Bitcoin is bevrijdend en zal niet meer verdwijnen, zegt filosoof Stefan Molyneux
In een jaar waarin de S&P 500, de Dow Jones Industrial Average, de NASDAQ en de goudprijs herhaaldelijk recordhoogtes hebben bereikt, is het de onverwachte bull-run van Bitcoin en andere cryptocurrencies die centraal staan in de financiële wereld. Welnu, de term onverwacht hangt af van wie je het vraagt. Veel cryptoliefhebbers beweren dat deze enorme stijging van de Bitcoin koers onvermijdelijk was, vooral gezien de volatiliteit van de aandelenmarkt. Maar de prijs en waarde van Bitcoin weerspiegelen momenteel de prestaties van de belangrijkste indices, in plaats van omgekeerd te werken zoals de meeste hedges doen. Bitcoin bereikte onlangs een marktkapitalisatie van $ 1 biljoen en voegde zich daarmee bij giganten als Apple (NASDAQ: AAPL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Amazon (NASDAQ: AMZN) en Alphabet (NASDAQ: GOOGL).
Stefan Molyneux over Bitcoin
Eerder deze maand was de Canadese crypto-evangelist, podcaster en financieel filosoof Stefan Molyneux betrokken bij een discussie over de recente opkomst van Bitcoin, en hoe het ooit zou kunnen helpen om de gewone man te bevrijden uit de ketenen van een centraal banksysteem. Gevraagd naar de schaalbaarheid van crypto's zoals Bitcoin en de op een na grootste munt, Ethereum, benadrukte Molyneux dat Bitcoin op dit moment te ver is gekomen om ooit nog zijn waarde volledig te verliezen.
Dat wil niet zeggen dat Molyneux voorspelt dat de prijs van Bitcoin zal blijven stijgen, maar meer een opmerking over hoeveel werk en moeite er aan de beweging is besteed. Molyneux concentreerde zich op de mijlpaal van de marktkapitalisatie van een biljoen dollar en stelde dat "mensen die die waarde hebben toegevoegd, de handdoek niet in de ring zullen gooien". De meeste voorstanders van cryptovaluta verspreiden het woord en lobbyen al meer dan een decennium voor brede acceptatie, lang voordat cryptocurrencies ooit mainstream werden. Molyneux bracht ook projecten naar voren als Bitcoin Cash (BCH) en natuurlijk het Lightning Network als digitale infrastructuur die veel te veel diepgang heeft om simpelweg in de vergetelheid te raken.
Controverse rond Molyneux
Weinigen zijn zo gepassioneerd over Bitcoin als Molyneux en de filosoof heeft inderdaad een trouwe aanhang online. Maar veel van Molyneux 'werk is doordrenkt van controverse als een zelfbenoemde extreemrechtse blanke nationalist en blanke suprematist. Hij wordt zelfs een sekteleider genoemd en heeft zeer controversiële meningen gehad over historische en hedendaagse ideeën. Het ondersteunen van Bitcoin als een bron van opgeslagen waarde en een alternatief voor een gecontroleerd centraal banksysteem ligt precies in het straatje van de anti-establishment internetpersoonlijkheid die Molyneux heeft ontwikkeld.
Bitcoin als oplossing voor de problemen in de wereld
Molyneux prijst de Bitcoin-gemeenschap en herhaalt dat hij gelooft dat "de Bitcoin-gemeenschap bestaat uit zowat de meest briljante en economisch en ideologisch gemotiveerde mensen op aarde." Molyneux voegt eraan toe: "Wed tegen hen op eigen risico, want Bitcoin is niet alleen een alternatieve valuta, het is niet alleen een opslag van waarde, het is niet alleen een cool openbaar grootboek. Bitcoin is een gepassioneerde middelvinger richting de gevestigde orde." Gezien de ideologische achtergrond van Molyneux, is het niet verwonderlijk dat hij cryptocurrencies heeft omarmd als een strijdkreet tegen een controlerende regering.
