Skip to main content

Groen licht voor overname klantenbestand Litebit door Bitvavo

Bitvavo logo op mobiele telefoon 

Een flinke opsteker voor crypto exchange Bitvavo. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft namelijk de overname van het klantenbestand van Litebit door Bitvavo goedgekeurd. Twee weken geleden maakte Litebit bekend te stoppen met haar activiteiten. Als reden noemde het Rotterdamse bedrijf o.a. de toenemende regeldruk en concurrentie. Wij berichtten daar al eerder over.

Litebit en Bitvavo hadden afspraken gemaakt over de overname van het klantenbestand van Litebit door Bitvavo, maar de deal moest nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze goedkeuring is nu dus binnen en dat is een zeer positieve ontwikkeling voor Bitvavo, die al marktleider is in Nederland op het gebied van cryptohandel en deze positie nu dus verstevigd door deze flinke uitbreiding van haar klantenbestand.

Consolidatie in de cryptomarkt

Volgens Bitvavo past deze overname in een trend van consolidatie binnen de markt van cryptobeurzen en brokers voor digitale valuta. Ze zien deze trend zich voortzetten en verwachten dat meer relatief kleine partijen in de komende maanden de handdoek in de ring zullen gooien.

Reactie Mark Nuvelstein (CEO van Bitvavo)

De CEO van Bitvavo, Mark Nuvelstein, is blij met de komst van de Litebit klanten. Hij zei daarover het volgende:

“Dat LiteBit voor Bitvavo kiest, is een mooie bevestiging voor ons robuuste en  gebruiksvriendelijke platform en het sterke merk dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Dit zien we terug in de continue, organische groei van klanten, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Dat we nu een grote groep kunnen toevoegen bovenop de ruim een miljoen gebruikers van ons platform is natuurlijk prachtig.”

Hij ging ook nog in op het veranderende landschap in de cryptowereld. Dat een partij als Litebit de handdoek in de ring gooit gebeurt natuurlijk niet zomaar. Hij zei daarover het volgende:

"Er komt een grote consolidatieslag aan in onze markt. In de eerste plaats zullen er partijen zijn die eenvoudigweg niet in staat zijn om te voldoen aan de komende MiCa wetgeving en andere regelgeving. Daarnaast leidt die regelgeving tot stijgende kosten en zal de winstgevendheid van partijen met te weinig schaalgrootte verdwijnen. Ten slotte zien we in de markt op dit moment relatief lage handelsvolumes. Als gevolg van deze drie oorzaken zal de markt in rap tempo consolideren en blijven de meest competitieve spelers over."

Groeistrategie Bitvavo

De Bitvavo CEO vervolgt:

“De overname van het klantenbestand van Litebit past in de groeistrategie van Bitvavo. Sterker. Wij spreken met verschillende spelers over een soortgelijke afspraak als wij met LiteBit hebben gemaakt, zoals we in het verleden ook klanten van Bitzeb en Bitqist hebben mogen verwelkomen.”

Dit is een opvallende uitspraak van CEO Mark Nuvelstijn. Hij zegt letterlijk dat er gesprekken gaande zijn met andere partijen over soortgelijke overnames. Dat roept natuurlijk de vraag op welke partijen dat dan zijn. Gaat het om Nederlandse bedrijven, of moeten we breder in Europa kijken? Dat laatste lijkt waarschijnlijker omdat de ACM wellicht wat minder positief zou staan tegenover nog een overname van een Nederlands klantenbestand aangezien dit Bitvavo een nog dominantere positie zou geven op de cryptomarkt in ons land. Daarnaast is het zo dat Bitvavo heel duidelijk is in haar doelstelling om een leidende speler te worden op de Europese cryptomarkt. Een overname van een andere Europese (lokale) speler zou dus prima kunnen passen binnen hun groeistrategie.

Mica regelgeving

Nuvelstijn zei verder:

“Toezicht en handhaving gaat ertoe leiden dat partijen kunnen bewijzen dat ze hun zaken op orde hebben. Daarbij zorgt MiCA voor een level playing field zodat concurrentie eerlijk kan plaatsvinden. Europa neemt hierbij het voortouw. Handhaving is daarbij cruciaal. Wanneer partijen van buiten Europa hun gang kunnen gaan en de boetes voor lief nemen, is sprake van oneerlijke concurrentie.”

Wat betreft de regelgeving zei hij:

‘Als Bitvavo zullen we ons blijven inzetten om de ontwikkeling van passende regelgeving te ondersteunen en een veilige omgeving te bieden voor onze gebruikers. We kijken uit naar de verdere consolidatie in de markt en zijn vastberaden om een competitieve en klantgerichte speler te blijven.’

Bitvavo geeft in haar persbericht verder aan veel te investeren in het voldoen aan wet- en regelgeving. Zo is de Amsterdamse crypto exchange al sinds 2020 geregistreerd bij DNB (De Nederlandsche Bank). De komst van de nieuwe MiCa wetgeving zal ook van Bitvavo een flinke inspanning vergen om ervoor te zorgen dat ze aan alle nieuwe eisen en regels voldoen. Bitvavo geeft echter aan over “sterke compliance, risk en juridische afdelingen” te beschikken en ze verwachten dan ook op tijd klaar te zijn met de voorbereidingen en de uitvoering.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram