Skip to main content

Cardano koers (ADA)

Live Cardano koers 

Cardano Koers

Op deze pagina wordt de live Cardano koers (ADA koers) weergegeven in euro. Dit artikel biedt je een uitgebreid inzicht in de ontwikkeling, geschiedenis en de factoren die de koers van Cardano beïnvloeden. Cardano (ADA) is een cryptomunt die gebruikt wordt voor transacties op het Cardano-netwerk, een platform dat zich richt op slimme contracten.

Historie van de Cardano Koers

Cardano werd in 2017 gelanceerd door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters van Ethereum. Bij de start was de prijs van 1 ADA-token ongeveer $0,02. In de maanden die volgden, steeg de waarde van ADA tot boven $1,30 tijdens de bullmarkt van 2017. Vervolgens zakte de koers naar $0,03 in 2019, maar maakte in 2021 een indrukwekkend herstel door met een hoogtepunt van $3,10 in augustus van dat jaar.

Cardano koers
Figuur 1: Historische Cardano koers in USD

Volatiliteit van de Cardano koers en invloed van de markt

De koers van Cardano wordt, net als andere cryptocurrencies, gekenmerkt door hoge volatiliteit. Deze schommelingen zijn deels te wijten aan de jonge leeftijd van de cryptomarkt en het gebrek aan uitgebreide regulering. Factoren zoals de bewegingen van de Bitcoin koers hebben ook een significante impact op de waarde van ADA. Toen Bitcoin bijvoorbeeld eind 2017 een nieuwe all time high van $20.000 bereikte, piekte de Cardano koers eveneens. Omgekeerd is dat ook het geval. Bij dalingen van de prijs van Bitcoin, volgden vaak scherpe dalingen in de waarde van Cardano.

Daarnaast spelen ontwikkelingen binnen het Cardano-netwerk een cruciale rol. De Alonzo hard fork bijvoorbeeld, die het mogelijk maakte voor Cardano om slimme contracten te ondersteunen, heeft bijgedragen aan het oplopen van de ADA-prijs.

24/7 Handel en de vrije markt

In tegenstelling tot traditionele aandelenmarkten, die aan openingstijden gebonden zijn, kunnen cryptocurrencies zoals Cardano 24/7 verhandeld worden. Dit constante handelsverkeer maakt de koersen van cryptocurrencies bijzonder dynamisch. Traditionele financiële producten kennen mechanismen zoals handelsstops bij grote dalingen, maar voor cryptocurrencies bestaan dergelijke beschermingsmaatregelen niet. Hierdoor kunnen de prijzen sneller bodems bereiken en ook weer herstellen na marktpaniek, zoals gezien tijdens de corona-crash van maart 2020.

Cardano Koers in Euro's

Voor Nederlandse investeerders is het volgen van de Cardano koers in euro's het meest relevant. Deze website biedt een gedetailleerde grafieken en analyses van de ADA koers in  zowel euro’s als dollars. Hiermee kunnen beleggers niet alleen de actuele prijs volgen, maar ook historische data analyseren en op de hoogte blijven van de laatste technische analyses inzichten en koersvoorspellingen van bekende analisten. Zie hiervoor de Cardano nieuws sectie onderaan deze pagina.

Toekomstverwachtingen voor de prijs van Cardano (ADA)

Hoewel niemand precies kan voorspellen wat de toekomst voor de Cardano koers in petto heeft, is het duidelijk dat het succes van het project een grote invloed zal hebben op de prijs. Met een all-time high van $2,96 bereikt op 9 maart 2021 en een prominente plek op de crypto-ranglijst naar marktkapitalisatie, blijft Cardano een van de belangrijkste spelers in de cryptomarkt. Investeren in Cardano vereist echter gedegen onderzoek en een goed begrip van de factoren die de koers beïnvloeden.

Kortom, het volgen van de live Cardano koers is cruciaal voor investeerders die op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de cryptomarkt. De volatiliteit biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee, waardoor het belangrijk is om altijd goed geïnformeerd te blijven.

Cardano (ADA) kopen

In bovenstaande grafiek wordt de live Cardano koers weergegeven in euro. Wil je Cardano (ADA) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.

Wat is Cardano en hoe werkt het? 

Cardano is een smart contract platform dat zich richt op veiligheid via een gelaagde architectuur. Het eigen token van de Cardano blockchain wordt verhandeld onder de naam ADA en is een cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin. Maar wat is Cardano, hoe werkt het en wat maakt deze cryptocurrency zo uniek? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Wat is Cardano?

Cardano is een zogenaamd smart contract platform, dat in die zin lijkt op Ethereum, maar ook veel aandacht besteedt aan beveiliging en hoge schaalbaarheid. Het doel van het Cardano project is een evenwichtig blockchain ecosysteem te bieden dat de voordelen heeft van andere bekende cryptocurrencies. Het project wil de voordelen van grote munten combineren, zoals de veilige opslag van Bitcoin waarde, de lage transactiekosten van Litecoin en de slimme contracten van Ethereum. 

Cardano noemt zichzelf de derde generatie cryptocurrency, is de op vier na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie en werd bedacht door Charles Hoskinson, een van de vroege mede-oprichters van Ethereum. 

