Met CFD’s handelen in Bitcoin en andere cryptovaluta

CFD (Contract For Difference) 

Handelen met het Bitcoin CFD

In dit artikel behandelen we een instrument waarmee je kan handelen in Bitcoin: het Bitcoin CFD. We geven uitleg over wat een CFD is en bij welke CFD-broker het beste crypto CFD aanbod heeft en het meest betrouwbaar is. Een waarschuwing vooraf is wel op z'n plaats: handelen met het Bitcoin CFD is risicovoller dan wanneer je direct handelt in de cryptocurrency zelf. Dit heeft o.a. te maken met de hefboomwerking van het CFD.

Het nut en gevaar van volatiliteit bij trading

Voor wie wil (day-)traden is het belangrijk om een volatiele asset te vinden om te verhandelen. Volatiliteit betekent de mate van verandering van de koers, naar boven en beneden, in een bepaalde tijd. Als trader maak je gebruik van deze koersverschillen. Wanneer je op de juiste momenten de goede posities inneemt, dan kan je profiteren van zowel koersbewegingen naar boven als naar beneden. Hoe groter die uitslagen procentueel gezien zijn , hoe meer je in theorie kan verdienen. "houd er rekening mee dat CFD's complexe instrumenten zijn en je een hoog risico loopt om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking"

Zoals bekend is Bitcoin een zeer volatiele asset. Koersuitslagen van 10% of meer zijn niet ongewoon voor deze cryptomunt. Dat kan wel eens lastig zijn voor met name de wat minder ervaren beleggers, of mensen zonder ervaring met investeren in crypto of andere zeer volatiele assets. In dit soort situaties is kennis van en ervaring met dit soort sterke koersbewegingen een groot voordeel. Het helpt namelijk bij het onder controle houden van de emoties angst en hebzucht, de grootste vijanden van iedere belegger/trader.

Het voordeel van deze volatiliteit is natuurlijk wel dat het zeer lucratieve trades kan opleveren. Wanneer de Bitcoin koers binnen één dag eerst 5% zakt en daarna weer 5% stijgt, dan zou je als trader in theorie (wanneer je op precies de juiste momenten in en uitstapt) 10% winst kunnen maken. Dat is niet verkeerd, maar zou het mogelijk zijn om deze winst nog wat te vergroten? Dat is waar het CFD (Contract For Difference) om de hoek komt kijken. "houd er rekening mee dat CFD's complexe instrumenten zijn en je een hoog risico loopt om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking"

Wat is een CFD?

Het CFD, of Contracts For Difference, is een instrument waarmee kan worden gespeculeerd op een stijging of daling van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan heel divers zijn. Er zijn bijvoorbeeld CFD’s te krijgen op aandelen, grondstoffen, indices, valuta en sinds een paar jaar ook op cryptovaluta zoals Bitcoin. Het CFD is een hefboomproduct, net als bijvoorbeeld een op de beurs verhandelde optie of een turbo of sprinter.

De naam Contract For Difference zegt het al: het betreft hier een contract. In dit geval een die met de cfd-broker wordt aangegaan. De broker fungeert dus als tegenpartij. Met het CFD kan je als belegger long (speculerend op een koersstijging) of short (speculerend op een koersdaling) gaan. Het contract loopt voor onbepaalde tijd en kent dus geen einddatum, zoals bij opties wel het geval is. Het contract kan na een paar jaar gesloten worden, of al na een paar seconden. Gezien de vaak sterke hefboomwerking wordt het echter meestal gebruikt voor de wat kortere trades.

Contract For Difference betekend letterlijk contract voor verschil. Hoe het precies werkt kunnen we het beste laten zien met een voorbeeld:

De trader opent een Bitcoin CFD long en speculeert dus op een stijging. De onderliggende waarde is in dit geval 1 Bitcoin. Zou de trader de Bitcoin op een exchange willen kopen, dan zou hij de volledige prijs moeten betalen waarvoor BTC op dat moment wordt verhandeld. Laten we zeggen dat de Bitcoin koers op dat moment precies $50.000 is. Voor het openen van de Bitcoin CFD positie, hoeft de trader alleen een bepaald bedrag aan margin op zijn handelsrekening te hebben. Laten we zeggen dat het margin percentage in dit geval 50% is. De belegger moet dan 50% van 50.000 dollar = 25.000 dollar aan margin op zijn rekening hebben.

