Skip to main content

Bitcoin trading

Bitcoin trading

Inleiding tot Bitcoin trading

Steeds meer mensen raken overtuigd van de toekomst van Bitcoin en van cryptovaluta in het algemeen. Daarmee groeit ook de interesse om er in te beleggen en/of te handelen. Maar hoe koop je Bitcoin? En waar en hoe kan je in Bitcoin handelen? Op deze laatste vraag proberen we in dit artikel antwoord te geven.

Wat is Bitcoin trading?

We moeten allereerst onderscheid maken tussen in bitcoin beleggen en er in handelen. Er is niet een heel hard onderscheid in te maken, maar toch is er wel wat over te zeggen.

Bitcoin beleggers

Bitcoin beleggers, ook wel HODL-ers (Hold On for Dear Life) genoemd, kopen Bitcoin met het doel deze op een later tijdstip met winst te verkopen. Niet veel anders dan wat een Bitcoin trader doet zou je zeggen, maar toch is er een onderscheid.

Een Bitcoin belegger zal Bitcoin kopen met als doel het voor langere tijd vast te houden. Dat kan variëren van enkele maanden tot jaren. Vaak hebben ze ook niet een heel specifiek koersdoel in gedachten en zullen ze de beslissing om te verkopen ergens in de toekomst nemen, afhankelijk van hoe ze de situatie dan inschatten. Dan zullen ze ook de verkoop-order pas geven.

Bitcoin traders

Er zijn twee belangrijke aspecten waarin een Bitcoin trader verschilt van een Bitcoin belegger.

Ten eerste handelt de trader vaak op een veel kortere termijn. Afhankelijk van de individuele tradingstijl en strategie, kan de tijd tussen het openen en sluiten van een positie variëren van enkele seconden tot dagen of weken. De termijn waarop een trader een open positie heeft is dus over het algemeen korter dan bij een belegger.

De meeste traders bestuderen tegenwoordig de grafiek en halen daar d.m.v. technische analyse koop of verkoop signalen uit. Als trader zit je veel dichter op de bal. Je handelt op kortere termijn en je moet het koersverloop en je open posities beter in de gaten houden. Het vergt dus over het algemeen meer tijd en aandacht.

Een tweede belangrijk aspect wat de trader anders maakt dan de belegger, is dat de trader vaak zowel met long als short posities werkt, terwijl de belegger meestal alleen in long posities zit. Met een long positie wordt gespeculeerd op een koersstijging, met een short positie op een koersdaling.

Dit is een algemene regel en er zijn natuurlijk individuele verschillen. Sommigen voelen zich prettiger bij long posities terwijl het anderen niet uitmaakt in welke richting ze traden. Het werken met zowel long als shortposities heeft als groot voordeel dat er praktisch altijd wat te verdienen valt, zolang je maar de juiste positie hebt ingenomen. Het enige wat je nodig hebt is voldoende volatiliteit, maar dat is bij Bitcoin en andere cryptocurrencies over het algemeen niet zo’n probleem. Ze staan bekend om hun grote volatiliteit

Met trading is potentieel meer te verdienen dan met beleggen, maar het vraagt ook meer tijd en aandacht aangezien je er heel actief mee bezig moet zijn.

Bitcoin trading – wat moet je daarvoor kunnen?

Als je besluit dat je in Bitcoin wil gaan handelen, hoe gaat dat dan in z’n werk?

Blijven leren

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat je veel zal moeten leren en dat dit proces niet zal stoppen. De financiële markten zijn zeer dynamisch en een strategie die gisteren werkte kan morgen waardeloos zijn. Je moet als trader op de hoogte blijven en de markt dagelijks volgen om een goede feeling te houden met wat er speelt en hoe daar op wordt gereageerd. Daarnaast zal je je kennis en vaardigheden m.b.t. het traden eigen moeten maken. Je kan je bijvoorbeeld verdiepen in technische analyse, zodat je op basis daarvan steeds beter gefundeerde beslissingen kan nemen.

Psychologie

Beleggen en traden in het bijzonder, is voor een groot deel psychologie. Aan de ene kant de psychologie van de massa, waardoor het koersverloop wordt bepaald. En aan de andere kant dat wat zich afspeelt in het hoofd van de trader zelf. Dat laatste is niet te onderschatten.

