Bitcoin vs Goud
De laatste tijd wordt steeds vaker de vergelijking getrokken tussen Bitcoin en goud. Daarom leek het ons een goed idee om daar eens bij stil te staan. Temeer omdat zowel bitcoin als goud aan een nieuwe bullmarkt lijken te zijn begonnen.
Bitcoin vs Goud
Als geld, in het dagelijkse betalingsverkeer, lijkt de rol van Bitcoin uitgespeeld, maar als "store of value" zeker niet. Bitcoin wordt in toenemende mate gezien als een nieuwe asset class naast aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Dat is ook terug te zien in de toenemende interesse vanuit grote institutionele beleggers. Maar wat zeggen de voor en tegenstanders er van?
In de (Amerikaanse) media lijkt er af en toe een strijd gaande tussen voorstanders van goud en voorstanders van bitcoin. De "goldbugs" zeggen dat bitcoin niet meer is dan een waardeloos stukje code zonder enige toepassing in de werkelijke wereld. Het wordt gedekt door niets en heeft dus geen werkelijke waarde. Het is een hype waarbij de prijs wordt bepaald door wat de gek er voor geeft.
Een bekende "gold bug"als Peter Schiff bijvoorbeeld. Hij zegt dat bitcoin geen geld is en geen waarde heeft. Hij noemt bitcoin dan ook "fools gold".
De echte crypto die hards stellen daar tegenover dat goud iets is van het verleden. Greyscale Investments, het bedrijf dat crypto based trusts naar de OTC markt in de VS bracht, heeft beleggers er recent in z'n reclamecampagne toe aangezet om goud als "relic of the past" te laten vallen en in plaats daarvan crypto te kopen.
De Winklevoss twins (Bitcoin miljonairs en oprichters van de Gemini crypto exchange) noemden Bitcoin recent ‘Gold 2.0.’ . Ter onderbouwing van hun perspectief noemden ze Bitcoin's schaarsheid, werking en draagbaarheid als eigenschappen die vergelijkbaar of beter waren dan die van goud.
Belangrijke eigenschappen van Bitcoin en Goud
Wij zijn van mening dat beide kampen wel een punt hebben. Zowel Bitcoin als goud hebben waardevolle eigenschappen die voor beleggers belangrijk kunnen zijn. Hieronder gaan we in op een aantal van die eigenschappen.
Schaarsheid
Zowel goud als bitcoin zijn schaars. Van bitcoin zullen er, zoals bekend, nooit meer dan 21 miljoen in omloop komen (momenteel zijn er zo'n 18 miljoen in oploop. de rest moet nog worden gemined). Die grens aan het aantal bitcoins zit ingebakken in het systeem. Een onbekend aantal bitcoins raakt ook zoek, o.a. door verloren codes. Van goud is er tot op heden zo'n 190.000 ton boven de grond gehaald en de schatting is dat er nog zo'n 45.000 ton in de grond zit. Zowel bitcoin als goud zijn dus schaars, maar bitcoin is iets schaarser.
Onafhankelijkheid van het financiële systeem
Als het gaat om de onafhankelijkheid van het financiële systeem, dan zijn bitcoin en goud vergelijkbaar. Bij beide kan de eigenaar ten alle tijde controle houden over zijn bezit. Er is geen risico van een tegenpartij zoals bijvoorbeeld bij obligaties of zelfs bij fiat geld. Beiden zijn uitwisselbaar tussen partijen zonder tussenkomst van een intermediair en beide zijn immuun voor de door centrale banken gecreëerde inflatie.
Veiligheid
Zowel bitcoin als goud moeten worden beschermd tegen grijpgrage handjes. Goud veilig opslaan kost geld, zeker als het om wat grotere hoeveelheden gaat. Er moet een kluis worden aangeschaft of er moet worden betaald voor verzekerde opslag bij een professioneel bedrijf zoals Bitpanda of Goldrepublic. Dit is een nadeel alhoewel er ook een voordeel kan worden gezien in het verzekerd opslaan. Het risico op verlies van vermogen is dan immers 0 aangezien het verzekerd is.
Bij bitcoin is beveiliging tegen diefstal al jaren een hot topic. Veiligheidsproblemen zijn één van de grootste bedreigingen voor het mondiaal accepteren van bitcoin als asset class. Toch is bitcoin goed veilig op te slaan als men maar de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Cold storage (opslagmedium dat niet is verbonden met internet, bijvoorbeeld Ledger) is een goede manier om cyberdiefstal uit te sluiten.
De achilleshiel van bitcoin is echter dat het het internet en elektriciteit nodig heeft. In het geval dat die, om wat voor reden dan ook, wegvallen, ben je beter af met goud.
Makkelijk te vervoeren
Het mag duidelijk zijn dat bitcoin op dit punt superieur is. Bitcoin weegt niets, terwijl goud een van de zwaarste metalen is. Bitcoin kan met een muisklik elektronisch worden verzonden, terwijl fysiek goud naar de plaats van bestemming moet worden vervoerd. Zeker bij grotere hoeveelheden een hele onderneming.
Deelbaarheid
Bitcoin en goud zijn beide deelbaar. Bitcoin is echter deelbaar in veel kleinere eenheden dan goud. De cryptomunt kan makkelijk worden gedeeld in tot 8 decimalen. Daarmee zou je in theorie units van ongeveer 1/100 van een cent kunnen verhandelen. Dat is met fysiek goud een stuk lastiger. de kleinste eenheid waarmee goud wordt verhandeld is 1 gram. Dat is bij de huidige goudprijs 40 euro waard.
Conclusie
Uit bovenstaande analyse blijkt dat bitcoin en goud veel overeenkomende eigenschappen hebben die ze aantrekkelijk maakt voor beleggers. De nadelen van de een zijn vaak weer de voordelen van de ander. Wij zijn dan ook van mening dat het goed is om beide in portefeuille te hebben. Allereerst als verzekering tegen nare onverwachte gebeurtenissen die een schok in het financiële systeem te weeg kunnen brengen (denk aan een bankencrisis, een (overheids) schuldencrisis, oorlog, etc.). Maar ook als speculatieve belegging gericht op koerswinst. Zowel goud als bitcoin lijken te zijn begonnen aan een nieuwe bullmarkt. We hoeven alleen maar naar vorige bullmarkten in goud en bitcoin te kijken om te weten hoeveel dat kan opleveren!
Tip: Switch makkelijk met een paar muisklikken tussen cryptovaluta en goud en zilver bij BITPANDA