Skip to main content

FTX

FTX 

Let op: FTX heeft faillissement aangevraagd. Wij raden aan hier geen rekening meer te openen en/of geld en crypto te storten!

FTX Review

FTX is een toonaangevende beurs voor cryptovaluta-derivaten. De beurs, opgericht medio 2019, heeft zijn kantoren in Hong Kong. FTX behoort tot de top vijf van derivatenplatforms die zich richten op cryptocurrencies.

De beurs is geschikt voor een breed scala aan derivatenklanten, waardoor het een ideaal platform is voor zowel particuliere als institutionele derivatenhandelaren.

Wat zijn cryptocurrency-derivaten?

Cryptocurrency-derivaten zijn financiële instrumenten / contracten die hun waarde halen uit een basisactiva. Als zodanig kunnen handelaren in cryptoderivaten de koers van het onderliggende activum volgen zonder deze daadwerkelijk aan te houden. Dit in tegenstelling tot spot trading, waarbij een handelaar het virtuele activum in zijn portefeuille moet hebben om op de koers te speculeren. Met derivaten kan men uiteraard ook verliezen maken. In sommige gevallen (wanneer hefboomwerking wordt gebruikt) kunnen de verliezen en winsten hoger zijn dan op de spotmarkt.

Wie zit er achter FTX?

Gary Wang en Sam Bankman-Fried runnen deze exchange. Wang is de chief technology officer, terwijl Bankman-Fried de chief executive officer is. De CEO is ook een van de oprichters van Alameda Research en een bekend figuur in de wereld van Decentralized Finance (DeFi).

Alameda Research is een toonaangevende leverancier van liquiditeit in virtuele valuta en werkt samen met FTX als een leverancier van orderboeken. De oprichter is een serieuze handelaar in cryptocurrency en helpt crypto-valutahandelaren tijdens hun hele handelsreis.

Hoewel het platform diepere wortels heeft in Hong Kong, heeft het moederbedrijf, FTX Trading Limited, een oprichtingscertificaat van Antigua en Barbuda.

Beschikbare verhandelbare activa op FTX

FTX biedt meerdere afgeleide producten aan. Ze omvatten:

 • Futures - Met cryptocurrency-futures kunnen handelaren een valuta verhandelen op basis van een toekomstige prijs. FTX biedt meer dan 20 virtuele valuta aan zijn futures-handelaren. Binnen dit product is er wat FTX “Index Futures” noemt, die de interactie van handelaren met meerdere delen van de cryptocurrency-markt vergemakkelijken. Het omvat cryptovaluta met een grote, gemiddelde en lage marktkapitalisatie.
 • Leveraged Tokens - Via deze tokens maskeert FTX het gedoe van het openen van een hefboompositie maar met dezelfde functies.

 

De exchange heeft 45 hefboomtokens die zijn onderverdeeld in drie categorieën - Hedge, Half en Bull / Bear - elk met een andere hefboomwerking of vermenigvuldiger. Hedge-hefboomfiches hebben bijvoorbeeld een 1x vermenigvuldiger, terwijl Half en Bull / Bear respectievelijk 0,5x en 3x hebben.

 • Verplaats contracten - Ze richten zich op prijsverschuivingen van een cryptocurrency. Interessant is dat de handelaar een positie invoert met slechts een klein bedrag. Merk op dat de prijsverplaatsing omhoog of omlaag kan zijn.
 • Opties - Opties zijn financiële contracten die gebruikers de vrijheid geven om het gevolgde activum tegen een vooraf overeengekomen prijs te kopen of verkopen. FTX biedt aanpasbare optiecontracten waarbij een gebruiker short of long kan gaan, de vervaldatum en de uitoefenprijs kan kiezen.
 • Spotmarkt - Hiermee kunnen handelaren cryptocurrencies rechtstreeks op de open markt aanhouden en verhandelen.
 • Voorspellingsmarkt - Hier hebben handelaren de vrijheid om een traditionele gokbenaderingen toe te passen bij het handelen. Bij het wedden op een bepaalde uitkomst (koerswaarde op een vooraf bepaald moment) betekent een overwinning dat het contract voor 100 procent is gesetteld is en de trader de winst incasseert, en een verlies betekent dat het voor nul procent is gesetteld en de trader zijn inleg kwijt is. De voorspellingsmarkt op FTX heeft twee contracten, waarbij het ene gericht is op koerswinst en het andere op koersverlies.

