Skip to main content

Gebruik en toekomst van Cryptovaluta in India

 crypto India

In maart 2020 heeft het Indiase hooggerechtshof een uitspraak gedaan die het gebruik van cryptovaluta, na een jarenlang verbod, legaal maakt in India. Dit kan grote gevolgen hebben voor de Indiase economie, maar ook voor de wereldwijde crypto-gemeenschap en niet in de laatste plaats de prijzen van cryptovaluta.

Zowel Bitcoin als andere cryptovaluta worden al enkele jaren in India gebruikt. Veel gebruikers in het land begonnen begin 2012 met het uitvoeren van kleinschalige transacties met Bitcoin. Tegen 2013 begon Bitcoin echter behoorlijk populair te worden en mensen in heel India gebruikten het op grote schaal. Later begonnen een aantal bedrijven ook betalingen in Bitcoins te accepteren. In de loop van de tijd zijn er veel crypto-exchanges in het land gevestigd, waaronder de pioniers zoals Unocoin, BtcxIndia, Zebpay, Bitcoin-India, Koinex en Coinsecure. Het valt dus niet te ontkennen dat Bitcoin en andere cryptovaluta geleidelijk aan steeds meer erkenning krijgen en worden gebruikt in India.  In dit artikel gaan we dieper in op de adoptie en toekomst van cryptovaluta in India.

De adoptie van bitcoin en andere cryptovaluta in India

Met de opkomst van zowel cryptocurrency-handel als crypto-exchanges, is er een aanzienlijke groei geweest in de Indiase cryptovaluta-markt in vergelijking met waar deze stond in 2013. Naast de beurzen zijn er ook veel OTC of Over-The-Counter cryptocurrency-winkels ontstaan ​​in de natie. Het land is ook getuige geweest van de toename van Bitcoin-geldautomaten in al zijn prominente steden, wat impliceert dat India goed op weg is om een ​​cryptocurrency-hub te worden.

Opgemerkt moet worden dat de Indiase regering voorheen geen vertrouwen stelde in Bitcoin. De cryptovaluta werd geschikt geacht voor de mensen in het westen waar een enorme darknet-markt bloeide voor het smokkelen van drugs en oplichting. In 2013 wist India niet dat de economische en politieke omstandigheden ideaal waren om Bitcoin te ondersteunen. Meer recentelijk hebben de RBI (Reserve Bank of India) en de Indiase regering het verbod op Bitcoins en andere cryptovaluta opgeheven. Dit betekent dat India klaar is om de komende jaren de hub te worden voor de handel in crypto.

Demonetisatie en de impact op Cryptovaluta

Op 8 november 2016 heeft de Indiase premier Narendra Modi het demonetiseringsbeleid uitgerold, waarna de regering erin slaagde ongeveer 86% van het papiergeld van het land te demonetiseren. Deze stap van de Indiase regering veroorzaakte een schokgolf door het hele land en mensen met grote hoeveelheden contant geld hadden plotseling geen andere keuze dan op zoek te gaan naar nieuwe manieren om contant geld aan te houden zonder de noodzaak om zware belastingen te betalen. Als gevolg hiervan begonnen veel mensen (vooral de jongere generatie) zowel Bitcoins als andere crypto's in grote hoeveelheden te kopen. Tegelijkertijd gebruikten veel industrieën Bitcoins en slechts een paar dagen later stapten veel andere investeerders in. Halverwege 2017 waren er maar liefst 2.500 Indiërs begonnen dagelijks te handelen in cryptovaluta. Een aantal redenen achter de toegenomen acceptatie was dat mensen het veiliger vonden om hun geld in het digitale systeem van cryptovaluta te stoppen. Bovendien beschermde het hun geld ook tegen inflatie en bood het hen een toevluchtsoord tegen de inmenging en regulering van de regering.

Demonetisering stimuleerde de groei en adoptie van crypto's in India, maar ondanks de enorme populatie, bedraagt ​​de bijdrage van het land aan de totale wereldwijde cryptomarktkapitalisatie momenteel slechts 2%. Dit komt door de hoge crypto-prijzen en door het door de overheid en RBI geleide hardhandig optreden. Over het algemeen zijn de cryptocurrency-prijzen in India hoger (5-10% hoger) in vergelijking met de prijzen op internationale exchanges.

De opkomst en toekomst van bitcoins en andere cryptocurrencies

In 2019 begonnen meer dan vijfhonderd verkopers in het land en vijf van de grootste bedrijven van India, zoals Dell, betalingen in cryptocurrencies te accepteren. In een recent gepubliceerd Forbes-artikel bleek zelfs dat de populariteit van Bitcoin in India toeneemt en momenteel gebruiken meer dan 600.000 mensen in India de cryptocurrency voor het uitvoeren van digitale transacties en betalingen.

Eerder waarschuwde de RBI (Reserve Bank of India) mensen tegen het gebruik van cryptovaluta, maar de Indiase premier bleef Bitcoin promoten door de aankondiging van zijn ambitieuze plannen voor het creëren van een digitaal India. Daarnaast oordeelde het Indiase Hooggerechtshof in maart 2020 dat het verbod op Bitcoin en alle andere cryptovaluta moest worden opgeheven.

Dit vonnis heeft geleid tot het ontstaan ​​van een gevoel van uitbundigheid en optimisme bij mensen in het hele land. Velen zijn van mening dat deze uitspraak zal leiden tot de groei en uitbreiding van het gebruik van Bitcoin in India.

Opgemerkt moet worden dat, ondanks het verbod op de op crypto gebaseerde banktransactie, gebruikers in India nooit zijn gestopt met het handelen in cryptovaluta. Indiase crypto-exchanges pasten zich snel aan de verschillende modellen van cryptohandel aan, zoals het P2P-model. Maar nu het verbod is opgeheven, zullen meer mensen in India kijken naar het opbouwen van vermogen door middel van cryptohandel en investeringen in crypto.

Zo kunnen mensen nu gemakkelijk hun bankrekeningen gebruiken voor het storten van fiatgeld en opnames bij een cryptobroker of exchange. De verwachting is dat dit zal resulteren in de groei en het succes van cryptovaluta in India. Gezien de grootte van de bevolking (1,35 miljard) is het land goed in staat de wereldwijde cryptomarkt op te schudden. Crypto-analisten zijn zelfs van mening dat India gemakkelijk tien keer het volume van de wereldwijde cryptomarkt kan neerzetten. Deze groei zal volgens de experts ook doorwerken in de economie van India.

Conclusie

Afgezien van dit, nu cryptovaluta legaal worden gemaakt, heeft het land een geweldige kans om meer dan 300 miljoen individuen aan te trekken die nog geen bankrekening hebben. Met het opheffen van het algemene verbod, zal de natie ook getuige zijn van een toename van het aantal ondernemers binnen het startup-ecosysteem. Dit betekent dat de bedrijven die hun activiteiten hadden stopgezet, nu ook weer worden geopend. Bovendien zullen zelfs de institutionele beleggers de wereld van crypto's betreden, wat zal leiden tot een grotere acceptatie.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.