Skip to main content

Bitvavo list 2 nieuwe cryptomunten: Aptos en Blur

Bitvavo app op mobiele telefoon voor scherm met koersen

De grootste Nederlandse cryptobeurs Bitvavo laat weer eens van zich horen. Ze hebben de afgelopen week weer 2 nieuwe cryptomunten toegevoegd aan hun toch al indrukwekkende aanbod van ruim 180 cryptovaluta. Dit keer gaat het om Aptos (APT) en Blur (BLUR).

Wat is Aptos?

Aptos is een Layer 1 blockchain, gebaseerd op het Proof-of-Stake (PoS)  principe, die gebruik maakt van “Move”, een nieuwe programmeertaal voor slimme contracten. Dit is een op Rust gebaseerde programmeertaal die onafhankelijk is ontwikkeld door de Diem blockchain-ingenieurs in dienst van Meta (voorheen Facebook).

Aptos beoogt een blockchain te zijn die mainstream adoptie naar web3 brengt en een ecosysteem van DApps in staat stelt om echte gebruikersproblemen op te lossen.

De PoS-blockchain kan in theorie transactiedoorvoer van meer dan 150.000 transacties per seconde (tps) bereiken door parallelle uitvoering.

Het ontstaan van Aptos vond plaats op 12 oktober 2022. Op 18 oktober 2022 kondigde Aptos de lancering van het mainnet aan.

Wie zijn de oprichters van Aptos?

De oprichters van Aptos zijn Mo Shaikh en Avery Ching, beiden voormalige medewerkers van Meta. Mo, de huidige CEO van het bedrijf, is een oprichter met jarenlange multinationale financiële dienstverlening en blockchain/crypto-ervaring.

Ching is de CTO van Aptos. Hij is software-engineer en was een van de belangrijkste software-engineers bij Meta.

Beide heren werkten samen aan het Diem blockchain-project bij Meta. Shaikh en Ching besloten hun krachten te bundelen om Aptos Labs op te richten toen het Diem-project in januari 2022 werd stopgezet. Dit is ook de verklaring van het feit dat Aptos enkele van de technische details van Diem toepast.

Wat maakt Aptos uniek?

Het Aptos netwerk zou meer dan 150.000 tps kunnen verwerken. Ter vergelijking: de mainnet-tps van Ethereum is ongeveer 12 tot 15.

Deze hoge transactiedoorvoer is mogelijk via een parallelle uitvoeringsengine (Block-STM) - een byzantijns fouttolerant (BFT) PoS-consensusmechanisme. Alle transacties worden tegelijkertijd verwerkt en achteraf gevalideerd. Mislukte transacties worden ofwel opnieuw uitgevoerd of afgebroken, dankzij de transactiegeheugenbibliotheken van de blockchain, die conflicten opsporen en beheren.

Aptos is gebouwd met behulp van Move, een nieuwe programmeertaal voor slimme contracten die beweert voordelen te bieden aan Solidity, de op EVM gebaseerde programmeertaal.

Aptos koers grafiek 

Wat is Blur?

BLUR is het native governance-token van Blur, een unieke non-fungible token (NFT)-marktplaats dat geavanceerde functies biedt, zoals real-time prijsfeeds, portfoliobeheer en NFT-vergelijkingen op meerdere markten.

BLUR kreeg bekendheid na de lancering in oktober 2022, toen het airdrops van BLUR-tokens beloofde aan de beste platformgebruikers.

Wat is er uniek aan Blur (BLUR)?

Blur is speciaal ontworpen om uit te blinken op gebieden waar andere platforms tekortschieten, met name in de fel bediscussieerde categorie royalty's voor NFT-makers. Het ondersteunt creatieven door degenen die royalty's betalen te voorzien van extra BLUR-tokens als stimulans en streeft naar een eerlijk evenwicht tussen makers en handelaren.

Blur onderscheidt zich ook van andere NFT-marktplaatsen met zijn talrijke functies die betere NFT-handelservaringen ondersteunen die handelaren kunnen helpen hun winst te optimaliseren. Het heeft naar verluidt een snellere NFT-sweep- en snipe-functie, real-time prijsfeeds en een sorteerfunctie op basis van prijs. Als aggregator maakt het verbinding met X2Y2, OpenSea en LooksRare (LOOK).

Het platform heeft met name geen handelskosten voor NFT-verkopen en handelaren kunnen hun digitale activa bekijken via het tabblad Portfolio van Blur, dat informatie geeft over zeldzaamheid, waarde, winst en verlies en meer.

Blur koers grafiek 

Handelen in Aptos en Blur

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze twee crypto-projecten en wil je handelen in hun native-tokens? Dit kan op het Bitvavo handelsplatform aangezien beide crypto-tokens daar nu beschikbaar zijn. Heb je nog geen Bitvavo account? Open dan eenvoudig een rekening en verhandel de eerste 1000 euro aan cryptovaluta geheel gratis, dus zonder transactiekosten.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram