Skip to main content

Elon Musk is een marktmanipulator - maar moeten we ons zorgen maken over zijn invloed op de Bitcoin koers?

Elon Musk in krant m.b.t. Bitcioin 

Het afgelopen jaar is Elon Musk er snel in geslaagd om de meest herkenbare crypto-influencer ter wereld te worden. De miljardair gebruikte zijn roem en macht om Dogecoin, een grap-cryptocurrency zonder werkelijke waarde, te nemen en er zijn persoonlijke speeltje van te maken. Het lijkt er echter op dat de plannen van Musk daar niet bij eindigen, en zijn manipulaties kunnen ook van invloed zijn op de Bitcoin koers, de Ethereum koers en de koersen van vele andere cryptocurrencies. Maar moeten blockchain-investeerders zich echt zorgen maken over Elon Musk, zelfs als ze geen Dogecoin bezitten?

Elon Musk, vriend of vijand van Crypto?

Elon Musk, een 50-jarige multi-miljardair tech-CEO, houdt ervan om zich voor te doen als “one of the kids”, en een normale, herkenbare man die van memes houdt en naar Rick en Morty kijkt. Of je nu valt voor Musk's social media persona of niet, één ding moet als een feit worden vermeld: cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum zijn nooit gemaakt met multi-miljardair technocraten zoals hij in gedachten.

Toen Satoshi Nakamoto in 2009 Bitcoin lanceerde, was crypto geenszins een plan om snel rijk te worden. Er werd niet gesproken over "lambo's", of "naar de maan gaan". De Bitcoin koers deed er niet zoveel toe - wat er echt toe deed, was het revolutionaire technologische en sociaaleconomische potentieel van gedecentraliseerde cryptocurrencies.

Bitcoin werd kort na de financiële crisis van 2007-2008 gecreëerd en terwijl het aan kracht won, waren de Occupy Wall St.-protesten overal in de media. Cryptocurrencies werden ontwikkeld door zelfverklaarde libertariërs en anarchisten, en ze werden expliciet gemaakt om de 99% te bevrijden van de financiële tirannie van de 1%.

Elon Musk, lid van de 1% en de maker van PayPal - een gecentraliseerde, censureerbare betalingsverwerker, het tegenovergestelde van Bitcoin - verklaart nu zijn liefde voor crypto. Maar is er enige reden voor ons om te geloven dat zijn gevoelens eerlijk zijn?

Dogecoin: de gemakkelijkste crypto om te manipuleren

Een multi-miljardair tech-CEO die uit het niets komt en de Bitcoin koers begint te manipuleren, zou veel te achterdochtig zijn. In plaats daarvan heeft Musk besloten een verwaarloosde altcoin over te nemen waar niemand op dat moment om gaf: Dogecoin.

Er is niets mis met invloedrijke mensen die hun bereik op sociale media gebruiken om serieuze cryptoprojecten zoals Bitcoin of Ethereum te promoten. Maar Musk leek nooit om de technologische voordelen van gedecentraliseerde cryptocurrencies te geven. Hij koos een grap-crypto zonder actieve ontwikkelaars, geen team en geen echte use-cases, omdat zo'n munt heel gemakkelijk te manipuleren is met tweets en (niet)grappige memes.

Dogecoin is een cryptocurrency die wordt ondersteund door niets anders dan de tweets van Elon Musk, en de tweets alleen slaagden erin om de DOGE koers naar $ 0,73 te duwen. Maar wat omhoog gaat, moet uiteindelijk ook weer naar beneden komen, en fans van de grapcrypto lachten niet meer toen Musk uiteindelijk besloot de Dogecoin koers te verlagen.

Toen Musk op het punt stond om te verschijnen als "de Dogefather" op Saturday Night Live, leken veel Dogecoin-fans te geloven dat dit evenement op de een of andere manier de DOGE koers op $ 1 zou brengen. In plaats daarvan heeft Musk openlijk toegegeven dat Dogecoin “a hustle” is, en zijn uiterlijk was zo tenenkrommend en niet grappig dat het de DOGE koers in een oogwenk deed dalen.

Het verhaal van Dogecoin is nog een ander bewijs dat het oude gezegde "de dwaas en zijn geld zijn snel gescheiden" waar is. Veel goedgelovige mensen hebben hun spaargeld verloren omdat ze dachten dat een multimiljardair die een waardeloze grap-cryptocurrency op de markt zou brengen, hen rijk zou maken. Maar hebben serieuze blockchain-investeerders ook iets om zich zorgen over te maken?

Elon Musk en de Bitcoin koers

De afgelopen maanden vielen veel prominente leden van de Bitcoin-gemeenschap openlijk Elon Musk aan en zeiden dat zijn steun aan een grapvaluta in plaats van serieuze projecten niet echt helpt om de adoptie van blockchain te bevorderen. Dit leek Musk woedend te maken, die Bitcoin begon aan te vallen door eeuwenoud nepnieuws te herhalen, zoals de beruchte leugen over de vermeende milieu-impact van BTC.

Het valt niet te ontkennen dat Elon Musk een marktmanipulator is, aangezien zijn capriolen met Dogecoin dat zonder enige twijfel bewijzen. Maar zelfs als Musk besluit zijn frustraties te uiten door Bitcoin op Twitter aan te vallen, kan het dan echt een langetermijneffect hebben op de Bitcoin prijs, de Ethereum prijs of de prijs van een ander serieus crypto-actief?

Het punt is dat gerespecteerde blockchain-projecten zoals Bitcoin, Ethereum, Monero en anderen niet zomaar "hustles" zijn. Deze crypto's hebben honderden, zo niet duizenden actieve ontwikkelaars, sterke technologische fundamenten en real-life use cases. Simpel gezegd, miljoenen mensen gebruiken deze munten elke dag, en hun bruikbaarheid geeft ze waarde.

Dogecoin heeft geen echte waarde, daarom was het zo gemakkelijk door Musk te manipuleren. Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de CEO van Tesla ooit in staat zal zijn om de Bitcoin koers op dezelfde manier te beïnvloeden. Bitcoin is veel groter dan Elon Musk en veel te groot om neergehaald worden met niet grappige memes die zijn gepost door een miljardair in een midlifecrisis.