Handleiding handelsplatform Bitvavo
In dit artikel gaan we wat dieper in op de mogelijkheden die het handelsplatform van de Nederlandse crypto exchange Bitvavo biedt. Het is daarmee een uitbreiding op onze Bitvavo review.
Bitvavo heeft eigenlijk twee handelsplatforms waar beleggers uit kunnen kiezen. Het gewone standaard handelsplatform en een geavanceerd platform. Het eerste is zeer eenvoudig in gebruik en vereist eigenlijk geen specifieke kennis en/of beleggingservaring om het te gebruiken. Het is vooral geschikt voor beleggers met een buy and hold strategie op de middellange tot lange termijn. De orders die op dit platform worden ingegeven worden altijd uitgevoerd als “market orders” of “bestens” orders. Dit houdt in dat ze worden uitgevoerd tegen de best mogelijke prijs op dat moment.
Het geavanceerde platform is meer geschikt voor de gevorderde belegger en de trader die handelt op kortere timeframes. Dit platform geeft je als belegger veel meer ordermogelijkheden waarmee je beter de koers kan bepalen waartegen je wil handelen.
We zullen in dit artikel stap voor stap het standaard handelsplatform behandelen. We doen dit aan de hand van een aantal screenshots van het Bitvavo platform. We bespreken daarbij de volgende zaken:
Crypto kopen op het Bitvavo handelsplatform
Account openen / gratis handelen
Bitvavo Dashboard
Wanneer je inlogt op je Bitvavo account kom je op de dashboard pagina. Daar zie je direct, linksboven in de grafiek, de totale waarde van je portefeuille (crypto + cash) (zie figuur 1). In het grafiekje wordt het verloop van de waardeverandering van de portefeuille weergegeven. Er kan hier worden gekozen tussen de tijdframes: 1 dag, 7 dagen, 30 dagen, 1 jaar en alles. De lijn in de grafiek wordt zowel beïnvloed door de waardeverandering van de cryptovaluta die in bezit is, als door stortingen, opnames, bijschrijving van staking-rewards en beloningen uit het referral programma.
In het venstertje rechts van de grafiek zie, je van boven naar beneden, de waarde van al je cryptovaluta die je bij Bitvavo hebt staan, de aankomende staking-opbrengsten (als je staking aan hebt gezet) en tenslotte je cash balans (euro tegoed) in euro’s.
Daaronder zijn twee blauwe knoppen te zien, een voor storten en een voor opnemen. Wanneer je op storten klikt opent zich een venster met verschillende opties om geld te storten. Dit zijn iDeal, SEPA, Bancontact, EPS Überweisung, Giropay, Sofort en PayPal. Wanneer je op de betaalwijze van je keuze klikt, wordt je verder geleid in het betreffende betaalproces.
Wanneer je op de opname knop klikt, opent zich een venster waarin je het bedrag ziet dat beschikbaar is voor opname en je kan daar het bedrag dat je wil opnemen invoeren. Het rekeningnummer staat vaak al ingevuld, maar je kan daar ook wisselen van rekening wanneer je meerdere bankrekeningen geregistreerd heb bij Bitvavo.
Wanneer je iets naar beneden scrolt krijg je een lange lijst met alle (op het moment van schrijven meer dan 180) cryptocurrencies die je bij Bitvavo kan verhandelen. Links, onder valuta, staat de naam van het betreffende token met daaronder de ticker-code. Als we vervolgens naar rechts kijken zien we achtereenvolgens de huidige koers, de procentuele verandering de afgelopen 24 uur, het totaal verhandelde volume en wat je van de betreffende cryptomunt in portefeuille hebt.
De lijst met cryptocurrencies kan je zelf op verschillende manieren rangschikken. Dat kan op alfabetische volgorde (zowel beginnend bij A als bij Z), op volgorde van procentuele dagwinst, op basis van handelsvolume en op basis van wat je zelf bij Bitvavo in portefeuille hebt.
Bovenaan de lijst staat links een zoekvenster voor het specifiek zoeken naar een cryptocurrency uit de lijst. Aan de rechterkant daarnaast kan je ook nog kiezen om alleen de cryptovaluta die je bij Bitvavo in portefeuille hebt weer te geven.
Crypto kopen op het Bitvavo handelsplatform
Als je op de naam van een van de cryptovaluta klikt kom je in een scherm waar je links de koers en de koersgrafiek van de betreffende crypto ziet. Wij hebben in dit voorbeeld (figuur 3) voor Bitcoin gekozen. Rechts daarnaast zie je een order-venster. Hier kan je kiezen voor kopen of verkopen en je ziet direct het beschikbare saldo voor als je wil kopen. Vervolgens kan je op twee manieren verder gaan. Je kan er voor kiezen om een bedrag in euro’s in te voeren waarvoor je de betreffende cryptovaluta wil aankopen, maar je kan ook kiezen om het aantal crypto-tokens in te voeren. Vervolgens zie je onderin het venster de hoogte van de spread (in procenten) en de transactiekosten (in euro) verschijnen. Wanneer dat allemaal naar tevredenheid is, kan je op de blauwe knop “kopen” klikken, waarna de order direct wordt uitgevoerd.