Ondersteunde betalingsopties, virtuele valuta en landen

De toonaangevende derivatenbeurs ondersteunt betalingen met onder meer USD, Euro, GBP. Aan de andere kant biedt het plaats aan meer dan 30 cryptocurrencies, inclusief tokens die zijn gekoppeld aan de beste crypto-handelsplatforms zoals OKEx (OKB), Binance (BNB) en Huobi (HT).

FTX is beschikbaar voor handel voor een wereldwijd publiek, behalve voor landen waarvoor beperkingen gelden. Investeringen in het eigen token van het platform, FTT, zijn verboden voor gebruikers in Iran, Cuba, Syrië, de Krim, Noord-Korea, Sebastopol en Antigua.

Eigenschappen en functionaliteiten

Kosten

FTX heeft een gestaffeld vergoedingsmodel voor handelaren die interactie hebben met de futures en de spotmarkt. De niveaus variëren van één tot zes, waarbij een handelsvolume van 30 dagen in USD de niveaus bepaalt.

Kosten FTX 

Niveau 1 heeft bijvoorbeeld een handelsvolume over 30 dagen van 0,0 USD, terwijl niveau zes een handelsvolume heeft van meer dan $ 50 miljoen. Gelukkig geldt: hoe hoger het volume, hoe lager de handelskosten. Voor degenen op niveau 1 worden bijvoorbeeld maker / taker-vergoedingen van 0,020 en 0,070 procent in rekening gebracht.

Aan de andere kant genieten degenen op niveau zes een makerfee van 0.000 procent en een vergoeding van 0,040 procent. Merk op dat FTX geen kosten in rekening brengt voor de afwikkeling van futures. Voor tokens met hefboomwerking geldt echter een dagelijkse beheersvergoeding van 0,03 procent en een terugkoop- / aanmaakvergoeding van 0,10 procent.

Hefboomwerking heeft invloed op vergoedingen

Ook op andere markten heeft de toegepaste hefboomwerking invloed op de te betalen handelsvergoedingen. Interactie met andere eeuwigdurende contracten voor cryptovaluta dan BTC-PERP en ETH-PERP verhoogt bijvoorbeeld de handelskosten met 0,02 procent wanneer een hefboomwerking van 50x wordt gebruikt en 0,03 procent wanneer een vermenigvuldiger van 100x wordt gebruikt.

Gelukkig zijn stortingen en opnames gratis. Maar dat betekent niet dat ze volledig zijn vrijgesteld van vergoedingen betalen.

Nee. In het geval dat het stortings- of opnamebedrag het handelsvolume van een gebruiker overtreft, behoudt FTX zich voor om een ​​vergoeding in rekening te brengen die niet hoger is dan 0,10 procent. Gelukkig neemt de beurs contact op met de handelaar voordat hij de kosten in rekening brengt.

Merk op dat hoewel OTC-handel geen expliciete kosten kent, de kosten zijn inbegrepen in de vermelde prijs. Vergoedingen voor FTX MOVE-contracten worden gekoppeld aan de waarde van het basisactivum.

Veiligheid

FTX neemt beveiliging met de ernst die het vereist. In haar beveiligingsbeleid merkt de uitwisseling op dat het regelmatig onderzoekers betrekt om eventuele anomalieën op te sporen die de systeem- en gebruikersbeveiliging bedreigen. De exchange verbetert de veiligheid van het geld van gebruikers door een verplichte tweefactorauthenticatie tijdens het opnameproces.

Bovendien slaat FTX een groot deel van het gebruikersgeld op in cold wallets, waardoor het effectief wordt geblokkeerd voor de grijpgrage handen van hackers.

Verder verhoogt de exchange de veiligheid via een verzekeringsfonds dat tegemoet komt aan de verliezen van gebruikers als gevolg van de exchange. Het fonds wordt bijvoorbeeld gebruikt om verliezen te betalen die voortkomen uit het stil leggen van de handel als gevolg van een ongeziene enorme daling van Bitcoin (BTC).

FTX eigen valuta, FTT

FTX drijft zijn ecosysteem aan met behulp van zijn eigen token, FTT. FTT werkt op dezelfde manier als Binance Coin de crypto-exchange Binance aandrijft. FTX-gebruikers die FTT bezitten, hebben toegang  tot meer voordelen op het FTX-ecosysteem.