Als trader moet je oppassen dat je geen speelbal wordt van je eigen emoties. Het gaat dan om twee emoties in het bijzonder:

  1. Fear Of Missing Out (FOMO). Dit is de angst om winst mis te lopen. FOMO was in z’n volle hevigheid aanwezig in de tweede helft van 2017, toen de Bitcoin koers bijna dagelijks enorme stijgingen liet zien. FOMO maakt dat mensen vaak pas op het eind van de stijging instappen, met alle gevolgen van dien wanneer de koers daarna flink corrigeert. Angst is een slechte raadgever!
  2. Angst voor verlies. Dit is de angst die steeds sterker wordt wanneer je in een positie zit en de koers gaat niet de goede kant op. De angst kan volledig de overhand nemen waardoor je geen rationele beslissingen meer kan nemen. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij een beurscrash. Beleggers raken in paniek en verkopen massaal rondom het dieptepunt, waarbij ze dus de slechtst mogelijke prijs krijgen voor hun aandelen. Vervolgens herstellen de aandelenkoersen zich weer. Angst is een slechte raadgever!

Om te voorkomen dat je wordt gegrepen door deze emoties en geen rationele beslissingen meer kan nemen, zijn er een aantal dingen die je kan doen.

Ten eerste moet je voor je begint bepalen met hoeveel geld je wil gaan handelen. Dat moet bij voorkeur geld zijn dat je over hebt en wat je dus niet in de nabije toekomst nodig hebt voor het betalen van rekeningen, etc. Je moet je voorstellen dat dat bedrag, door een verkeerde trade, gehalveerd wordt en kijken hoe je je daar bij voelt. Fijn is dat natuurlijk nooit, maar kan je het aan zonder in paniek te raken? Zonder depressief te raken? Zonder het bijltje er meteen bij neer te gooien? Als het antwoord nee is dan moet je met een kleiner deel van je vermogen aan de slag, of er helemaal niet aan beginnen.

Ten tweede moet je een plan hebben. Een trading strategie. Daar moet je van tevoren over nadenken. Een strategie kan bijvoorbeeld zijn dat je de uitbraak van de bitcoin koers koopt. Dus wanneer bitcoin boven een van tevoren vastgestelde weerstandslijn uitbreekt koop je en je verkoopt bijvoorbeeld wanneer het een hoger liggend weerstandsniveau nadert. Het is vervolgens belangrijk om je strikt aan deze trading strategie te houden, maar deze natuurlijk wel na enige tijd te evalueren.

Bovengenoemde zaken zijn belangrijk om te voorkomen dat je trading-beslissingen neemt op basis van emoties, want onder invloed van angst en/of hebzucht worden verkeerde beslissingen genomen.

Bitcoin trading – hoe doe je dat?

Het belangrijkste bij het handelen in Bitcoin, of welke andere cryptovaluta dan ook, is het hebben van een trading strategie. Hierboven heb ik al een voorbeeld gegeven van een mogelijke strategie, maar er zijn vele mogelijkheden. Als trader moet je er zelf achter komen wat het beste bij je past. Sommige traders voelen zich prettig bij het doen van veel korte trades waarbij ze dagelijks een aantal keer posities openen en weer sluiten. Anderen doen liever swingtrades waar ze gemiddeld een paar dagen in zitten. Het ene is niet beter dan het andere. Het gaat er om of het bij je past en of je je die betreffende strategie zo eigen kan maken dat het je structureel winst oplevert.

Wat wel belangrijk is, is dat je leert de grafiek te lezen. Een ervaren trader kan met één blik op een grafiek de belangrijkste steun- en weerstandsniveau’s aanwijzen. Daarnaast zijn er veel technische analyse tools beschikbaar waar de koers mee kan worden geanalyseerd en waarop tradingstrategieën kunnen worden gebaseerd. Wanneer je serieus Bitcoin wil gaan traden, dan doe je er goed aan je hier in te verdiepen.

Waar kan je in Bitcoin handelen?

Er zijn de laatste jaren steeds meer aanbieders bijgekomen waar Bitcoin traders terecht kunnen om te handelen. Er is dus veel om uit te kiezen en dat maakt de keuze er niet altijd makkelijker op.

Een eerste onderscheid kan gemaakt worden tussen aanbieders waarbij met hefboom (leverage) wordt gehandeld en die waar dat niet kan. Voor beginnende traders raden wij de handel met hefboomproducten af. Dit is echt meer geschikt voor gevorderde traders en beleggers met al wat meer ervaring op de financiële markten en het liefst ook wat ervaring met hefboomproducten zoals opties, futures, turbo’s en CFD’s.

We zullen hieronder kort een aantal brokers/exchanges bespreken. We beginnen bij de exchanges zonder hefboomproducten en eindigen bij diegenen die dat wel aanbieden.

Bitvavo: Zonder twijfel onze faforiet. Bitvavo is een Nederlands bedrijf gevestigd in Amsterdam. Het is een broker, wat inhoud dat je er met euro’s Bitcoin en andere cryptovaluta kan kopen en opslaan in een op het platform geïntegreerde wallet. Van alle Nederlandse crypto brokers is Bitvavo de voordeligste met de laagste transactiekosten.

Ze hebben naast de broker service ook een geavanceerde Exchange, waarnaar met een muisklik kan worden overgeschakeld. Hier kan, naast Bitcoin, worden gehandeld in een groot aantal cryptovaluta. Er zijn twee markten waarop kan worden gehandeld. De Euro markt: hier kunnen cryptovaluta worden verhandeld tegenover de Euro. En de BTC markt: Hier kunnen cryptovaluta worden verhandeld tegenover Bitcoin.

Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Binance: De grootste en meest bekende internationale exchange. Binance is zowel geschikt voor de beginnende als de gevorderde trader. Ze hebben een enorm ruime keuze aan cryptocurrencies waarin kan worden gehandeld op verschillende markten: De fiat markten met verschillende bekende valuta waartegen kan worden gehandeld zoals euro, dollar, GBP en nog een aantal andere. Verder is er de BTC markt, de Alts markt waar gehandeld kan worden tegen ETH, XRP en TRX, De BNB markt waarop gehandeld kan worden tegen Binance coin (BNB).

Bij Binance kan ook cryptovaluta worden aangekocht met fiat geld via o.a. creditcard.

Binance biedt voor de gevorderde trader ook leveraged products (producten met hefboomwerking). Er kan een aparte margin account worden geopend. Daar kan met een maximale hefboom van 1:3 worden gehandeld. Daarnaast bieden ze ook leveraged tokens. Deze lijken nog het meest op turbo’s met een hefboom van max. 1:3.

Lees meer over Binance in onze Binance review

Plus500: Bij deze bekende CFD broker kan worden gehandeld in een groot aantal onderliggende waarden zoals aandelen, indices, grondstoffen en dus ook cryptocurrency. Voor het cryptocurrency aanbod klik hier.

Bij Plus500 koop je niet de cryptovaluta zelf maar een CFD (Contract For Difference) met de betreffende crypto als onderliggende waarde. De hefboom bij cryptocurrencies is 1:2.

Voor het handelen met CFD’s is wel enige ervaring met beleggen/ trading vereist. Door de hefboomwerking worden zowel winst als verlies versterkt. Daardoor is het meer risicovol dan het handelen in crypto zonder hefboom.

Lees meer over plus500 in onze Plus500 review

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Bitmex: Dit is een exchange met een geavanceerd tradingplatform dat wat meer geschikt is voor de gevorderde trader. Bitmex is een grote internationale speler die zich onderscheidt van andere exchanges door de hoge leverage die ze bieden. De hefboom is maximaal 1:100.

Lees meer over Bitmex in onze Bitmex review.

Conclusie

Bitcoin trading is een onderwerp wat we niet in één artikel volledig kunnen behandelen. We hebben hier geprobeerd een eerste aanzet te geven. Het is wel duidelijk dat het traden van cryptocurrency zelfkennis en discipline vraagt. Het is belangrijk om bewust te zijn van je eigen emoties en die onder controle te hebben tijdens het handelen. Een goed doordachte trading strategie helpt daarbij. Verder is het vooral veel leren. Dat houdt eigenlijk nooit op. De financiële markten zijn constant in beweging en je moet als trader dan ook constant bij de les blijven. Dat maakt trading boeiend, spannend en als het goed is erg lucratief. Succes en wees voorzichtig!