Direct onder de grafiek met de koers zie te een venster waarin jouw huidige positie in de betreffende cryptovaluta staat aangegeven. Dus als je order is uitgevoerd, dan zou je het daar terug moeten zien.
Verder naar beneden komen we nog een korte beschrijving van de cryptovaluta in kwestie tegen en daaronder het meeste recente nieuws betreffende deze cryptomunt.
Crypto staking bij Bitvavo
Bij Bitvavo is het ook mogelijk om een aantal cryptocurrencies te staken. Wat staking is lees je in het artikel: Wat is crypto staking?
In het menu bovenaan de pagina staat naast “dashboard” het menu-item “staking”. Wanneer we daarop klikken komen we in het staking-overzicht (figuur 5) terecht. Daar zien we de volgende zaken.
In het venstertje links bovenaan zie je de staking-waarde. Dit is de waarde in euro’s van alle cryptovaluta waar op dat moment staking op wordt toegepast. Direct daaronder wordt de geschatte jaarlijkse opbrengst in procenten en in euro aangegeven. In het middelste venster wordt aangegeven hoeveel van de digitale valuta in je bezit je kan staken. In het rechtervenster wordt weergegeven op hoeveel digitale valuta daadwerkelijk staking wordt toegepast.
Als je verder naar beneden scrollt zie je de complete lijst van cryptocurrencies (figuur 6) die je bij Bitvavo kan staken. Achter iedere crypto staat achtereenvolgens de geschatte opbrengst per jaar in procenten, de geschatte opbrengst in euro (op basis van de crypto die je op dat moment in portefeuille hebt), wat er inmiddels is uitbetaald en wat er in afwachting is van uitbetaling.
Veiligheid
Wanneer we bovenaan in het menu op "veiligheid" klikken komen we in het volgende scherm:
Bovenaan, bij authenticatie (figuur 7), kan je 2FA (2 Factor Authenticatie) aanzetten. Dit is een nuttige en veelgebruikte beveiligingstool. Met 2FA moet je bij inloggen, naast je gebruikersnaam en wachtwoord, ook een op je telefoon gegenereerde unieke code invullen. Pas dan kan je inloggen. Deze 2FA code heb je ook nodig voor het doen van transacties op het Bitvavo platform. Het is zeer aan te raden 2FA te gebruiken aangezien het de beveiliging van je tegoeden bij Bitvavo aanzienlijk verbetert.
Direct daaronder zie je verificatie van nieuwe apparaten staan. Hier kan je de apparaten (computer, laptop, tablet, telefoon) waarmee je normaal inlogt op het Bitvavo platform verifiëren, wat niet meer inhoud dan dat je Bitvavo laat weten dat dit de apparaten zijn die je gebruikt die door Bitvavo kunnen worden vertrouwd. Wanneer je met een onbekend apparaat probeert in te loggen, dan zal je dat nieuwe apparaat eerst, via een link die je toegestuurd krijgt in je mail, moeten verifiëren, voordat je toegang krijgt tot je account.
Verder naar beneden komen we bij wachtwoorden. Daar kan je je wachtwoord opnieuw instellen, maar ook de anti-phishing code (zie figuur 8). Dit is een code (cijfers, woorden, zin) die je zelf in kan voeren en die Bitvavo altijd meezendt in hun mails aan jou. hierdoor kan je altijd direct zien of de ontvangen mail echt van Bitvavo afkomstig is of dat het een poging tot oplichting is.
Bij veiligheidsnotificaties (zie figuur 8) kan je instellen dat je een notificatie per mail krijgt als een opname is gelukt. Je kan ook instellen dat je een mailtje krijgt wanneer een inlogpoging op jouw account is mislukt.
Het is bij Bitvavo alleen mogelijk om digitale valuta te verzenden naar adressen die opgenomen zijn in het adresboek. Daarnaast doet Bitvavo ook zelf nog identiteitscontroles bij opname om misbruik te voorkomen.
In figuur 9 zien we bij het op een na laatste punt IBAN-controle staan. Dit houdt in dat je alleen geld kunt storten vanaf vooraf gecontroleerde en goedgekeurde bankrekeningen.
Het laatste punt: "Gegarandeerd account" houdt in dat Bitvavo tegoeden tot 100.000 euro garandeert bij ongeoorloofde toegang tot je account. Dus als een hacker Crypto uit je Bitvavo-wallet weet te stelen dan krijg je tot 100.000 euro vergoed.
Account openen / gratis handelen
Tot zover deze handleiding van het Bitvavo platform. Mocht je nog geen Bitvavo account hebben, maar er na het lezen van het bovenstaande wel een willen, dan kan je je HIER eenvoudig aanmelden. Je kan dan als welkomstbonus de eerste 1000 euro aan cryptovaluta gratis (dus zonder transactiekosten) verhandelen. Wil je nog meer weten over de handelsmogelijkheden bij Bitvavo? Lees dan onze uitgebreide Bitvavo review.