Skip to main content

Avalanche koers (AVAX)

Avalanche koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Avalanche koers weergegeven in euro. Wil je Avalanche (AVAX) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Avalanche en hoe werkt het? 

De potentie van blockchaintechnologie is enorm, maar moet wel op grote schaal inzetbaar zijn. Met de explosieve groei van gebruikers, transacties en blockchain DApps, vooral op het gebied van DeFi en NFT, is het duidelijk dat de meest populaire blockchain nog steeds duidelijke beperkingen heeft. Avalanche is gericht op het oplossen van een probleem waar veel blockchains mee kampen: centralisatie, schaalbaarheid en hoge transactiekosten. In dit artikel lees je meer over Avalanche, zijn geschiedenis, hoe het werkt en wat het zo uniek maakt.

Wat is Avalanche (AVAX)?  

Avalanche is een gloednieuw, ultrasnel, open source blockchain-platform voor het lanceren van gedecentraliseerde (financiële) applicaties, financiële activa, handelsplatformen en andere diensten. Bedrijven kunnen hun eigen aanpasbare private of publieke blockchain bouwen en implementeren die past bij hun behoeften. Daarnaast richt het netwerk zich op DeFi (decentralized finance).

Het doel van Avalanche is een wereldwijde beurs te zijn waar mensen elk type activa kunnen lanceren of verhandelen, en slimme contracten en andere geavanceerde technologieën kunnen gebruiken om het op een gedecentraliseerde manier te beheren.

Omdat het protocol volledig gedecentraliseerd is, en ook op grote schaal kan worden uitgevoerd, is het doel van Avalanche sneller te worden dan Ethereum 2.0 en een ​​transactiesnelheid te bereiken die vergelijkbaar is met die van het VISA-netwerk.

AVAX, de native token van het platform, voert verschillende taken uit binnen Avalanche en fungeert ook als een belonings- en betalingssysteem voor gebruikers. Het maximale aantal AVAX-tokens in omloop is vastgesteld op 720.000.000.

De geschiedenis van Avalanche 

Sinds 2018 bouwt Ava Labs onder leiding van Emin Gün Sirer aan het Avalanche-protocol. Ze financierden het gehele project via verschillende rondes van private en publieke verkooprondes.

Al snel haalde het team 18 miljoen dollar op bij investeringsmaatschappijen zoals Andreesen Horowitz en Polychain Capital. Via hun Initial Coin Offering (ICO) in juli 2020 kwam er in slechts 4,5 uur nog eens 42 miljoen dollar bij. Het Avalanche-mainnet is officieel gelanceerd op 21 september 2020.

Op dit moment bouwt het team in hoog tempo aan een nieuw ecosysteem op het Avalanche-platform.

 

Hoe het werkt 

De bouwstenen van het platform worden gebruikt om een eigen blockchain te creëren. De ontwikkelaar heeft de volledige controle over hoe de smart contracts zijn opgebouwd en hoe ze werken. Hij kan controleren wie de DApps ziet of ermee in interactie kan gaan, wie ze controleert en in welke programmeertaal ze worden uitgevoerd.

Verder is het Avalanche-netwerk opgebouwd uit meerdere blockchains en gebruikt een nieuw PoS-consensusmechanisme om een ​​hoge doorvoer te bereiken. AVAX bestaat in totaal uit drie verschillende blockchains:

  1. X-Chain: Dit is de belangrijkste schakel tussen de keten en de hoofdketen. Het wordt gebruikt bij het beheren van andere digitale activa op de blockchain, met name AVAX.
  2. P-Chain (Platform Chain) vertegenwoordigt de ketenstructuur die wordt gebruikt om een ​​subnet te creëren dat is verbonden met de blockchain, en het is ook de keten die wordt gebruikt om transacties te verifiëren en de onderliggende gegevens van het netwerk in het AVAX-netwerk te beheren.
  3. C-Chain (contractketen) creëert het slimme contractnetwerk van het AVAX-netwerk, een implementatie van de virtuele Ethereum-machine. Dankzij de contractketen kan het worden gebruikt zoals het Ethereum netwerk.

De hoofdketen van het netwerk draait op een eigen Avalanche consensusprotocol. Deze is specifiek aangepast voor de Avalanche-blockchain en biedt een aantal belangrijke en nieuwste technische oplossingen, zoals hoge schaalbaarheid, decentralisatie en hoge directe transactiemogelijkheden.

Wat maakt Avalanche uniek?    

Avalanche biedt gedecentraliseerde handel van assets aan, die voor iedereen toegankelijk is. Dit gebeurt met een netwerk dat uniek is in de digitale wereld, omdat het transactiebevestigingen in sub-seconden levert. Naar schatting verwerkt Avalanche meer dan 4500 transacties per seconde.

Daarnaast zijn kleinere transacties financieel beter haalbaar door de lage transactiekosten van Avalanche. Hierdoor kunnen ook kleinere spelers en beginnende investeerders DeFi gebruiken.

Ook heeft Avalanche haar eigen unieke consensusmechanisme, Avalanche Consensus genaamd. Avalanche beweert dat zijn consensusprotocol de voordelen van "Nakamoto Consensus" (schaal, robuustheid en decentralisatie) en "klassieke consensus" (snelheid, energie-efficiëntie en snelle beëindiging) combineert om een ​​revolutionair consensusmechanisme te vormen.

 

  • Hits: 13233