Skip to main content

Chainlink koers (LINK)

Chainlink koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Chainlink (LINK) koers weergegeven in euro. Wil je Chainlink kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Chainlink (LINK) en hoe werkt het?

Chainlink werd in 2017 gelanceerd en is snel gegroeid door de recente populariteit van gedecentraliseerde financiering (DeFi). Momenteel is Chainlink een van de populairste cryptoprojecten ter wereld en is veel meer dan alleen het LINK-token. Maar wat is Chainlink en wat maakt LINK zo interessant? In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is Chainlink (LINK)?

Chainlink heeft uitgevonden hoe je informatie op een veilige, betrouwbare en gedecentraliseerde manier in en uit een blockchain kunt halen. Het is een gedecentraliseerd netwerk van nodes dat via orakels gegevens en informatie van off-blockchain bronnen doorgeeft aan on-blockchain smart contracts.

Chainlink's doel is het oplossen van de verbindings- en interoperabiliteitsproblemen van slimme contracten en op blockchain gebaseerde diensten en technologieën. Om externe gegevens in smart contracts te gebruiken, gebruikt Chainlink “orakels". Een orakel maakt het mogelijk een verbinding te maken met een of meer externe bronnen, bijvoorbeeld via een API. Deze gegevens kunnen vervolgens in een slim contract worden geïntegreerd.

Chainlink is in staat met verschillende blockchains te werken. In principe kan bijna elke API-verbinding gebruikt worden in combinatie met het smart contract netwerk. Voorbeelden hiervan zijn: gedecentraliseerde financiën (DeFi), betalingen, spelletjes, toeleveringsketens, enzovoort.

Chainlink staat momenteel op de 15e plaats en heeft een marktkapitalisatie van bijna € 11 miljoen. Het bijbehorende token is het LINK-token, een ERC 677 token dat gebruik maakt van de Ethereum blockchain. De tokens worden vooral gebruikt om de "node" (informatiepunt) operators te betalen voor de informatie in het slimme contract.

Geschiedenis van Chainlink

In 2017 werd Chainlink opgericht door fintech bedrijf SmartContract. CEO en mede-oprichter Sergey Nazarov nam samen met mede-oprichter Steve Ellis de teugels in handen.  Tijdens de ICO in september 2017 werd $32 miljoen aan fondsen opgehaald om LINK-tokens uit te geven.

De tokens werden op Ethereum's Mainnet gelanceerd als ERC677 tokens.  In totaal werden 1.000.000.000 LINK-tokens uitgegeven, waarvan 35% gebruikt zal worden om de nodes operators te betalen, 35% om de ICO-investeerders te dekken en 30% voor de verdere ontwikkeling van het Chainlink team en platform.

Hoe het werkt

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat bestaat uit kopers en aanbieders van gegevens. Kopers vragen gegevens op en aanbieders geven gegevens terug op een veilige manier.

De gegevens die via Chainlink worden verstrekt zijn zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk. Dit komt omdat het Chainlink protocol een ingebouwd mechanisme heeft om de kwaliteit van de gegevens te controleren. Alle gegevens worden decentraal opgeslagen.

Binnen het Chainlink ecosysteem wordt het LINK-token gebruikt. Zoals eerder vermeld, worden tokens gebruikt om de node operators te betalen. Chainlink werkt met een zogenaamd reputatiesysteem waarbij deze node operators een bepaalde tijd LINK-tokens moeten bezitten om grotere smart contracts te krijgen. Als ze er niet in slagen voldoende informatie te geven dan verliezen ze een deel van hun tokens.

Wat maakt Chainlink uniek?

Wat Chainlink uniek maakt zijn de orakels in dit gedecentraliseerde netwerk en het feit dat het systeem zo ontworpen is om deelnemers te stimuleren om slimme contracten toegang te geven tot externe gegevens.

Een ander uniek kenmerk van Chainlink is het collaboratieve karakter. Zo werkt het project samen met verschillende blockchains, zoals die van Bitcoin, Ethereum of Lisk.  Chainlink werkt daarnaast ook samen met meer dan 30 bedrijven in verschillende sectoren over de hele wereld. Vanwege de vele toepassingen van het protocol hebben verschillende financiële instellingen en bedrijven in Chainlink geïnvesteerd.

Chainlink's belangrijkste partner is SWIFT, het belangrijkste communicatiesysteem van het internationale bankwezen voor internationale betalingen. Tenslotte heeft Chainlink een belangrijk samenwerkingsverband met Binance. Binance zal oracle oplossingen integreren in de Binance Smart Chain om gedecentraliseerde financiële toepassingen te ontwikkelen op het Binance netwerk.

 

  • Hits: 8674