Stel nu dat de BTC koers met 10% stijgt tot $55.000. Wanneer de trader één Bicoin op een exchange had gekocht, dan had hij nu een winst gehad van $5000, een rendement van 10% op zijn investering.  

De Bitcoin CFD trade levert hem het verschil op tussen de BTC koers bij opening van het contract en bij sluiting van het contract. Dat is in dit geval dus 55.000 – 50.000 = 5000 dollar. De winst was dus 5000 dollar. De investering (margin) was 25.000 dollar. Dat komt dus neer op een winst van 20%. De hefboom van dit CFD was 100% / 50% = 2. We zien hier dat hoe lager de margin is, hoe hoger de hefboom. Bij een margin van 10% is de hefboom 10. Dat betekent dat het rendement keer 10 gaat in vergelijking met de onderliggende waarde. Onthoud echter dat CFD's hefboomproducten zijn en dat het gebruik ervan kan resulteren in het verlies van uw gehele kapitaal.

Zoals te zien was in het voorbeeld, wordt er met margin gewerkt. De trader is tijdens de looptijd van het contract nooit zelf in het bezit van de onderliggende waarde, in dit geval de Bitcoin. De broker koopt de onderliggende waarde aan op de beurs en vraagt voor deze investering een rentevergoeding. Deze rentevergoeding wordt per dag verrekend. De vergoeding is samengesteld uit EONIA (European OverNight Index Average) of de EURIBOR (de Europese interbancaire rente) + een opslag (vergoeding voor de broker). Gaat de belegger short, dan ontvangt hij zelf de rentevergoeding.

Het CFD is niet op de beurs verhandelbaar. Het contract wordt aangegaan met de CFD-broker als tegenpartij. In tegenstelling tot het direct handelen in Bitcoin, loopt de belegger met CFD’s wel risico bij faillissement van de broker.

Welke brokers bieden handel in cryptovaluta aan?

Er zijn op de Nederlandse markt verschillende cfd-brokers actief, maar niet allemaal bieden ze handel in cryptovaluta. De meeste cfd-brokers accepteren sowieso geen Belgische klanten. Dit heeft te maken met regelgeving in België. Hieronder noemen we een paar van de, naar onze mening, meest aantrekkelijke cfd-brokers voor cryptocurrency trading.

Plus500

Plus500* is een bekende cfd broker die al weer een aantal jaren actief is in ons land. Ze hebben in de loop der jaren een goede reputatie opgebouwd en zijn een betrouwbare partij.

Het crypto CFD aanbod bij Plus500 is beperkt, maar in een aantal grote cryptocurrencies, alsmede het Ethereum/Bitcoin paar, kan met een hefboom van 1:2 worden gehandeld.

Klik hier voor het volledige aanbod aan cryptovaluta bij Plus500.

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

 

 

Libertex

Libertex is misschien niet de meest bekende broker in ons land, maar wel degene met het beste aanbod aan crypto CFD's. Wij hebben 36 verschillende cryptocurrencies geteld waarin kan worden gehandeld op het Libertex platform, waaronder Bitcoin, Ethereum, Cardano, Ripple, Litecoin, Dash, Monero, Nem, Tezos en nog veel meer, waaronder ook een aantal van de meest populaire DeFi-munten zoals Uniswap, Polkadot, Chainlink, Aave, Compound, etc.

Daarnaast kan bij Libertex natuurlijk ook worden gehandeld in meer traditionele assets als aandelen, indices, valuta en grondstoffen. Voor het volledig aanbod klik hier

De hefboom waarmee in cryptovaluta kan worden gehandeld bij Libertex is maximaal 1:2 en voor pro-klanten (hiervoor moet je aan bepaalde eisen voldoen) 1:20.

Libertex is gereguleerd in de EU en staat onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC)

Lees meer over Libertex in onze uitgebreide Libertex review

 

Grid view
List view