eersteklas Layer 1-beveiliging van Ethereum.

Het lost enkele problemen op met de bestaande, op Ethereum gebaseerde, slimme contracten, zoals hun ineffectiviteit en hoge uitvoeringskosten, die de gebruikerservaring van Ethereum in gevaar hebben gebracht en transacties duur hebben gemaakt.

Arbitrum gebruikt transactie-rollups om batches van ingediende transacties op de Ethereum-hoofdketen vast te leggen, ze uit te voeren op een goedkope schaalbare Layer 2-zijketen en vervolgens Ethereum te gebruiken om correcte resultaten te garanderen.

De geschiedenis van Arbitrum

In 2018 richtten Ed Felten, Steven Goldfeder en Harry Kalodner, Offchain Labs op, een in New York gevestigd blockchain-ontwikkelingsbedrijf. Deze drie personen zijn blockchain-professionals met een ijver voor het verbeteren van de functionaliteit van cryptocurrencies.

Datzelfde jaar stelde het bedrijf voor het eerst de Arbitrum Whitepaper voor aan Princeton University.

Voordat het in augustus 2021 op het Ethereum-mainnet werd uitgebracht, lanceerden ze de eerste versie begin 2020, gevolgd door verschillende bètatests medio 2020.

Uniswap, Chainlink en Aave zijn slechts enkele van de spraakmakende cryptoprojecten die Arbitrum adopteerden nadat het na de oprichting aanzienlijk populair was geworden in de Ethereum-gemeenschap.

Momenteel maakt Offchain Labs het Arbitrum-product en andere volledige reeks schaaloplossingen.

Hoe werkt Arbitrum?

Door slimme contracten in staat te stellen transactiegegevens over de mainchain en sidechain over te dragen, versnelt en vereenvoudigt Arbitrum het gebruik van de Ethereum-blockchain. Het maakt gebruik van "optimistische rollup"-technologie.

Een rollup is een algemene schaalmethode die uitsluitend afhankelijk is van de beveiliging van Ethereum. Deze rollup maakt de implementatie van alle huidige slimme contracten van het mainnet mogelijk met weinig of geen aanpassingen. Laag 2-kanalen en zijketens worden gecombineerd om maximaal voordeel te geven.

De methode die wordt gebruikt door optimistische rollups is om transacties buiten Ethereum uit te voeren en de transactiedetails op het mainnet te publiceren. Ze worden als 'optimistisch' beschouwd omdat ze geen bewijzen vrijgeven voor het bevestigen van transactiebatches die on-chain zijn ingediend en ervan uitgaan dat off-chain transacties legitiem zijn.

Ze vertrouwen op een getimed mechanisme om fraude te bewijzen en om gevallen van transacties te vinden die niet nauwkeurig zijn berekend. Door fraudebestendig te rekenen, kan elke verificateur binnen het netwerk de resultaten van een samengetelde transactie betwisten.

De samengetelde batchtransacties worden opnieuw verwerkt en gewijzigd in het systeem, afhankelijk van of de fraudecontrole succesvol is. In de tussentijd wordt de sequencer die de transactie foutief heeft uitgevoerd bestraft.

Het Ethereum-mainnet herkent de transactie-rollup-batch als geldig als het fraudebewijs niet succesvol is en de challenge-periode is verstreken.

Wat maakt Arbitrum uniek?

Het project heeft tot doel een intuïtief platform te creëren dat programmeurs kunnen gebruiken om zeer effectieve en schaalbare slimme contracten te lanceren die compatibel zijn met Ethereum.

Veel platforms proberen functionaliteit aan te bieden die vergelijkbaar is met die van Arbitrum om de beperkingen van Ethereum te omzeilen. De onderscheidende eigenschappen die Arbitrum van zijn rivalen onderscheiden, zijn echter de volgende.

Verlaging van vergoedingen

Arbitrum is een Ethereum Layer 2-schaaloplossing die tot doel heeft de transactie-output te verhogen en de transactiekosten te verlagen.

Arbitrum kan de kosten verlagen tot slechts een fractie van wat ze op Ethereum zijn, terwijl het voldoende prikkels biedt voor validators vanwege de ongelooflijk effectieve rollup-techniek.

Een ontwikkeld ecosysteem

Uniswap, DODO, Sushi en honderden andere Ethereum DApps (Decentralized Applications) en infrastructuurprojecten zijn slechts enkele van de projecten waarmee Arbitrum al samenwerkt.

EVM-compatibiliteit

Een samenvoegingstype dat zeer compatibel is met de EVM is de Arbitrum-oprolmethode. Elke taal die naar EVM kan worden gecompileerd, werkt direct uit de doos, inclusief Solidity en Vyper. Het is compatibel met de EVM op byte-codeniveau.

Stevige tooling voor ontwikkelaars

Het Arbitrum-team doet er alles aan om het voortbouwen op hun Layer 2-oplossing eenvoudig te maken. Als gevolg hiervan hebben ze uitgebreide ontwikkelaarsdocumentatie voor Arbitrum gemaakt en programmeurs kunnen aan de slag door gebruik te maken van de Ethereum-tooling die al in gebruik is.

Conclusie

Arbitrum is een veelbelovende keuze voor het opschalen van Ethereum en stelt ontwikkelaars in staat om de volgende golf van gedecentraliseerde applicaties te produceren vanwege de kenmerkende combinatie van toegankelijkheid en lage kosten.

 

  • Hits: 1227