Skip to main content

Cryptocurrency regulering in Pakistan: een interessante casestudy

Crypto in Pakistan 

Afbeeldingsbron: pixbay.com

Dit artikel is de vierde van een reeks over het gebruik en de adoptie van Bitcoin en cryptovaluta in andere landen. Eerder verschenen er al artikelen over India, Afrika en Venezuela. Talha Dar, onze verslaggever ter plaatse, doet hier uit de doeken hoe de situatie is in zijn vaderland Pakistan.

Pakistan is 's werelds zesde meest bevolkte land (233.500.636 (2020)) en wordt begrensd door India, Afghanistan, Iran en China. Met een groeiende stedelijke bevolking en depreciërende nationale valuta (in tegenstelling tot drie van zijn buren), presenteert Pakistan een interessante case study voor de Bitcoin-wereld. De depreciërende valuta en de steeds stijgende inflatiecijfers betekenen dat het bezitten van Bitcoin een aantrekkelijke optie is voor Pakistaanse gebruikers, maar op dit moment bezit slechts een klein percentage van de Pakistaanse bevolking de cryptocurrency, maar de algehele interesse groeit. Laten we er wat dieper in duiken.

Korte geschiedenis

Pakistan heeft een turbulente geschiedenis van 73 jaar. Na zijn onafhankelijkheid van het Britse rijk in 1947 en relatieve welvaart in de late jaren 50 en 60, werd het land in 1971 ontsierd door een dodelijke burgeroorlog in het Oosten die ertoe leidde dat een deel van het land volledig onafhankelijk werd (nu Bangladesh genoemd). Daarna, in de jaren zeventig en tachtig, liet het door de Amerikanen gesponsorde gewapende verzet tegen de Sovjetinvasie in Afghanistan een erfenis achter van zowel gewapende bevolking als bomexplosies en veranderde het gematigde volk in een geradicaliseerde bevolking. Democratie is tot dusverre ver te zoeken geweest in Pakistan, aangezien meer dan de helft van zijn 73-jarige geschiedenis een direct militair bewind heeft gekend, terwijl de andere helft is ontsierd door diepe politieke verdeeldheid en het leger dat alles vanaf de achtergrond controleert. De indices voor vrijheid en economische ontwikkeling waren slecht en nog in 2008 werd het land geregeerd door een militaire dictator. 12 jaar van zwakke democratie zijn gevolgd en hoewel de zaken blijkbaar beter gaan, is er nog een lange weg voor de boeg.

De reden waarom dit stukje geschiedenis belangrijk is, is omdat Pakistan niet bekend staat om zijn streven naar transparantie en ook geen innovatieve leider in technologie is, maar zoals het gebruik van cryptocurrencies heeft aangetoond, zijn het eigenlijk dit soort landen die de beste use-cases voor cryptocurrencies kunnen hebben .

Hoe kan Bitcoin hier in passen?

Het allerbelangrijkste van Bitcoin is dat het een niet-gereguleerde geldovermakings-capaciteit voor het land mogelijk maakt. De haat-liefdeverhouding van Pakistan met de Amerikaanse regering worden vaak weerspiegeld in de economische wereld, aangezien er nog steeds sancties worden opgelegd en vervolgens naar believen worden opgeheven door de Amerikanen. De nucleaire test van 1998 door de Pakistaanse leiders, als vergelding voor de nucleaire tests van de rivaliserende Indiase regering, resulteerde in een van de ergste sancties tegen het land in decennia en leidde tot een wijdverbreide economische ineenstorting, inclusief die van de aandelenmarkten. Sindsdien lijdt de bevolking aan chronische inflatie, behalve tijdens het militaire bewind tussendoor toen het land toegang kreeg tot Amerikaanse hulp in ruil voor het gebruik van zijn land om Afghanistan binnen te vallen na 9/11. Deze sancties en andere opgeworpen hindernissen hebben dus geresulteerd in een diep wantrouwen tegenover het huidige systeem dat de internationale handel van Pakistan beïnvloedt. Bitcoin kan daarvan profiteren.

Een andere belangrijke factor voor Pakistanen om Bitcoin te adopteren, is het feit dat Pakistan een van de grootste overzeese diaspora's ter wereld heeft. De meeste van deze overzeese Pakistanen leven in economische centra over de hele wereld, waaronder de Golfstaten, het Verenigd Koninkrijk, de VS en andere Europese landen. Veel van deze overzeese arbeiders verdienen geld en sturen het terug in de vorm van geldovermakingen, wat de regering helpt het deviezentekortr te overwinnen. Pakistan heeft ook een van de grootste freelancegemeenschappen ter wereld en staat daarmee wereldwijd op de 4e of 5e plaats. Deze freelancers / externe werknemers eisen ook een naadloos systeem voor geldovermakingen, iets dat op dit moment in het land niet bestaat.

