Skip to main content

Welke invloed heeft Bitcoin halving op de bitcoin koers?

Mei 2020 is eindelijk aangebroken, wat betekent dat de Bitcoin-halving op dit moment nog maar enkele dagen verwijderd is. Het evenement zal naar verwachting plaatsvinden op 12 mei rond 12:13:16 UTC volgens het aftellen van bitcoinblockhalf.com.

Met andere woorden, over ongeveer 11 dagen zal Bitcoin voor de derde keer halveren, waarbij het aantal BTC per geverifieerd blok zal dalen van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Het is duidelijk dat dit een belangrijke zaak zal zijn voor de Bitcoin gemeenschap, inclusief miners, handelaren, investeerders, gebruikers en zelfs HODLers, omdat het het aantal nieuw gecreëerde munten dat in omloop komt, zal verminderen. Als zodanig zal het naar verwachting ook een aanzienlijke impact hebben op de Bitcoin koers, in tegenstelling tot de vorige twee halveringen.

Wat is er gebeurd na de laatste twee halveringen?

bitcoin halvingZoals sommigen misschien weten, vindt Bitcoin-halvering elke keer plaats wanneer de bitcoinminers 210.000 blokken van minen of 'oplossen'. Nu het 630.000ste blok nadert, betekent dit dat de komende halvering de derde zal zijn.

De afgelopen twee halveringen vonden plaats op 29 november 2012 en 10 juli 2016. Beide gebeurtenissen veroorzaakten soortgelijke reacties onder de gemeenschap - de Bitcoin koers daalde een beetje, daarna vond hij een vorm van relatieve stabiliteit, waarna er een grote stijging van de koers volgde. Het proces duurt meestal 11 maanden en wanneer de piek arriveert, overschrijdt de Bitcoin koers alle eerdere records en bereikt een nieuwe ATH (All Time High).

Het gebeurde in 2013 en het gebeurde zeker in 2017, toen BTC zijn laatste ATH bereikte en de waarde van bijna $ 20.000 per munt bereikte.

Wat gebeurt er na de derde halvering?

Als het gaat om de derde halvering, zijn er talloze theorieën over wat er zal gebeuren. Volgens de gegevens die we tot nu toe hebben, zou het niet onredelijk zijn om aan te nemen dat de prijs van Bitcoin opnieuw zou stijgen, waarschijnlijk in 11 maanden, vergelijkbaar met wat er de afgelopen twee keer is gebeurd. Er zijn echter ook andere factoren die de gebeurtenissen zodanig kunnen beïnvloeden dat de munt dit patroon niet kan volgen. Er is bijvoorbeeld de huidige pandemie van het Coronavirus die zich over de hele wereld heeft verspreid en die vrijwel elk land over de hele wereld treft. Meerdere landen werden uiteindelijk volledig afgesloten en iedereen die niet als een essentiële werknemer wordt beschouwd of die het zich niet kan veroorloven om thuis te werken, werd gedwongen thuis te zitten, vaak zonder betaald te worden. Dit dwong de regeringen om op korte termijn hulp te bieden door hun burgers nieuw gedrukt geld te schenken. De Verenigde Staten zijn hiervan het beste voorbeeld, waar de Federal Reserve, de centrale bank van het land, toegaf dat ze op een onbeperkt bedrag aan contanten zit. Met andere woorden, ze zullen zoveel nieuw geld drukken als nodig is, wat ongetwijfeld op de lange termijn negatieve gevolgen zal hebben voor de stabiliteit van de dollar en de Amerikaanse economie.

Uit angst dat hun dollars worden gedevalueerd, kunnen mensen zich wenden tot cryptocurrencies, waardoor de BTC-prijs veel eerder omhoog zou kunnen schieten dan na eerdere halveringen. Niet alleen dat, maar mensen kunnen zich ook wenden tot crypto-investeringen om nu geld te verdienen. Door een deel van wat ze momenteel bezitten te investeren, kunnen ze geld gaan verdienen door zorgvuldige en berekende investeringen te doen. Deze munten kunnen vervolgens worden gebruikt voor HODLing, verder investeren of gewoon uitgeven bij Bitcoin-accepterende verkopers.

Wat als de Bitcoin koers niet stijgt?

Natuurlijk is er ook een ander scenario, dat al door sommige leden van de crypto-industrie werd voorgesteld, en dat is de mogelijkheid dat de BTC koers helemaal niet stijgt. Velen verwachten immers dat de halvering van Bitcoin zal leiden tot schaarste van de munten en tegelijkertijd tot een toenemende vraag, maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te gebeuren. Er zijn tenslotte veel verschillende cryptoprojecten, waarvan de meeste meer geavanceerde technologie hebben dan Bitcoin. Als zodanig trekken zij mogelijk de aandacht, terwijl Bitcoin achterblijft. De kans dat dit werkelijk gebeurt, is natuurlijk op zijn best klein. Er zijn echter mensen die erin geloven. Het is veel waarschijnlijker dat Bitcoin het dominante cryptoproject zal blijven, hoewel het een gebrekkig project is, vooral als het gaat om het onvermogen om op te schalen. Het heeft op dit moment zijn Lightning Network, hoewel de LN op dit moment ook als een imperfecte oplossing fungeert.

Bitcoin: gedecentraliseerde revolutie

Ten slotte moeten we ook vermelden dat veel mensen cryptocurrencies overwegen vanwege hun teleurstelling in de banken, financiële instellingen en zelfs hun eigen regeringen. Telkens wanneer er een crisis was, reageerden de gecentraliseerde instellingen ofwel niet op tijd of veroorzaakten ze de problemen zelf. Het falen om te reageren is op dit moment te zien tijdens de huidige wereldwijde pandemie.

Wat betreft de situatie waar de problemen werden veroorzaakt door degenen die ze zouden moeten voorkomen, dat was in 2008, tijdens de financiële crisis, die aan de basis stond van de geboorte van Bitcoin. Nu de instellingen, die met ons geld de leiding hebben, bewijzen dat zij niet de competentie hebben om de leiding te nemen, overwegen velen om over te stappen op crypto. Hierdoor kunnen zij hun geld in eigen hand en in eigen beheer nemen.

Dankzij het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin kan niemand uw account blokkeren, uw geld wegnemen of u enorme kosten in rekening brengen. Mensen krijgen een voorproefje van een andere manier, waaronder monetaire vrijheid, goedkope en directe grensoverschrijdende transacties en meer vergelijkbare voordelen.

Ondertussen is de crypto-industrie voldoende gegroeid dat er momenteel geen diensten zijn die banken aanbieden die de crypto-wereld niet kan evenaren. Of het nu gaat om leningen, bewaarneming diensten, investeringen of iets anders - u kunt het nu met Bitcoin doen. Ondertussen bent u voor het beheer van uw geld niet afhankelijk van een derde partij en krijgt u steeds meer mogelijkheden om het te gebruiken en plaatsen om het uit te geven.

Conclusie

Met dat in gedachten is het voorstelbaar dat mensen, door de huidige economische en monetaire omstandigheden, steeds meer gaan overschakelen naar Bitcoin, waardoor de Bitcoin koers positief zal worden beïnvloed. Dit zou tegelijkertijd komen met de prijsstijging veroorzaakt door de halvering, waardoor talloze nieuwe gebruikers naar de crypto-industrie zouden komen. Ze zouden allemaal haast hebben om hun fiat geld te storten en Bitcoins te krijgen - niet alleen om te profiteren van de prijsgroei van Bitcoin, maar ook gewoon om het in het dagelijks leven te gebruiken. Niemand weet natuurlijk met zekerheid wat er gaat gebeuren, maar de mogelijkheden zijn er, en het zal zeker interessant zijn om te zien hoe het er de komende 12 maanden uit gaat zien.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Check de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.