Skip to main content

Libra Coin – Zal controverse en kritiek de lancering vertragen?

In de loop van de tijd zijn cryptocurrencies zo populair geworden, dat gerenommeerde bedrijven met een enorme gebruikersbasis hun onderneming de cryptowereld binnen leiden. Een recent hoogtepunt is de aankondiging van Libra-coin door Facebook.

In dit artikel bespreken we de Libra coin en de recente controverses waarmee het project wordt geconfronteerd.

Facebook's Libra

Korte geschiedenis

De CEO van Facebook Mark Zuckerberg is altijd op zoek naar nieuwe geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie. In 2018 toonde hij in zijn nieuwjaarsresolutie interesse in cryptocurrencies en gaf hij een hint van een aankomend cryptoproject.

Na een paar maanden werd door Facebook de officiële beslissing genomen om een nieuwe blockchain en cryptocurrency te ontwikkelen. David Marcus werd uitgeroepen tot hoofd van het project. Het project kreeg de naam "Libra". De lancering van Libra is gepland voor 2020, maar onder de huidige omstandigheden en na veel kritiek lijkt het hoogst onwaarschijnlijk en wordt verwacht dat het project vertraging zal oplopen.

Wat is Libra Coin?

De white paper definitie van Libra is “simple global currency and financial infrastructure that empowers millions of people.”. Het doel van het Libra-project is om een ​​digitaal contant transactiesysteem te bedenken waarbij geld verzenden net zo gemakkelijk is als een instant message via internet. Daarnaast wordt Libra geadverteerd als een oplossing voor de bankloze bevolking (in derde wereld landen) en een platform dat iedereen gelijke financiële kansen biedt.

De belangrijkste kenmerken van Libra Project zijn:

  • Om de volatiliteitsfactor van cryptocurrencies kwijt te raken, wordt Libra Coin ontwikkeld als een stabiele munt, ondersteund door real-world assets.
  • Een veilige en stabiele blockchain zal dienen als een onderliggend platform voor Libra.
  • Een onafhankelijke vereniging bestaande uit professionals uit de industrie zal het project besturen.
  • Het programmeren van het project gebeurt met de programmeertaal "Move".

Libra wil graag problemen of hindernissen oplossen waarmee cryptocurrency-projecten in het verleden werden geconfronteerd. Om er zeker van te zijn dat alles onder controle is, wordt "Libra Association" gevormd, zodat de besluitvorming correct wordt uitgevoerd en met een consensus van professionals uit de industrie die uitgebreide ervaring hebben op hun relevante vakgebied.

Libra coin

De Libra Blockchain

Libra Blockchain zal zich concentreren op de volgende belangrijke kenmerken:

Schaalbaarheid: de blockchain van Libra biedt het hoogste niveau van schaalbaarheid om een ​​maximaal aantal gebruikers te bedienen en tegelijkertijd efficiënt en snel te zijn.

Beveiliging: de blockchain is beveiligd volgens de hoogste normen.

Flexibiliteit: technologie zal flexibel zijn en de integratie van innovaties of technologieën daarop mogelijk maken.

Move Language: De programmeertaal Move wordt gebruikt om veilige en beveiligde slimme contracten te schrijven. Het project wordt geschreven in Move-taal om beveiligingsrisico's en bugs te verminderen.

De meeste cryptocurrencies, zoals Bitcoin, worden beheerd door “blockchain zonder toestemming”, waar iedereen onderdeel van het systeem kan worden. De Libra blockchain wordt het echter in het begin vrijgegeven als een blockchain met toestemming, d.w.z. dat u mogelijk toestemming nodig heeft of aan een bepaald aantal criteria moet voldoen voordat u kan deelnemen aan het proces.

Libra Project - De Controverse en Kritiek

Sinds de dag dat Facebook zijn cryptocurrency-project aankondigde, kreeg het veel kritiek. Centrale banken, ministers van Financiën en wetgevers hebben kritiek geuit op het project.

