Skip to main content

Bitcoin Cash koers (BCH)

Bitcoin Cash Koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Bitcoin Cash (BCH) koers weergegeven in euro. Wil je Bitcoin Cash kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Bitcoin Cash (BCH) en hoe werkt het?

Bitcoin Cash (BCH) is een hard fork van Bitcoin, de oudste en bekendste cryptocurrency ter wereld. In tegenstelling tot zelfgebouwde netwerken zoals Ethereum (ETH), wil Bitcoin Cash een alternatief bieden voor het Bitcoin netwerk. Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash is de blokgrootte. Maar wat is Bitcoin Cash, hoe werkt het eigenlijk en wat maakt het zo uniek? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat is Bitcoin Cash (BCH)?  

Bitcoin Cash (BCH) is een digitale peer-to-peer valuta die ontworpen is om consumenten en verkopers betalingen te laten ontvangen en versturen zonder lange vertragingen en hoge kosten.

Het belangrijkste doel van Bitcoin Cash is een solide en snelle betalingsinfrastructuur te bieden. Betalen met Bitcoin Cash is snel, gemakkelijk en betaalbaar voor consumenten en verkopers.

Bitcoin Cash is een gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder de bemoeienis of controle van centrale banken, overheden of andere centrale instellingen. Met Bitcoin Cash kun je overal ter wereld geld sturen. Ongeacht de grootte van de transactie is er geen goedkeuring of toestemming nodig. Het blockchain netwerk draait 24 uur per dag en heeft nog nooit technische problemen gehad.

Bitcoin Cash (BCH) staat momenteel op de 18e plaats in termen van marktkapitalisatie, met een waarde van iets meer dan $ 11,9 miljard. De BCH koers staat op het moment van schrijven op €636 en de BCH's All Time High is $ 3.785.

De geschiedenis van Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash vertoont veel gelijkenissen met Bitcoin. Dat is niet verwonderlijk, want Bitcoin Cash en Bitcoin delen dezelfde geschiedenis tot 1 augustus 2017.

Voorstanders van Bitcoin Cash vonden dat de beperkte capaciteit van de Bitcoin blockchain snel aangepakt moest worden. Bitcoin ontwikkelaars hadden hiervoor vele oplossingen voorgesteld, zoals SegWit en Lightning Network. Maar dit was niet naar de zin van de Bitcoin Cash aanhangers. Zij zagen meer in het verhogen van de blokcapaciteit van 1 MB naar 8 MB.

Omdat de gemeenschap niet tot overeenstemming kon komen, leidde dit uiteindelijk tot een hard fork en daarmee tot een splitsing van de Bitcoin blockchain. Op 1 augustus 2017 ontstond Bitcoin Cash uit deze Bitcoin hard fork.

Iedereen die Bitcoin bezat op het moment van de splitsing kreeg een gelijke hoeveelheid Bitcoin Cash. Aanvankelijk was er grote twijfel of Bitcoin Cash wel bestaansrecht had als cryptocurrency. Maar al snel werd duidelijk dat investeerders en het publiek inderdaad op Bitcoin Cash zaten te wachten. In korte tijd was de prijs van Bitcoin Cash gestegen en werd het een van de belangrijkste cryptocurrencies na Bitcoin en Ethereum.

Op 15 november 2020 werd het Bitcoin Cash netwerk voor de tweede keer gesplitst, dit keer in Bitcoin Cash (ABC) en Bitcoin Cash SV.

Hoe het werkt

Met Bitcoin Cash kun je digitaal geld ontvangen en versturen. De transactie wordt vastgelegd op de blockchain. Blockchain is een online gedecentraliseerd betalingsnetwerk. Je kunt dit netwerk vergelijken met een openbaar transactielogboek. Alle uitgevoerde Bitcoin Cash transacties kun je hier vinden.

Afgezien van de verschillen in ideeën en blokgroottes, werken Bitcoin Cash en Bitcoin vrijwel hetzelfde. Ze gebruiken allebei een peer-to-peer netwerk van nodes, die miners gebruiken om transacties te verifiëren en te verwerken.

Transacties worden verwerkt tot transactieblokken (vergelijkbaar met logboeken) en aan de keten toegevoegd. Deze keten wordt een blockchain genoemd. Miners en nodes onderhouden dit betalingsnetwerk.

Miners krijgen BCH als beloning, of ze kunnen Proof of Work (PoW) consensus gebruiken om nieuwe BCH te delven. Bitcoin Cash gebruikt een zogenaamd Secure Hash Algorithm (SHA).

De maximale BCH voorraad is 21 miljoen munten, waarvan er 18.873.969 BCH in omloop zijn.  

Wat maakt Bitcoin Cash (BCH) uniek?

Het meest unieke aan Bitcoin Cash zijn de extreem lage kosten. In feite zijn de transactiekosten van BCH nul. Mensen kunnen dus geld ontvangen of overmaken zonder zich zorgen te maken over hoge transactiekosten.

Wat Bitcoin Cash verder onderscheidt van andere onstabiele cryptocurrencies is dat Bitcoin Cash relatief stabiel is. Het gebruikt een veilige blockchain technologie die een goede bescherming biedt tegen hacks en het datalekken.

Tenslotte gebruikt Bitcoin Cash de Segregated Witness (SegWit) methode. Bij deze methode wordt sommige transactie-gerelateerde informatie in een apart bestand opgeslagen. Hierdoor kunnen meer transacties tegelijk op een blok worden uitgevoerd en wordt de verwerkingstijd korter. Bitcoin Cash is in staat 25.000 transacties per blok te verwerken, wat veel meer is dan de 1.000 transacties per blok van Bitcoin.

 

  • Hits: 6037