Skip to main content

Bitcoin en rente: hoe ze met elkaar verbonden zijn

 

Bitcoin en rentetarieven zijn twee van de meest spraakmakende onderwerpen in de wereld van vandaag. Bitcoin is een digitale valuta die niet afhankelijk is van traditionele banksystemen, en de prijs ervan heeft de afgelopen jaren veel volatiliteit gekend. De rentetarieven worden vastgesteld door centrale banken en kunnen een grote impact hebben op de economie. Maar, wat is de relatie tussen de Bitcoin koers en rentetarieven?

In dit artikel zullen we die vraag onderzoeken en meer leren over hoe deze twee onderwerpen met elkaar verbonden zijn.

Bitcoin en rentetarieven, wat is er gebeurd?

Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve de rente voor de vierde keer op rij met 75 basispunten. De Bitcoin koers werd grotendeels beïnvloed door dit nieuws.

Nadat de Federal Reserve de rente verhoogde, daalde de Bitcoin koers snel. Inmiddels is alle winst die de cryptocurrency de afgelopen maanden heeft gemaakt, tenietdoen. Vorige maand steeg Bitcoin tot boven de $ 20.000.

De recente en aanhoudende renteverhogingen van de Federal Reserve zijn een poging om de inflatie in te dammen en de prijzen te stabiliseren die al jaren stijgen. Deze beslissingen blijven echter ook een rimpeleffect creëren op de cryptomarkten, aangezien beleggers onzeker blijven over hoe dit nieuwe economische landschap er precies uit zal zien.

Kijkend naar eerdere resultaten, zouden crypto-investeerders , als de Fed de rente blijft verhogen,  opnieuw een hobbelige rit kunnen maken. Bij het onderzoeken van historische prijsgrafieken blijkt dat na elk van de FED-bijeenkomsten van maart, mei en juni de Bitcoin koers met minimaal 10% is gedaald. Hoewel de daling na de bijeenkomst van juli niet zo ernstig was, lijkt er een duidelijk patroon te zijn waarin de renteverhogingen door de Fed overeenkomen met dalingen in de cryptomarkt.

De crypto-winter is een moeilijke tijd voor beleggers, maar het heeft bullish investeerders toegestaan ​​om Bitcoin tegen lage kosten te kopen. Veel grotere investeerders maken nog steeds gebruik van deze mogelijkheid.

"Of vermogensbeheerders de juiste prijs kiezen om long te gaan, zal de komende 12 maanden uitwijzen, maar ze lijken voorop te lopen", aldus CoinDesk-analist Glenn Williams.

Waarom hebben beslissingen van de Federal Reserve invloed op de cryptomarkt?

Volgens experts resulteren grote renteverhogingen over het algemeen in negatieve cryptocurrency-prijzen en zal de instabiliteit waarschijnlijk nog een tijdje aanhouden.

Sinds begin 2022 bewegen activa die als risico's worden beschouwd, zoals aandelen en cryptocurrency, synchroon met elkaar. Beiden hebben het dit jaar moeilijk gehad om echt grip te krijgen, doordat beleggers zich terugtrekken omdat ze zich zorgen maken over stijgende rentetarieven, stijgende inflatie en de mogelijkheid van een recessie. Als de aandelenmarkt begint te dalen vanwege een nieuwe renteverhoging, zal de cryptomarkt waarschijnlijk volgen - en vice versa.

Onder meer de renteverhoging van de Fed in juni zorgde voor een aardbeving op de cryptomarkt. Terwijl de prijzen over de hele linie werden verlaagd, daalde Bitcoin met meer dan 70% sinds de piek van vorig jaar.

Dit heeft geleid tot het idee dat Bitcoin en rentetarieven gerelateerd zijn, waarbij de Bitcoin koers reageert op rentebewegingen. Het is echter belangrijk op te merken dat de relatie van Bitcoin met traditionele markten nog steeds niet volledig wordt begrepen. Hoewel er enige correlatie kan zijn, is het niet duidelijk hoeveel invloed deze externe factoren echt hebben op de prijs van Bitcoin.

Het is ook de moeite waard om te overwegen dat Bitcoin niet zo snel reageert op externe gebeurtenissen in vergelijking met andere activa zoals aandelen of grondstoffen. Bitcoin is een van de nieuwste activa die beschikbaar zijn op de open markt en de historische gegevens die worden geleverd door nieuwe activa zoals cryptocurrencies zouden niet zo betrouwbaar zijn als die van aandelen. In feite ziet Bitcoin meestal veranderingen in zijn koers, maanden na een grote gebeurtenis - waardoor het moeilijk is om duidelijke conclusies te trekken over de exacte relatie met rentetarieven en andere economische factoren.

Wat betekent dit voor crypto-investeerders?

Met een crypto-investeringsstrategie voor de lange termijn mogen tijdelijke veranderingen in de aandelenmarkt of economieën, zoals het beleid van de Federal Reserve of bedrijfswinstrapporten, geen invloed hebben op je plannen.

Hoewel crypto-activa de laatste tijd terrein winnen, zijn ze nog steeds behoorlijk volatiel en brengen ze extra risico's met zich mee, vooral tijdens perioden van economische en politieke onzekerheid. Voor het perspectief is Bitcoin sinds november vorig jaar met meer dan 50% gedaald.

De cryptowereld is onvoorspelbaar en verandert voortdurend, dus het is moeilijk met zekerheid te zeggen wat er met de koers zal gebeuren. Degenen die echter geloven in het potentieel van blockchain-technologie en de langetermijnwaarde van Bitcoin, zullen waarschijnlijk hun investeringen blijven vasthouden, ondanks eventuele kortetermijndips of schommelingen.

Bitcoin is gestaag gestegen als het gaat om wereldwijde acceptatie. Grote bedrijven en opmerkelijke publieke figuren hebben zich uitgesproken over de invloed die blockchain in de toekomst zal hebben, en hebben de daad bij het woord gevoegd door continu investeren in cryptocurrency. Dit is een positief teken dat Bitcoin in de toekomst een belangrijke asset zou kunnen zijn.

Aangezien de kosten van lenen stijgen zonder de inflatie te verlagen, ziet het gegarandeerde aanbod van Bitcoin van slechts 21 miljoen er veelbelovender uit in deze onzekere economische situatie. Dit kan ertoe leiden dat de Bitcoin koers in de toekomst nieuwe all-time highs bereikt.

Conclusie

Over het algemeen moeten crypto-investeerders aandacht besteden aan de renteverhogingen van de Federal Reserve en hun effecten op de markt. Deze beslissingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op Bitcoin, mogelijk resulterend in tijdelijke dalingen. Met een investeringsstrategie voor de lange termijn mogen deze veranderingen echter geen invloed hebben op de algemene plannen. Het is uiteindelijk aan de individuele belegger om de risico's af te wegen en nooit te vertrouwen op de mening van andere mensen of influencers over de richting van de cryptomarkt.

Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen en weloverwogen beslissingen te nemen over waar en wanneer te investeren, rekening houdend met de mogelijke impact van externe factoren zoals rentetarieven.

Hoewel de renteverhogingen van de Federal Reserve op korte termijn een negatief effect kunnen hebben op de koersen van cryptocurrencies, is het uiteindelijk belangrijk om een ​​langetermijnperspectief te behouden en deze tijdelijke schommelingen niet te laten leiden tot emotionele interferentie waardoor de beleggingsstrategie wordt beïnvloed. Wees, zoals bij elke belegging, altijd voorzichtig en oefen verantwoord financieel beheer.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram