Door goud gedekte cryptocurrency

 Bitcoin versus Goud

 

Cryptovaluta heeft nog nooit op zulke grote aandacht mogen rekenen als op dit moment. Bloomberg schreef dat ze verwachten dat aan het eind van het jaar 28.000 dollar per Bitcoin zal worden betaald, GrayScale koopt 150% van de nieuw geminede Bitcoin en Forbes is van mening dat cryptocurrency zich kan opmaken voor een bull run. Maar toch vragen veel mensen zich af of crypto wel als echte investering kan worden gezien, of het een trend is die gedoemd is te mislukken, of dat je je er helemaal niet mee moet bezighouden, omdat het nu eenmaal zo moeilijk te begrijpen is.

Met de iets meer dan 11 jaar oude crypto-industrie hebben veel speculanten geprobeerd om het te ontmaskeren als een piramidespel dat gedoemd is te mislukken, maar keer op keer heeft cryptocurrency bewezen dat het een blijvertje is. Door de opkomst van een veelvoud aan altcoins, met elk hun eigen niche use cases, komen we tot de vraag of er iets is dat deze altcoins echt uniek maakt? Bitcoin lost het probleem van gecentraliseerde valuta op, terwijl Ethereum zorgt voor een uitgebreid netwerk waarop slimme contracten en dapps kunnen worden gebouwd. Dus waarom zijn er nu meer dan duizend altcoins? Sommigen vinden dat off chain-coins een betere snelheid/transparantie bieden, terwijl bij andere altcoins de ontwikkelaars helemaal losgaan. Maar hoe dan ook, de meeste altcoins zijn op de een of andere manier een spin-off van Bitcoin of Ethereum.

Door goud gedekte cryptovaluta

Sommige altcoins hebben zich echter onderscheiden van andere en presenteren een nieuwe use case die noch Bitcoin noch Ethereum heeft aangeroerd. Omdat elke token gedekt wordt door een vooraf bepaalde hoeveelheid goud, stelt de door goud gedekte crypto een crypto-goudstandaard in die doet denken aan de manier waarop de dollar voor de jaren '70 functioneerde. Een veelvoorkomend argument onder speculanten is dat Bitcoin en Ethereum "door niets" worden gedekt, behalve door het geloof dat ze in waarde zullen blijven stijgen. De grote vraag die overblijft is of door goud gesteunde cryptocurrencies het sentiment over cryptovaluta kunnen veranderen. Op voorwaarde dat goud veel van dezelfde aantrekkelijke eigenschappen heeft als Bitcoin, zou de toegevoegde overdraagbaarheid door middel van tokenisatie enorm kunnen zijn voor de sector. Als het narratief moet veranderen, en instellingen een zekere "dekking" nodig hebben om hun schroom te overwinnen, dan zijn door goud gedekte cryptomunten misschien wel gewoon de manier om dat te doen.

Paxos (PAXG)

Een van de belangrijkste door goud gedekte cryptovaluta is op dit moment Paxos. Met elke token ondersteund door één troy ounce puur goud, biedt het kopen van PAXG een enorme stimulans voor de traditionele beleggers om zich ook in cryptocurrencykringen te bewegen. Op dit moment zijn de spotprijzen van goud, naast die van andere edelmetalen, erg hoog door de toenemende vraag als financiële hedge. Met de buitensporige quantative easing die er nu gaande is, is het geen verrassing dat beleggers hun koopkracht willen beschermen met een stabiele vorm van geld die al duizenden jaren goed werkt. De barrière voor het betreden van de markt voor goud kan echter groot zijn. Er zijn momenteel grote tekorten aan fysiek goud, een onoverkomelijke hoeveelheid vertraging bij de levering er van en minder controle over het type goud dat je wilt ontvangen.

Niet alleen kan PAXG worden verzonden en opgeslagen zoals alle andere cryptocurrencies op de Ethereum-blockchain, maar beleggers kunnen ook hun tokens inwisselen voor LBMA-geaccrediteerde Good Delivery goudstaven. Door beleggers de keuze te bieden om hun token in hun eigen privé-wallet te bewaren, transparantie in het type goud waarvoor ze PAXG kunnen inwisselen, en de keuze om te ruilen voor fiat, heb je de dekking van een harde activa, de liquiditeit van contant geld en de efficiëntie, veiligheid en voordelen voor de eigenaar die bij cryptocurrencies horen. De kosten blijven vaak tussen de 0,03-1% en de gaskosten zijn in overeenstemming met de traditionele ERC-20 token transacties. Het kopen van door goud gedekte cryptocurrencies is veel minder spannend dan de normale manier om goud te kopen. Vaak kun je door goud gedekte cryptocurrencies rechtstreeks van uitgevers kopen op hun websites en in sommige gevallen bieden beurzen zoals Binance deze cryptocurrencies ook aan.

Naast Paxos zijn PMGT, DGX en XAUT de pioniers van door goud gedekte cryptocurrencies, elk met hun manieren om goud op te slaan en de geldigheid ervan te verzekeren. Wat ze gemeen hebben is dat ze een gelijkwaardige visie delen. Deze door goud gedekte cryptocurrencies hebben in de huidige wereldwijde economische omstandigheden een scherpe piek in het aankoopvolume gezien, maar ze lopen nog steeds achter op andere bekende cryptocurrencies, waarbij geen ervan de top 100 weet binnen te dringen.

Bitcoin versus door goud gedekte crypto

Er is veel discussie over het belang van door goud gedekte cryptovaluta en de vraag of het echt nodig is gezien de functionaliteit, decentralisatie en veiligheid die Bitcoin al biedt. Er moet echter nog steeds worden beargumenteerd of Bitcoin echt kan fungeren als een deflatoire activa die vergelijkbaar zijn met zijn gouden voorganger. Bitcoin is nog steeds vol in ontwikkeling en hoewel de voordelen er zijn, moet er nog veel gebeuren.

Hoewel men gelooft dat Bitcoin en door goud gedekte crypto's goed naast elkaar kunnen bestaan, is het ook afhankelijk van het feit of Bitcoin een legitieme belegging blijft, institutionele interesse blijft wekken en kan bewijzen een vaste waarde te zijn als deflatoire activa. De marktkapitalisatie van Bitcoin binnen de cryptowereld is te wijdverbreid om te verwachten dat er op elk moment een "flippening event" zal plaatsvinden. Aangezien de marktdominantie voor Bitcoin op een opmerkelijke 65% blijft, zou dit, mocht er iets extreem fout gaan, in wezen de hele cryptocurrency-industrie compleet ontregelen. Dit is onwaarschijnlijk gezien de huidige economische situatie, maar wel dient in het achterhoofd gehouden te worden dat het succes van Bitcoin weliswaar onafhankelijk is van andere cryptocurrencies, maar dat de door goud gedekte cryptovaluta sterk afhankelijk zijn of Bitcoin wel alle beloftes inlost.

Waarschijnlijk erkennen mensen die geïnteresseerd zijn in Bitcoin ook de voordelen van een harde activa zoals goud, de schaarste en het onmiskenbare use case ervan. Het is een gewaagde claim om te zeggen dat alleen Bitcoin of door goud gedekte cryptomunten kunnen overleven, maar het is onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Het is waarschijnlijk dat zowel Bitcoin- als door goud gedekte cryptocurrencies zullen blijven floreren als beleggers zich indekken tegen inflatie en marktonzekerheid met een combinatie van beide. Waarschijnlijk zullen beleggers een voorkeur hebben vanwege hun eigen aanleg en risicomanagementstrategie, maar dat wil niet zeggen dat ze hun activa niet zullen diversifiëren zoals elke slimme belegger dat op bijna religieuze wijze doet.

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Bullish voorspellingen voor de Bitcoin koers blijven binnen rollen

Bullish voorspellingen voor de Bitcoin koers blijven binnen rollen

vrijdag, 23 februari 2024 08:57

  Ondanks dat de Bitcoin koers enige weerstand ondervindt rond $53.000, blijft Bitcoin bullish koersdoelen krijgen van analisten, voorafgaand aan de halvering in april. Op het moment van schrijven...

Bitcoin koers consolideert, maar analisten zijn optimistisch

Bitcoin koers consolideert, maar analisten zijn optimistisch

donderdag, 22 februari 2024 13:30

  De Bitcoin koers beweegt alweer ruim een week in een trading-range tussen $50,500 en $53.000, wat niet verwonderlijk is als we kijken naar de sterke opwaartse beweging die de leidende...

Adoptie door banken kan de Ripple koers tot nieuwe ATH brengen

Adoptie door banken kan de Ripple koers tot nieuwe ATH brengen

donderdag, 22 februari 2024 10:30

  Ripple (XRP) is een veelbesproken altcoin in de cryptocurrency markt. Ripple Labs, de ontwikkelaar achter de munt, is al lange tijd verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and...