De grootste kritiek houdt verband met privacy kwesties. Tot nu toe reageerden David Marcus en Facebook altijd direct op de kritiek en toonden bereidheid om het beleid op basis van kritiek te veranderen. Ze willen kost wat kost het project lanceren.

Beveiliging en geschiedenis van Facebook data-schandalen

Als het gaat om de reputatie van Facebook met betrekking tot de beveiliging en privacy van gebruikersgegevens, is deze vrij slecht. Het bedrijf is in het verleden betrokken geweest bij schandalen zoals Cambridge Analytica en andere datalekken.

Als het gaat om cryptocurrencies of digitale geld systemen, is gebruikersvertrouwen een van de belangrijke factoren. Het zal voor Facebook een uitdaging zijn om het vertrouwen van gebruikers en autoriteiten te winnen.

Zuckerberg vs. Congress

Mark Zuckerberg werd opgeroepen voor een hoorzitting in de Senaat, waar hij zich moest verantwoorden voor senatoren en wetgevers die moeilijke vragen stelden en openlijk kritiek op het project hadden. Zuckerberg stelde dat het Libra project iets goeds is voor de economie en mogelijk het digitale geldsysteem voorgoed zou kunnen veranderen. Aan de andere kant waren senatoren van mening dat het project het financiële systeem zou kunnen ontwrichten en er een bedreiging voor vormt.

Mark Zuckerberg

Stabiele partners lopen weg van project

In het begin kreeg het Libra project het vertrouwen van gebruikers toen grote fintech-reuzen zoals PayPal, MasterCard en Visa naar voren kwamen als partners in het project. Daarnaast toonden veel andere bedrijven interesse in het project en daardoor bouwde Facebook een sterke basis op.

Libra partners

Maar naarmate de tijd verstreek en het project geconfronteerd werd met een terugslag van de Amerikaanse regering,  begonnen een aantal stabiele partners zich terug te trekken uit het project. PayPal was de eerste partner die uitstapte uit het project en werd later gevolgd door MasterCard en Visa. Dit was een belangrijke zorg voor Facebook en veroorzaakt problemen.

Tijdens de hoorzitting in de Senaat werd Zuckerberg gevraagd naar het stoppen van deze partners, Zuckerberg had geen duidelijk antwoord en zei alleen dat de bedrijven vertrokken als partner omdat ze zich zorgen maakten over het risico en de controle van het project.

Waarom de kritiek?

De grote kritiek waarmee Libra wordt geconfronteerd en die de lancering zou kunnen vertragen, draait om mogelijke "Verstoring van het monetaire systeem".

Facebook heeft nu een gebruikersbasis van meer dan 2,4 miljard mensen. Als Facebook deze gebruikers target om de Libra coin te gaan gebruiken, kan dit mogelijk het volledige monetaire systeem veranderen. Libra moet een stablecoin worden enzal dus gedekt moeten worden door voor miljarden dollars aan assets en valuta. Wanneer er zoveel geld in omgaat, kan dit financiële trends veranderen.

Libra Association, echter, is erop gebrand om de uitdagingen aan te gaan, antwoord te geven op de kritiek, en te starten met een veilig, transparant en consumentvriendelijk project.

“The Libra Association and its members are committed to working with applicable regulatory authorities to achieve a safe, transparent, and consumer-friendly implementation of the Libra Project.”

Dante Disparte

Head of Policy and Communication of Libra Project

 

De toekomst van Libra

Libra wordt nu geconfronteerd met veel tegenslag en kritiek en het plan om in 2020 te lanceren lijkt moeilijk haalbaar. Na verloop van tijd kan het team achter het project de problemen echter wel oplossen, is de verwachting en vroeg of laat zullen ze met het project kunnen beginnen!

Dit was in het kort de stand van zaken m.b.t. Libra coin en de controverses rondom het project. Deel a.u.b. uw mening over het project hier onder in de comments!

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.