Skip to main content

Coinbase IPO: alles wat je moet weten over de beursgang van Coinbase

Coinbase IPO

De afgelopen maanden werden gekenmerkt door een zeer belangrijke trend. Beursgenoteerde bedrijven zoals Tesla en PayPal deden de BTC koers omhoogschieten door zich in het crypto-ecosysteem te wagen en in Bitcoin te investeren. Nu staat de situatie op het punt om andersom te draaien: Coinbase, een van de leiders van de Bitcoin-markt, is klaar om de wereld van traditionele financiën te betreden. Met de Coinbase IPO in het verschiet, zullen Coinbase-aandelen binnenkort klaar zijn om de aandelenmarkt te betreden.

Onderaan dit artikel zullen we ingaan op hoe je als particulier kan profiteren van de Coibase IPO

De positie van Coinbase op de markt

Coinbase is al vele jaren de onbetwiste leider onder crypto-exchanges. De in 2012 opgerichte Amerikaanse beurs was de plek waar een groot aantal crypto-investeerders hun eerste Bitcoins ooit kochten.

Door de jaren heen zijn er nieuwe uitdagers verschenen en momenteel staat Coinbase op de derde plaats op de lijst van 's werelds grootste crypto-handelsplatforms. Slechts twee bedrijven zijn groter dan Coinbase: de Amerikaanse cryptogigant Binance en de in China opgerichte, op de Seychellen gevestigde beurs Huobi Global.

Er is echter één belangrijke statistiek waarin Coinbase zowel Binance als Huobi samen overtreft. Als het gaat om het aantal Bitcoins dat daadwerkelijk in de reserves van de beurs wordt gehouden, overtreft Coinbase de concurrentie aanzienlijk.

Terwijl Binance en Huobi respectievelijk slechts 215.000 BTC en 252.000 BTC bezitten, heeft Coinbase een verbazingwekkende 870.000 BTC. Dat is een zeer belangrijke informatie als het gaat om de toekomstperspectieven op lange termijn van Coinbase. Met deze enorme reserves is het bedrijf bijna gegarandeerd dat het nooit "zonder Bitcoins" komt te zitten of liquiditeitsproblemen heeft, hoe populair digitale activa ook worden.

Het is ook vermeldenswaard dat, hoewel Coinbase nu wereldwijd minder populair is dan Binance, het de leider van de Amerikaanse markt blijft. Amerikanen vormen een aanzienlijk deel van de 43 miljoen Coinbase-gebruikers en de exchange blijft de meest populaire methode om cryptocurrencies te verhandelen voor de inwoners van de VS.

Coinbase IPO-gegevens

De eerste openbare aanbieding van Coinbase-aandelen zal niet via het traditionele model verlopen, gebaseerd op een langdurig proces dat vertrouwt op investeringsbanken. In plaats daarvan zullen Coinbase-aandelen aan beleggers worden aangeboden via een methode die "directe notering" wordt genoemd, waardoor het bedrijf z’n aandelen met veel minder moeite op de markt kan brengen. In de afgelopen jaren was directe notering een zeer populaire methode van openbare aanbieding die werd gebruikt door technologiebedrijven zoals Spotify, Slack en Palantir.

Helaas zijn er nog niet veel details over de Coinbase ICO beschikbaar. De beurs diende op 25 februari hun aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), dus het is nog te vroeg om de precieze datum te weten waarop Coinbase-aandelen op de markt komen. Wat we wel weten, is dat Coinbase op de beurs zal worden verhandeld onder de ticker “COIN”.

Coinbase-aandelen: hoe waardevol zullen ze zijn?

Er is nog geen precieze evaluatie beschikbaar met betrekking tot de initiële prijs van Coinbase-aandelen. De Amerikaanse beurs heeft in 2018 een formele waardering ondergaan en destijds werd het bedrijf geschat op een waarde van $ 8 miljard. Deze waardering kan nu echter als puur historisch worden beschouwd. De cryptomarkt is sinds die tijd enorm gegroeid en alleen al Bitcoin is meer dan verdubbeld in prijs. Het is zeker dat Coinbase nu veel, veel waardevoller is dan in 2018.

De enige substantiële hint die beschikbaar is voor de potentiële prijs van Coinbase-aandelen is het feit dat aandelen die onlangs zijn verkocht via Nasdaq Private Markets, waar COIN zal worden genoteerd, onlangs werden gewaardeerd op $ 373. Als Coinbase-aandelen een vergelijkbare waardering zullen hebben, kan de totale waarde van de Amerikaanse beurs zelfs meer dan $ 100 miljard bedragen.

Coinbase aandelenkoers - FTX

Wie kan het meeste profiteren van de beursgang van Coinbase?

Een van de meest aantrekkelijke dingen van de cryptocurrency-markt is het feit dat iedereen, waar ook ter wereld, kan investeren in digitale activa. Het enige dat u hoeft te doen, is wat Bitcoin kopen, het in een crypto-wallet houden en wachten tot de koers in de loop van de tijd stijgt.

Investeren in cryptocurrency is echter niet voor iedereen zo eenvoudig. Hoewel individuen vrijelijk Bitcoin en andere digitale activa kunnen kopen, worden institutionele beleggers zoals investeringsfondsen of geaccrediteerde effectenmakelaars beperkt door strikte wetten en verouderde regelgeving.

De beursgang van Coinbase is een geweldige kans voor degenen die willen investeren in cryptocurrency, maar geen legale manier hebben om Bitcoin op een gereguleerde manier te kopen. Dankzij de openbare aanbieding van Coinbase-aandelen zal een enorm aantal investeerders kennis maken met de mogelijkheid om indirect in blockchain-technologie te investeren. In plaats van Bitcoin of andere digitale activa te kopen, kunnen ze aandelen kopen van een van de leiders van het blockchain-ecosysteem.

Het gebruik van Coinbase-aandelen als een proxy om in Bitcoin te investeren, zal ook een aanzienlijk probleem elimineren waarmee veel beleggers die op de traditionele manier digitale activa proberen te kopen, te maken hebben, namelijk de kwestie van cryptocurrency-bewaring. Grote hoeveelheden cryptocurrencies vereisen veilige geavanceerde logistiek, en institutionele beleggers zonder een goede infrastructuur worden vaak gedwongen om deze uit te besteden aan gespecialiseerde, externe crypto-bewaarders. De Coinbase IPO elimineert dit probleem helemaal, waardoor mensen in de cryptocurrency-markt kunnen investeren door simpelweg op de traditionele manier aandelen te kopen.

Hoe zal de beursgang van Coinbase de Bitcoin koers beïnvloeden?

Tot dusver had het nieuws over de beursintroductie van Coinbase-aandelen niet zoveel invloed op de crypto-markt als de recente aankondigingen met betrekking tot PayPal en Tesla. Omdat de cryptomarkt al in een extreem bullish toestand verkeert, leek de Bitcoin koers niet echt rechtstreeks te worden beïnvloed door de beursintroductie van Coinbase.

Het langetermijneffect van een van de grootste cryptocurrency-beurzen ter wereld die de aandelenmarkt betreedt, mag echter niet worden onderschat. Veel blockchain-sceptici beschouwen cryptocurrencies nog steeds als een voorbijgaande bevlieging zonder echte waarde. Coinbase-aandelen die op Nasdaq worden verhandeld, naast de aandelen van veel gerespecteerde en bekende bedrijven, zullen een belangrijk signaal afgeven over de legitimiteit van digitale activa en de wijdverbreide acceptatie van blockchain-technologie.

Hoe kan je als particulier profiteren van de Coinbase IPO?

Ook voor particulieren kan het gunstig zijn om de beursgang van Coinbase goed in de gaten te houden en vroegtijdig aandelen te kopen. Waarom? Omdat aandelen van bedrijven die nieuw op de beurs worden genoteerd, vaak mooie koersstijgingen laten zien de eerste dagen. Dit gebeurt uiteraard niet altijd in 100% van de gevallen, maar de beste kans daarop heb je wel bij bedrijven die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Veel publiciteit rond de beursgang
  • Het bedrijf opereert in een sector die het momenteel goed doet, in een bullmarkt verkeerd en waar veel geld wordt verdiend.
  • Er zijn nog niet veel alternatieven voor beleggers om te investeren in de sector.

De Coinbase beursgang voldoet aan al deze voorwaarden. Er is geen garantie, maar de kans is wel aanzienlijk dat de aandelen direct na de IPO in waarde zulen stijgen.

Als particulier kan je hier op verschillende manieren op inspelen.

  1. Op de dag van de beursgang koop je aandelen Coinbase via een traditionele aandelenbroker zoals Lynx, DeGiro of BinckBank.
  2. Meer speculatief ingestelde beleggers kunnen een rekening openen bij cfd broker Plus500*. Bij Plus500 kan in de meeste aandelen worden gehandeld met een hefboom d.m.v. het CFD (Contract For Difference). Hiermee wordt iedere koersbeweging, zowel naar boven als naar beneden met een factor X versterkt. Dit is dus risicovoller, maar er kan potentieel ook meer winst mee worden gemaakt.
  3. De vernieuwende crypto-exchange FTX biedt momenteel al handel in Coinbase aandelen aan. Niet in de aandelen zelf uiteraard, maar in tokens die de Coinbase aandelenkoers direct volgen. Het interessante hiervan is, dat je dus niet hoeft te wachten op het moment van de IPO. Iedereen zal dan naar verwachting massaal op de aandelen springen om ze zo snel mogelijk te bemachtigen, maar de kans dat je ze tegen de beginkoers krijgt is in zo’n geval uiterst klein. Via FTX is het mogelijk om nu al een positie in te nemen in aandelen Coinbase waardoor je de grote massa voor bent en de volledige koersbeweging op de dag van de beursgang mee kan pakken. Het openen van een rekening bij FTX is eenvoudig en volledig gratis.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om te profiteren van de Coinbase beursgang en iedere belegger kan de methode kiezen die bij hem of haar past. Let wel, er is geen garantie dat de Coinbase aandelen ook daadwerkelijk gaan stijgen direct na de beursgang.

 

Bovenstaande is puur bedoeld ter informatie en mag niet gezien worden als beleggingsadvies.

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)