FTT 

Ze komen ​​bijvoorbeeld in aanmerking voor verlaagde handelskosten en kunnen wekelijks een korting krijgen. Merk op dat het bedrag van de korting afhankelijk is van het aantal FTT-tokens dat een gebruiker vasthoudt.

Bovendien kunnen handelaren het als onderpand verstrekken bij het openen van een futures-positie. FTT-houders kunnen ook incentives krijgen van het verzekeringsfonds.

FTT kan worden ingezet om extra voordelen te ontvangen, zoals verhoogde airdrop-beloningen, bonusstemmen tijdens peilingen, kortingen voor makersvergoedingen naast vergoedingskortingen en hogere referral-vergoedingen.

Mobiele app

De FTX-derivatenbeurs heeft een mobiele applicatie voor iOS- en Android-apparaten. De app helpt exchange-gebruikers om de klok rond hun accounts in de gaten te houden. De app biedt alle benodigde handelsondersteuning, zoals grafieken, fundamentele grafiekindicatoren, posities en orders.

Extra functies en functionaliteiten

 • Liquidatie-engine - Liquidatie is een veel voorkomend verschijnsel bij handel met hefboomwerking, wat synoniem is met derivatenproducten zoals futures en opties. De liquidatiemotor van FTX sluit een positie wanneer deze onvoldoende onderpand heeft. Meestal gebeurt dit wanneer marktbewegingen een negatieve invloed hebben op de positie van een handelaar, waardoor hun account een negatieve status krijgt.
 • Aanpasbare gebruikersinterface - Bij handelen kan de opstelling van tools op het dashboard de winkansen van een handelaar vergroten of verkleinen. FTX begrijpt dit en laat gebruikers de interface naar wens aanpassen door middel van eenvoudige acties zoals slepen en neerzetten.
 • Application Programming Interface (API) - FTX biedt een veilige REST API om toegang tot het platform te activeren zonder dat u zich hoeft aan te melden bij de centrale. De API biedt volledige ondersteuning voor handel en vermogensbeheer. De API-verzoeken hebben echter een snelheidslimiet van niet meer dan 30 verzoeken per seconde.
 • Quant Zone - De Quant Zone geeft gebruikers de vrijheid om aangepaste handelsstrategieën te creëren. Dat is niet alles.

FTX Quant Zone 

De strategieën kunnen worden gebruikt door andere handelaren die een vergoeding betalen om ze te gebruiken. Merk op dat de handelskosten deels ten goede komen aan de makers van strategieën.

 • Extern verwijzingsprogramma - Dit is een van de weinige primeurs in de cryptocurrency-handelssector. Met FTX kunt u een persoonlijk verwijzingsprogramma maken waarmee u transacties kunt uitvoeren namens andere FTX-gebruikers en de opbrengst van de transacties kunt delen.

Met behulp van API-sleutels delegeren de gebruikers de handelsfunctionaliteit van hun accounts aan u, maar blijven ze de mogelijkheid hebben om de bevoegdheden op ieder moment in te trekken. In deze instelling verdient de aanbevelingsontwikkelaar tussen de 25 en 40 procent van de vergoedingen die worden gegenereerd door verbonden accounts.

 • Global Volume Monitor - FTX's wereldwijde volumemonitor geeft inzicht in mogelijke nep-spot- en derivatenhandelsvolumes op populaire cryptocurrency-beurzen.

Conclusie

Ondanks dat FTX een korte tijd (sinds 2019) actief is op de cryptomarkt in vergelijking met andere derivatenbeurzen, heeft FTX grote naamsbekendheid gekregen. Tot de unieke kenmerken behoren het externe verwijzingsprogramma en de Quant Zone.

De Quant zone is eigenlijk wat algemeen bekend staat als copy trading. Het belangrijkste is dat de exchange zijn belofte van een crypto-exchange voor handelaren door handelaren, waarmaakt.

Hoewel het platform vooral bekend is voor de handel in derivaten, heeft FTX ook spot-trading-functionaliteiten biedt waardoor het een bredere gebruikersbasis kan aanspreken.

Let op: FTX heeft faillissement aangevraagd. Wij raden aan hier geen rekening meer te openen en/of geld en crypto te storten!

 • Hits: 7973