De alt-rechtse filosoof houdt later een gepassioneerde toespraak over hoe Bitcoin als entiteit de heilige graal kan zijn waar de financiële wereld naar op zoek is. “Bitcoin is het potentiële einde van oorlog, om hyperinflatie te beëindigen, om intergenerationele schulden te beëindigen. Bitcoin is een missie van genade voor de toekomst - Bitcoin is de Jezus van de nieuwe conferentie van de religie van vrede genaamd crypto. Bitcoin is het volk dat voor het eerst in de geschiedenis van de wereld de controle over hun valuta terugkrijgt - Bitcoin is gedemocratiseerd, niet-gepolitiseerd, ongepredeerd. "
Wij zijn allemaal slaven van de regering
Molyneux gaat vervolgens verder door de zeer ironische vergelijking te maken tussen fiat-valuta en slavernij, en stelt dat “Wat we nu begrijpen is dat valuta slavernij is. De valuta wordt in het leven geroepen ten koste van de toekomst van uw kinderen. Wat je ziet als een dollarteken, is een langzame halszuigende strop die om de nek van je kinderen is gedraaid. " De metaforen zijn grafisch, maar dat is wat de aanhangers van Molyneux graag horen, en hoewel het idee van fiatgeld als slavernij een beetje vergezocht is, maakt hij een goed punt over hoe al onze huidige methoden om waarde op te slaan gebrekkig zijn. Fiat-valuta kan worden gemanipuleerd en gewijzigd door economische instrumenten zoals inflatie of rentetarieven, allemaal door een bestuursorgaan zoals de Centrale Bank. De waarde van Bitcoin is inherent, terwijl de waarde van fiat-valuta is wat ons wordt verteld dat het is.
Molyneux gelooft dat mensen instinctief naar manieren zoeken om waarde op te slaan, waarvan hij zegt dat het alles in het leven is. "Door iets te creëren dat waarde kan opslaan buiten de staat, is dat een revolutie die we nog nooit eerder in de menselijke geschiedenis hebben gezien." Molyneux houdt dus echt niet van het idee dat de staat of centrale bank ons geld controleert en ziet Bitcoin en andere cryptocurrencies als een manier om aan deze staat van gecontroleerd worden te ontsnappen. Hij noemt Bitcoin 'de grootste ontsnapping uit de menselijke geschiedenis', verwijzend naar het vermogen om rijkdom te creëren en op te slaan op een plek waar niemand er toegang toe heeft of het van je kan 'stelen'.
Hoewel Molyneux een sterke kennis van en passie voor Bitcoin heeft, heeft hij de neiging om in extremen te spreken. Hij heeft herhaaldelijk het idee omcirkeld dat normale mensen eigenlijk niets bezitten en dat eigendom een façade is die door de regeringen is gecreëerd om 'je de illusie te geven dat je morgen aan het werk kunt'. Hij staat er ook op dat alles waarvan je denkt dat je het bezit , uiteindelijk van je zal worden afgenomen, en daarom spreekt de genialiteit van Bitcoin hem zo aan. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat bijna iedereen zijn in Bitcoin opgeslagen waarde kan kopen, verhandelen, investeren en veilig kan houden, zonder ooit bang te hoeven zijn dat de overheid of Centrale Bank het zal wegnemen.
Bitcoin is here to stay
Molyneux 'gedachten dat Bitcoin nu te ver is gekomen en onmogelijk te wissen is, zijn geldig en hij is niet de enige die dit gelooft. Bitcoin heeft zichzelf bewezen als een regulier investeringsvehikel, zozeer zelfs dat de grote banken het nu zelf kopen en opslaan. Andere bedrijven hebben meegedaan aan dit feestje, waaronder Tesla (NASDAQ: TSLA), Square (NYSE: SQ), PayPal (NASDAQ: PYPL) en Mastercard (NYSE: MA). In een bittere wending van ironie zijn de banken en de financiële sector degenen die momenteel grote hoeveelheden Bitcoin opkopen, wat een van de redenen is waarom de prijs de laatste tijd omhooggeschoten is. Maar het feit blijft dat, zelfs als Tesla of Square of Goldman Sachs of wie dan ook toegang heeft tot Bitcoin, satoshis of Bitcoins die je zelf hebt in een digitaal grootboek, niet toegankelijk zijn voor de overheid en in theorie altijd hun waarde zouden moeten behouden.
We horen vaak het gezegde dat één Bitcoin gelijk is aan één Bitcoin, niet meer en niet minder. In zekere zin is het waar en echt de enige nauwkeurige beschrijving van de opgeslagen waarde. Wat heb je eraan om het te koppelen aan de waarde van fiat-valuta als dat precies het voertuig is waaruit het probeert te ontsnappen. Molyneux slaat de spijker op z’n kop bij sommige van zijn punten, maar zoals bij veel van zijn ideologieën, hoe langer je naar hem luistert, hoe extremer en onsamenhangender het wordt.