De geschiedenis van Cardano

Het platform werd bedacht door Charles Hoskinson en Jeremy Wood, de ontwikkelaars die in 2015 IOHK oprichtten. De twee oprichters van Cardano deden beiden eerst ervaring op in de cryptocurrency wereld bij Ethereum. 

Het gedecentraliseerde platform Cardano werd voor het eerst gelanceerd op 29 september 2017. Alhoewel Cardano pas lang na de lancering van Bitcoin en Ethereum op de lijst van cryptocurrencies verscheen, konden het Cardano platform en de bijbehorende cryptovaluta ADA al snel wedijveren met die van de grootste cryptocurrencies in termen van marktkapitalisatie. Tijdens de bullmarkten van 2017 en 2021 waren de prestaties van de Cardano koers spectaculair en steeg het hard in waarde.

Momenteel is het Cardano platform nog steeds in ontwikkeling, toch heeft het al enkele belangrijke groei- en ontwikkelingsfasen doorgemaakt. In april 2018 kreeg het platform een enorme impuls door een notering op Huobi, China's grootste handelsplatform voor cryptocurrency. Later in 2018 lanceerde Binance het ADA-handelspaar, waardoor de populariteit van het platform verder toenam. 

Hoe werkt Cardano?

Vergeleken met andere blockchains volgt Cardano een iets ander model. De blockchain bestaat uit twee lagen, de afwikkelingslaag en de rekenlaag. Omdat de gelaagde structuur een betere toegang tot verschillende functies van het platform mogelijk maakt, is er meer ruimte voor upgrades via soft forks. Een soft fork is een wijziging van een softwareprotocol die eerder geldige transacties ongeldig maakt en deelnemers in staat stelt nieuwe soorten transacties toe te voegen. 

De eerste laag is klaar en al functioneel. Ze stelt gebruikers in staat ADA-tokens van de ene portemonnee naar de andere te zenden en te ontvangen. De tweede laag is in ontwikkeling en is bedoeld om gebruikers in staat te stellen slimme contracten te initiëren en aan te melden. Naar verwachting worden in september dit jaar de smart contracten gelanceerd op het platform.

Om transacties te verifiëren gebruikt Cardano een proof-of-stake protocol. Gebruikers die willen deelnemen worden "validators" genoemd en ze moeten een bepaald aantal ADA-cryptomunten investeren om hun "belangstelling" voor het hele proces te bewijzen. Natuurlijk worden ze beloond op basis van hun inspanningen.

Wat maakt Cardano uniek?

Net als Ethereum is Cardano een smart contract platform. Het gebruikt echter een unieke methode door geavanceerde cryptocurrency functies te bieden via een ongekende gelaagde structuur. De gelaagde structuur van het platform is de belangrijkste innovatie van dit project. Zo'n functie zorgt voor betere en snellere transacties, die op elk afzonderlijk niveau flexibel en schaalbaar zijn.

Cardano nieuws 

Cardano koers stijgt flink in aanloop naar de Chang hard fork

Thomas van Welsenes
De prijs van Cardano (ADA) is flink gestegen de afgelopen 24 uur. De altcoin steeg met 3,65% tot het huidige niveau van $0,385. De stijging ko...

Analist voorspelt rally Cardano koers naar $0,8 in juli

Bitcoin koers
Volgens de crypto analist Captain Faibik, zoals zijn pseudoniem luidt op social media platform X, staat de Cardano koers een sterke prijs rally te ...

Cardano ontwaakt volgens Hoskinson, staat ADA heropleving te wachten?

Thomas van Welsenes
De Cardano (ADA) koers kent een moeilijke paar weken, net als de rest van de crypto markt. Toch blijft de oprichter van het populaire altcoin, Char...

Cardano koers van $3 onvermijdelijk volgens crypto analist

Thomas van Welsenes
De Cardano (ADA) koers zit de laatste weken in een bearish trend. De populaire altcoin is in de afgelopen week met 11,6% in waarde gedaald tot onde...

Cardano netwerk dichtbij historische mijlpaal, aldus Hoskinson

Thomas van Welsenes
Charles Hoskinson, de oprichter van het Cardano (ADA)Cardano (ADA) netwerk, is extreem bullish omtrent ADA. Volgens de oprichter staat het populair...

Charles Hoskinson verwacht explosieve groei Cardano netwerk

Thomas van Welsenes
Het Cardano (ADA) netwerk blijft stug door ontwikkelen, ook al is dat niet altijd in de prijs terug te zien. Beleggers raken soms gefrustreerd door...

3 redenen voor een bullish uitbraak van de Cardano koers

Thomas van Welsenes
De Cardano koers verkeert al langere tijd in moeilijkheden. De populaire altcoin wist afgelopen maart nog een prijs van bijna $0,80 te behalen...

Toename institutionele interesse in Cardano, whales kopen ADA

Thomas van Welsenes
Institutionele interesse in Cardano (ADA) begint weer toe te nemen, zo blijkt uit data van CoinShares. Het populaire altcoin netwerk zag $1,9 ...

Cardano koers staat aan begin van explosieve rally volgens analist

Thomas van Welsenes
Volgens verschillende crypto analisten staat de Cardano koers een explosieve rally te wachten. De altcoin staat momenteel op een prijs van $0,433 n...
 

  • Hits: 25072