De Ethereum Merge komt eraan, dit is wat beleggers moeten weten

Ethereum Merge 

De langverwachte Ethereum Merge komt steeds dichterbij. De Ethereum Merge verandert de manier hoe deze computers de blockchain onderhouden en beveiligen. Ethereum stapt over van een Proof of Work (PoW) naar een Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme. Een van de voordelen is dat het een minder energie-intensieve technologie is. De update staat gepland voor 19 september 2022 en kan invloed hebben op je crypto investeringen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Ethereum Merge. 

Wat is de Ethereum Merge?

De Ethereum Merge is bedoeld om de Ethereum blockchain te verschuiven van het huidige PoW consensus mechanisme naar een PoS model, bedoeld om sneller en energie-efficiënter te zijn. 

Het heet 'Ethereum Merge' of ‘The Merge’ omdat het de samensmelting is van twee onafhankelijke blockchains die momenteel parallel lopen. Het Mainnet van de Ethereum blockchain wordt 'samengevoegd' met een blockchain voor speciale doeleinden die 'de Beacon Chain' heet.

De Beacon Chain werd gelanceerd op 1 december 2020 met als doel om één ding te doen: een Proof-of-Stake blockchain zijn. Er zijn geen transacties, geen tokens of DeFi apps op de Beacon Chain. Het is een lege blockchain die uitsluitend bedoeld is als een blockchain die een Proof of Stake consensus mechanisme draait. 

Omdat de Beacon Chain een 'lege keten' is, kan ze met de Ethereum blockchain samensmelten en Ethereum's PoW mechanisme vervangen, zonder dat de ontwikkelaars zich zorgen hoeven te maken over andere variabelen.

Zodra deze twee chains samengevoegd zijn, zal Ethereum's PoW validatie vervangen worden door een gloednieuw PoS consensus mechanisme. Het aanpassen van de op één na grootste blockchain van het ene systeem naar het andere is een ongelooflijk ingewikkeld proces met meerdere stappen. 

Waarom is de Ethereum Merge zo belangrijk?

Het Proof of Work consensusmodel verbruikt veel energie. Door dit enorme energieverbruik is een blockchain die dit type consensus mechanisme gebruikt allesbehalve duurzaam. Hierdoor is Bitcoin (BTC) de laatste jaren ook het onderwerp van veel kritiek geweest.

De upgrade naar Ethereum 2.0 is volgens de Ethereum gemeenschap hard nodig. De blockchain van Ethereum ondervindt momenteel een groot probleem met schaalbaarheid. Daarnaast vond de Ethereum gemeenschap ook dat er veel ruimte voor verbetering was op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.

Volgens de Ethereum gemeenschap zijn dit de belangrijkste doelen van de upgrade naar Ethereum 2.0:

  • Schaalbaarder

Ethereum's blockchain moet minimaal 1.000 transacties per seconde kunnen verwerken om een bepaald snelheidsniveau te garanderen, zonder dat gebruikers torenhoge kosten moeten betalen. Door de update zal de blockchain meer transacties kunnen verwerken.

  • Veiliger

Het platform wordt namelijk steeds meer door ontwikkelaars gebruikt wordt om gedecentraliseerde applicaties (DApps) te hosten. Het toenemende aantal gebruikers betekent dat er steeds meer geld op het platform wordt bewaard, waardoor de blockchain een belangrijker doelwit wordt voor hackers. De upgrade maakt Ethereum veiliger.

  • Duurzamer

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de wereld waarin we leven. Daarom moeten blockchains beter zijn voor het milieu, wil er wijdverbreide adoptie plaatsvinden. Een blockchain is duurzamer zodra hij minder energie nodig heeft om transacties te verwerken. Ethereum doet dat door het Proof of Stake consensusmechanisme te gaan gebruiken. Als resultaat van het afstappen van het PoW model wordt verwacht dat de Ethereum Merge het energieverbruik van het netwerk met naar schatting 99,5% zal verminderen.

Waarom is de Ethereum Merge zo’n hype?

De Merge wordt beschouwd als een van de grootste gebeurtenissen in de cryptogeschiedenis sinds het ontstaan van Bitcoin zelf. Dit vanwege een aantal redenen:

  • Geen enkele blockchain heeft in de geschiedenis van crypto zo'n belangrijke verandering ondergaan. Blockchains veranderen niet vaak zo'n cruciaal deel van hun werking, en geen enkele heeft veranderingen doorgevoerd met een zo grote en robuuste economie die erop gebouwd is als Ethereum.
  • ETH heeft vandaag de dag een marktkapitalisatie van $203 miljard (voorheen was dit $550 miljard), met nog veel meer miljarden aan waarde die bovenop het netwerk zijn gebaseerd.
  • Ethereum is veruit het grootste en meest robuuste economische ecosysteem in crypto, en de veiligheid van al deze economische activiteit wordt veranderd van een PoW gebaseerde in een PoS gebaseerde economie.

Er zijn zeker veel risico's aan verbonden als je iets verkeerd doet, en dat is een van de belangrijkste redenen waarom de Merge zo lang geduurd heeft. Er moet nog veel en veel getest en geperfectioneerd worden.

Wat betekent de Ethereum Merge voor je crypto beleggingen?

De upgrade zal het netwerk in staat stellen om op te schalen, de transactiekosten te verlagen en extra adoptie van blockchain technologie aan te trekken. Daarnaast zal de upgrade waarschijnlijk leiden tot een afname van het nieuwe aanbod van ETH. 

De afname van het aanbod is positief voor de meeste Ethereum beleggers, Het aanbod zou in de loop van de tijd eerder moeten inkrimpen dan uitbreiden. Dit kan een enorme stimulans zijn om Ethereum als waardeopslag en als indekking tegen inflatie te gebruiken. 

DeFi beleggers lijken te popelen om de samenvoeging te voltooien. Er is nu naar verluidt voor minstens $ 31 miljard aan ETH gestort in het nieuwe Ethereum Proof of Stake mechanisme, klaar om nieuwe transacties te valideren zodra het licht op groen staat. 

Hooggeplaatste crypto-professionals voorspellen een Ethereum bull run tot wel $10.000 in 2022. Ook de miljardair Mark Cuban liet eerder weten dat hij bullish is over de aanstaande Ethereum Merge. De afgelopen maand is de Ethereum koers al flink gestegen in aanloop naar "The Merge".

De voortekenen wijzen er allemaal op dat de Ethereum blockchain zijn status als de leidende smart contract blockchain zal behouden en mogelijk de nieuwe leider in cryptocurrency zal worden. Natuurlijk is er tot die tijd nog veel werk te doen voor de ontwikkelaars van Ethereum.

 

Vervolg Ethereum Merge

De Ethereum Merge is een belangrijk moment voor de gemeenschap achter Ethereum, want één klein foutje kan een grote ramp veroorzaken. Dat is, zoals eerder gezegd, de reden dat er jaren van onderzoek en ontwikkeling aan vooraf zijn gegaan. 

Zodra de Ethereum Merge met succes is afgerond, maakt Ethereum dus volledig gebruik van het Proof of Stake consensus mechanisme. Maar nadat de Ethereum Merge heeft plaatsgevonden, is de upgrade naar Ethereum 2.0 nog niet voltooid. 

Er zijn nog verschillende stappen te voltooien. Er zal ook Sharding aan de nieuwe blockchain worden toegevoegd, zodat transacties heel snel verwerkt kunnen worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram