Wat zegt het Stock to Flow model over de Bitcoin koers?

Wat is de waarde van Bitcoin?

Wat is de waarde van Bitcoin?

Als het gaat om het bepalen van de prijs en waardering van Bitcoin, dan proberen velen na te gaan waar de echte waarde van Bitcoin ligt. Dit gezien het speculatieve karakter en de discussie over de vraag of het digitale bezit wel echt een inherente waarde heeft. Speculanten beweren dat volgens het intrinsieke waarde model, Bitcoin ongeveer $ 11.000 dollar zou moeten kosten. Sommige executives van Wall Street en een aantal regeringen beweren dat het gebrek aan ondersteuning en de extreme volatiliteit van Bitcoin de echte waarde bijna nul maken.

Het Stock to Flow model

Een populair waarderingsmodel is echter steeds populairder geworden en biedt consistente ondersteuning die de prijs van Bitcoin benadert. Het onderschrijft het deflatoire karakter van van Bitcoin en gaat uit van een logaritmische trend. Het gaat om het stock-to-flow-model dat suggereert dat Bitcoin continu zal floreren als een veilige haven, waarbij de volatiliteit in de loop der tijd zal afnemen, terwijl het nog steeds fungeert als een fenomenale opslag van vermogen voor toekomstige generaties.

Hoewel traditioneel gebruikt om de levering van goud te vergelijken met het huidige inflatiepercentage, is het stock-to-flow-model, gezien de voorspelbaarheid van de Bitcoin-inflatie, het meest nauwkeurige model om Bitcoin’s waardering betrouwbaar te voorspellen. Er zijn talloze iteraties van het model geïmplementeerd, maar ze suggereren allemaal de theorie dat Bitcoin het beter zal doen dan de meeste andere activa vanwege de relatief kleine marktkapitalisatie, het gedecentraliseerde karakter en het feit dat het voor meer dan 94% van de tijd winstgevend is geweest om Bitcoin te bezitten sinds de oprichting van de cryptomunt.

stock to flow grafiek

Bitcoin vs Goud

Aangezien Bitcoin als activaklasse nog in de beginfase is, heeft men bij het vergelijken van Bitcoin met goud aan de ene kant een geschiedenis van meer dan duizenden jaren van succes en stabiliteit, terwijl de andere nog maar iets meer dan 10 jaar oud is. Hoewel goud en Bitcoin grote verschillen hebben in termen van bruikbaarheid, geschiedenis, hoe ze worden gedolven, marktkapitalisatie en deelbaarheid, geeft het vergelijken van enkele van hun overeenkomsten ook een sterk argument voor het feit of Bitcoin waarde heeft of niet. Goud fungeert van oudsher als een afdekking tegen inflatie en het overleefde de talrijke stijgingen en dalingen van beschavingen en hun valuta's. Het deflatoire activum heeft succes gekend vanwege zijn schaarste, duurzaamheid en bruikbaarheid in moderne technologie. Het inflatiepercentage blijft constant laag, waardoor het een goed medium voor waarde opslag is, maar het gebrek aan deelbaarheid en transporteerbaarheid maakt het een lastigere vorm van geld voor dagelijks gebruik. Zeker in het huidige digitale tijdperk.

Vóór 1971, toen Nixon de goudstandaard introk, werd elke afgedrukte dollar toegeschreven aan een specifieke hoeveelheid goud, waardoor de aanvoer van nieuw gedrukte dollars beperkt werd, waardoor individuen ervan verzekerd waren dat het zijn waarde zou behouden. Dit was een geweldige manier om de moeilijkheid en de bijbehorende kosten bij het transport van goud te omzeilen, terwijl veel van de voordelen van goud nog steeds als een vorm van geld werden geïmplementeerd. Sinds we echter van de goudstandaard zijn afgestapt en FIAT-valuta hebben ingevoerd, is de dollar gedurende deze periode met meer dan 84% gedevalueerd. Dit is goed te zien aan de goudprijs, die sinds die tijd enorm is gestegen.

Net als goud is Bitcoin een schaars goed, maar heeft het een vooraf bepaald inflatiepercentage van 1,8%, in tegenstelling tot goud met meer onvoorspelbare pieken en dalen. Het Bitcoin-inflatiepercentage wordt ongeveer elke 4 jaar gehalveerd, met een beperkt maximaal aanbod dat de limiet van 21 miljoen nooit kan overschrijden. De veelbelovende use-case van Bitcoin ligt in het inherente karakter ervan om derden te omzeilen bij het verzenden, vastleggen en verifiëren van transacties, die vanwege de verwerkingstijd vaak een fors bedrag aan vergoedingen en veel vertragingen met zich meebrengen. Zowel Bitcoin als goud hebben extreem lage inflatiewaarden vanwege hun moeilijkheid om te minen en daarmee de trage snelheid waarmee nieuw aanbod aan de circulatie wordt toegevoegd. Dit is de basis waarop het stock-to-flow-model draait.

stock to flow grafiek

Bitcoin en inflatie verwachting

Naarmate het verhaal van Bitcoin is veranderd, is het geëvolueerd van een puur speculatieve asset, naar de huidige afdekking tegen inflatie.Dit komt vooral door de buitensporige hoeveelheid geld die we momenteel overal ter wereld gecreëerd zien worden. Gezien de historische context, stelt het stock-to-flow-model Bitcoin tussen de jaren 2020 en 2024 op een prijs van ongeveer $ 100.000 USD.

Door Bitcoin te vergelijken met andere grondstoffen zoals goud of zilver die als een goede waarde opslag fungeren, deelt Bitcoin veel van dezelfde waarden die deze als deflatoire activa hebben, vanwege de schaarste, het lage inflatiepercentage en de moeilijkheid om te delven. De voorraad vertegenwoordigt het totale aanbod van dit product, terwijl de stroom de nieuwe productie is die op de markt wordt geïntroduceerd. Hoewel de praktische use-cases van Bitcoin, goud en platina er zijn, benadrukt een belangrijk onderdeel van de verhouding tussen voorraad en stroom dat ze vaker worden gebruikt als financiële afdekking en waarde opslag in plaats van industriële toepassing. Met andere woorden, voor deze grondstoffen is het essentieel dat ze een onmiskenbare use-case presenteren, maar hun primaire parameter moet gericht zijn op partijen die ervoor kiezen ze in de loop van de tijd als een betrouwbare waarde opslag te bewaren.

Met de huidige indicatoren, die een piek laten zien in het opnemen van bitcoin uit crypto exchanges en een lager transactievolume, kunnen we concluderen dat beleggers zich voorbereiden om hun Bitcoins te behouden in plaats van te handelen vanwege hun anticipatie op de volgende nakende bull run. Daarom zijn HODLers, ook bekend als mensen die Bitcoin  met een bijna religieuze overtuiging vasthouden tijdens zijn parabolische pieken en dalen, een integraal onderdeel van het definiëren van Bitcoin als een legitieme activaklasse vanwege de bovengenoemde redenering.

Ongekende geldcreatie

Hoewel velen de validiteit en use case van Bitcoin nog steeds in twijfel trekken, is het essentieel om de mogelijkheden te begrijpen achter een betrouwbare, gedecentraliseerde valuta die zichzelf kan verifiëren, transparant is en een betrouwbaardere wereldeconomie kan creëren. Momenteel zijn we getuige van een ongekende situatie, waarin Europa, de VS en landen over de hele wereld enorme hoeveelheden kapitaal in het systeem injecteren onder de façade van 'kwantitatieve versoepeling'. Dit is niet alleen onhoudbaar, maar, gezien het feit dat de Amerikaanse dollar fungeert als de wereldreservemunt, vormt dit zelfs een bedreiging voor de wereldeconomie met een risico op hyperinflatie. Nu de VS bedrijven voortdurend redt, wordt er geen koopkracht gecreëerd, maar simpelweg gestolen van bestaande dollars over de hele wereld. Het instellen van een wereldreservemunt die naar believen kan worden gemanipuleerd, is een frauduleuze en onbetrouwbare praktijk die waarschijnlijk zal leiden tot de val van de Amerikaanse dollar, vergelijkbaar met een grote hoeveelheid aan valuta's die het voor gingen.

Institutionele beleggers beginnen dit alles op te merken, en om maar een paar te noemen, Paul Tudor Jones de legendarische miljardair investeerder in hedgefondsen en Robert Kiyosaki, auteur van "Rich Dad Poor Dad", zijn het er beiden over eens dat Bitcoin een instrumentele hedge zal zijn in de grote monetaire inflatieperiode die is aangebroken.

Verwachting voor de Bitcoin koers de komende jaren

Gezien het halving event dat eerder deze maand plaatsvond, bereikt Bitcoin historisch gezien zijn nieuwe hoogste punt ooit, kort nadat deze inflatieverlagingen tot uitwerking zijn gekomen. De daaruit voortvloeiende bullmarkt vindt traditioneel plaats binnen enkele maanden nadat de halvering heeft plaatsgevonden. Een Bitcoin koers van meer dan $ 100.000 is niet alleen een mogelijkheid, maar een waarschijnlijkheid, vooral gezien de historische nauwkeurigheid van het stock-to-flow-model. Meer bullish ingestelde individuen stellen vast dat het huidige stock-to-flow-model nog hogere prijzen zou moeten verwachten dan $ 100.000 per bitcoin omdat de inflatie van fiat-geld niet in het huidige model is ingeprijsd.

Hoe dan ook, Bitcoin heeft de tand des tijds continu doorstaan ​​en fungeert als de best presterende asset van het afgelopen decennium. Het herstelde ook als eerste na de crash in maart eerder dit jaar. Bitcoin-enthousiasten kijken vol verwachting uit naar wat er gaat komen, aangezien ze verwachten dat Bitcoin centraal zal staan ​​wanneer institutionele beleggers en andere vermogende particulieren hun vermogen willen opslaan in een gedecentraliseerde hedge tegen inflatie.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...