Skip to main content

Litebit stopt er mee en adviseert klanten over te stappen naar Bitvavo

Litebit handelsplatform op computerscherm 

Cryptobroker Litebit heeft zojuist aangekondigd dat ze al hun bedrijfsactiviteiten zullen stoppen “als gevolg van marktontwikkelingen”. Ze Bieden hun klanten de mogelijkheid om over te stappen naar Bitvavo.

De plotselinge aankondiging van Litebit komt onverwacht, aangezien Litebit een van de oudste cryptobrokers is in ons land. Maar wat is de reden dat Litebit de handdoek in de ring gooit? Het bedrijf zegt daar zelf het volgende over:

“De cryptomarkt is een zeer uitdagende en veeleisende markt, vanwege de hoge volatiliteit, snelle innovatie, grote wereldwijde concurrentie en complexe regelgeving. In de afgelopen tien jaar is LiteBit in staat geweest deze uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten; om stand te houden tijdens economische teruggang en te groeien in een stijgende markt, met een focus op veilige en gebruiksvriendelijke diensten die voldoen aan alle wet- en regelgeving.

In de huidige markt echter, vormen de toenemende kosten voor compliance, de verwachte daling van vergoedingen als gevolg van toenemende concurrentie, en het ontbreken van een wereldwijd gelijk speelveld, grote uitdagingen voor het bestaansrecht van LiteBit op de lange termijn.”

Litebit stopt er dus mee en heeft aangegeven de organisatie in de komende maanden af te bouwen. Medewerkers zullen worden begeleid naar een volgende stap.

Wat betekent het voor klanten van Litebit?

Voor medewerkers is het vervelend, maar ook klanten zullen zich afvragen wat de gevolgen voor hen zijn. Litebit zegt daar het volgende over:

"Na zorgvuldig beraad en het afwegen van alle opties heeft LiteBit besloten om haar activiteiten te beëindigen en alle klanten de mogelijkheid te bieden om over te stappen naar Bitvavo, de grootste en meest gewaardeerde cryptobeurs van Nederland. Bitvavo biedt een gebruiksvriendelijk platform, lage transactiekosten, solide beursfunctionaliteit en een bedrijfsvoering die voldoet aan wet- en regelgeving."

 

 

Klanten wordt dus geadviseerd om over te stappen naar Bitvavo en zullen daarin worden begeleid. Dit is uiteraard een flinke opsteker voor Bitvavo, die haar positie als grootste en meest gewaardeerde crypto-exchange van Nederland daarmee bevestigd en verder versterkt.

Litebit wacht nog op de goedkeuring van de toezichthouders m.b.t. de voorgenomen samenwerking met Bitvavo, maar zodra die binnen is zullen klanten van Litebit daarover worden geïnformeerd.

Arthur van Lier, COO van LiteBit, zegt daarover het volgende:

"LiteBit garandeert dat alle tegoeden beschikbaar zijn voor klanten. De veiligheid van klantentegoeden is altijd onze topprioriteit geweest en we willen zorgen voor een soepele en snelle overdracht van alle tegoeden voor onze klanten."

Litebit geeft aan klanten proactief te zullen informeren. Ze zullen klanten adviseren om hun crypto over te zetten naar Bitvavo, maar hun ook de mogelijkheid bieden om hun crypto-bezit te verkopen of op te nemen.

Litebit was al lange tijd actief in Nederland en in Europa

Litebit noemt nadrukkelijk de verscherpte regelgeving en het ongelijke internationale speelveld als reden voor het ontmantelen van het bedrijf. Dit moet een moeilijke beslissing zijn geweest voor de Rotterdamse broker die al sinds 2013 actief is in Nederland en in Europa. Litebit heeft nationaal en internationaal naar schatting enkele honderdduizenden klanten. Klanten uit Oostenrijk en Frankrijk, waar Litebit ook actief was, krijgen de mogelijkheid om over te stappen naar de Oostenrijkse crypto-broker Bitpanda.

Regelgeving en ongelijk internationaal speelveld

Litebit geeft aan het bedrijf conform de regels en in goed overleg met de betreffende toezichthouders te zullen afbouwen. Het bedrijf zegt hier het volgende over:

"LiteBit heeft altijd groot belang gehecht aan het naleven van nationale en internationale wet- en regelgeving, maar betreurt dat er in de loop der tijd geen wereldwijd gelijk speelveld is ontstaan. Het bestuur is zich bewust van de impact van het besluit op alle klanten, medewerkers en andere betrokkenen en vindt het belangrijk om de beëindiging van de organisatie op een zorgvuldige manier te volbrengen."

Arthur van Lier geeft aan: "We hebben altijd een goede relatie gehad met alle relevante toezichthouders en zullen ervoor zorgen dat ons bedrijf op een transparante manier en conform de regels wordt afgebouwd."

Meer informatie is te vinden op de website van Litebit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram