Skip to main content

Is de nieuwe crypto-rally begonnen?

bitcoin koersHet zal de oplettende nieuwslezer niet zijn ontgaan: de bitcoin koers is sinds een maand of 3 aan een nieuwe opmars begonnen. In deze korte periode is de bitcoin koers meer dan verdubbeld! Deze snelle, spectaculaire koersstijging roept de vraag op of we aan de vooravond staan van een nieuwe fase van koersstijgingen die het oude koersrecord van ruim $20.000 ver achter zich zal laten. Op bekende handelsplatformen voor cryptovaluta, zoals het Nederlandse Bitvavo, zien ze de handelsvolumes weer toe nemen.

De koersstijging van de afgelopen week roepen herinneringen op aan de tweede helft van 2017, toen bitcoin dagelijks sterke koersstijgingen liet zien. Er zijn echter ook een paar belangrijke verschillen.

Sentiment

Het sentiment onder beleggers en in de media is in de verste verte nog niet wat het geweest is eind 2017. Dat was een periode waarin de berichtgeving over nieuwe koersrecords inde media bijna dagelijks was. In "De wereld draait door", het programma van Matthijs van Nieuwkerk, kwamen deskundigen uitleggen wat cryptovaluta zijn en probeerden ze het ongekende succes ervan te verklaren. We zagen interviews met mensen die er flink veel geld aan hadden verdiend en zelfs een gezin dat alles wat ze bezaten had verkocht en had belegd in Bitcoin.

Deze media aandacht was een gevolg van de crypto-hype, maar wakkerde het in de laatste fase daarvan ook sterk aan. De bezoekersaantallen van deze website bijvoorbeeld, stegen enorm direct na een uitzending over Bitcoin in de wereld draait door, of na een documentaire op NL2 over jonge Nederlandse crypto-traders die daar bakken met geld mee verdienden.

Op een gegeven moment ontstaat er een dynamiek die zichzelf versterkt. Dat is de laatste (parabolische) fase van de stijging, waarbij het grote publiek instapt en je willekeurige mensen op feestjes en in de rij voor de kassa bij de supermarkt, over hun crypto winsten hoort praten. De geschiedenis leert dat dat ook het moment is om de boel te verkopen.

Op dat punt zijn we nu echter nog lang niet beland. Op tv is al tijden niet of nauwelijks iets te zien over cryptovaluta en ook in kranten en tijdschriften is de berichtgeving minimaal.

Koersrecords

Dat brengt ons op het tweede verschil: koersrecords. De bitcoin koers laat de laatste maanden indrukwekkende stijgingen zien, maar is nog ver verwijderd van een nieuw koersrecord. Daarvoor zal de prijs voor een bitcoin moeten stijgen tot boven $20.000. Dat zal ook het moment zijn dat de interesse vanuit de mainstream media weer toe zal gaan nemen.

De huidige koersstijgingen zijn vooral zichtbaar voor hardcore cryptofans en insiders.

Altcoins

Een derde verschil is dat de andere cryptovaluta, ook wel altcoins genoemd, nog niet echt meedoen aan de recente koersstijgingen van bitcoin. In de echte hype-fase, de laatste fase van een lange stijging, zullen de altcoins het procentueel juist beter doen dan bitcoin.

Dat is ook goed te verklaren. Aan het begin van een bullmarkt in crypto's is het voor de meeste mensen nog niet duidelijk dat er een nieuwe bullmarkt (langdurige stijging van de koersen) is begonnen. Ze zullen dan, als ze al durven te beleggen in crypto's, eerder kiezen voor de grote bekende namen. Bitcoin is onder de cryptovaluta nog steeds de grote leidende blikvanger. Pas in de laatste fase van de bullmarkt zullen de kleinere, minder bekende crypto's, bitcoin gaan outperformen. Dat zag je ook in de tweede helft van 2017. FOMO (Fear Of Missing Out) gaat dan een rol spelen. Mensen zien de enorme winsten die behaald zijn door beleggers en traders van het eerste uur en willen dat ook. Daarbij zien ze al vele maanden een bijna onafgebroken stijging en het lijkt dan alsof de koersen alleen maar omhoog kunnen. De risico's worden dan uit het oog verloren en men zal sneller geneigd zijn geld te investeren in kleine obscure crypto's.

Waar staan we nu? 

Terug naar dit moment. Gezien het bovenstaande mag het duidelijk zijn dat we niet in een hypefase zitten zoals eind 2017. Maar wat dan wel? De recente stijging van de bitcoin koers smaakt naar meer en de verleiding is groot om dit te zien als de start van een nieuwe bullmarkt in crypto's. Dat zou het ook heel goed kunnen zijn, maar echt zekerheid daarover komt pas echt als er nieuwe all-time high's in de koers worden bereikt. 

Het begin van een bullmarkt wordt ook wel omschreven met de Engelse term: "climbing the wall of worry". Oftewel: de koers stijgt gestaag, maar er heerst angst, onzekerheid, en scepsis bij beleggers of dit wel the real thing is.

Technisch gezien ligt bitcoin er goed bij en er zijn dan ook goede kansen dat de koers door kan stijgen en een nieuwe bullmarkt is gestart. Ook de Altcoins laten een positief beeld zien, ook al blijven ze zoals gezegd nog wat achter bij grote broer bitcoin.

Beleggen blijft risicovol, maar geïnteresseerden die de gok aandurven zouden eens een kijkje kunnen nemen op het handelsplatform van Bitvavo. Tijdelijk rekent dit Nederlandse bedrijf geen transactiekosten over de eerste duizend euro aan transacties als u zich aanmeld via deze link