Nu heeft Bitcoin bewezen een geweldige valuta te zijn, vooral voor internationale geldoverdrachten vanwege de snelle transactiemogelijkheden en lage kosten, terwijl serviceproviders zoals de Western Union een enorm bedrag in rekening brengen dat vele malen meer is dan wat gebruikers van andere landen betalen. Zelfs de tarieven van het betalingsbedrijf Payoneer zijn erg overdreven voor Pakistan, waarbij alleen al prepaidkaartactivering $ 25 kost elke keer dat een nieuwe kaart arriveert, wat tot de hoogste ter wereld behoort. In buurland India kost het minder dan $ 5 om het te activeren. De valuta-wisselkoersen zijn astronomisch voor Pakistan.

De huidige situatie in Pakistan is dus rijp voor de acceptatie van Bitcoin en om eerlijk te zijn, bezit een aanzienlijk aantal mensen die betrokken zijn bij technologie en freelancen Bitcoin, maar de regering heeft andere ideeën.

Pakistaanse regering tegen Crypto

In plaats van deze innovatieve sector te promoten, heeft het gedaan wat de meeste regeringen graag doen; verbied cryptocurrencies door middel van vage, niet-wetgevende ingrijpende regelgeving van de centrale bank, hier de State Bank of Pakistan genoemd. Vanuit het standpunt van de overheid zijn cryptocurrencies gevaarlijk omdat ze:

  • De instroom van deviezen van overzeese Pakistanen verminderen
  • Meer illegale activiteiten zoals drugshandel en witwassen van geld zouden bevorderen
  • De fiscale controle van de overheid zouden ondermijnen
  • De lokale munteenheid zouden ondermijnen en verder verzwakken

Dus eigenlijk doet de regering wat ze kan om het bestaan ​​van cryptocurrencies in het land te verbieden. En om eerlijk te zijn, hebben andere regeringen in de regio ook hetzelfde officiële beleid. China heeft een openlijk anti-Bitcoin-standpunt, behalve dat het alleen internationale transacties voor een paar sectoren ontvangt, terwijl speciale gebieden zoals Hong Kong voorlopig nog meer vrijheden genieten. India verbood cryptocurrencies volledig in 2018 waarna een juridisch geschil volgde dat niet volledig is opgelost, terwijl Iran ook cryptocurrencies heeft verboden en Afghanistan geen voldoende functionerende centrale regering heeft om de bevolking überhaupt iets op te leggen en zelfs dan heeft het geprobeerd crypto te verbieden.

Maar volgens een bericht van bitcoin.com werkt het crypto-verbod in Pakistan helemaal niet. De situatie in de praktijk is totaal anders dan de willekeurige algemene regels die cryptocurrencies volledig verbieden.

Situatie in de dagelijkse praktijk

In plaats van een directe strijd met de regering aan te gaan, is de situatie ter plaatse voor Pakistan, net als voor veel andere landen in de regio, dat de crypto-sector in het land al enkele jaren stilletjes groeit. De online Bitcoin-portals zoals localbitcoins.com, remitano.com en anderen zijn erg actief met tienduizenden transacties die elke dag worden uitgevoerd. Het uitwisselen van cryptovaluta is verboden, maar ook weer niet helemaal. Men kan alle belangrijke cryptocurrency-exchange-apps zoals Binance, Bitfinex, Bitstamp en Coinbase downloaden, Bitcoin storten en straffeloos beginnen met handelen. Er is geen gigantische firewall, zoals China dat heeft, die apps blokkeert, hoewel de censuur met de dag toeneemt. Men kan echter niet rechtstreeks op deze beurzen crypto met fiat kopen of verkopen. Daarvoor worden meestal P2P-verkooppunten zoals localbitcoins.com en remitano.com gebruikt.

De toekomst van cryptocurrency in Pakistan

Het proces heeft momenteel echter geen juridische ondersteuning en als mensen betrapt worden op het handelen in crypto, zullen ze waarschijnlijk zware juridische straffen krijgen. De toekomst van crypto in Pakistan is dat de crypto-sector langzaam moet groeien en als er eenmaal genoeg mensen zijn, er een sterke beweging moet worden gestart om op gezond verstand gebaseerde crypto-regulering op te stellen en te implementeren, zoals in Japan, het Verenigd Koninkrijk, Nederland veel Amerikaanse staten en andere pro-crypto-delen van de wereld. Het wordt tijd dat zo'n innovatieve sector niet langer in dit land vastloopt met vage, onwettige regels van slecht presterende en vaak verouderde overheidsregulatoren die alleen weten hoe ze dingen moeten verbieden. Pakistan kan er, net als veel vergelijkbare landen, veel baat bij hebben.

 

Deze bijdrage is geschreven door Talha Dar, professioneel schrijver en crypto-journalist, woonachtig in Pakistan.