Wat is Ethereum Name Service (ENS) en hoe werkt het?

ethereum name service 

Ethereum Name Service (ENS) maakt crypto toegankelijker door lange adressen om te zetten in gemakkelijk te lezen URL's. In dit artikel vertellen we je meer over wat ENS is, hoe het werkt en waarom ENS zo belangrijk is. 

Wat is Ethereum Name Service (ENS)?

Crypto-adressen zijn lange reeksen cijfers en letters die ontworpen zijn om door computers gelezen te worden. Deze lange adressen hebben geleid tot verwarring en zelfs verlies van tegoeden.

Ethereum Name Service is een gedistribueerde technologie op basis van de Ethereum blockchain die een elegante oplossing biedt voor deze lange en verwarrende crypto-adressen.

ENS vervangt het lange openbare adres door één URL, net als een websitenaam of e-mail, die een crypto-adres vertegenwoordigt. Zo wordt het gemakkelijk te lezen en te onthouden. Iets omslachtigs als, "0xDC25EF3F5B8A186998338A2ADA83795FBA2D695E" wordt zo eenvoudig als "Klaas.eth, waar je alle soorten crypto en NFT’s kunt ontvangen.

Via de ENS kunnen gebruikers hun eigen domeinen kopen en beheren. Ook kun je via ENS ETH en ERC20 tokens versturen.

 

De geschiedenis van Ethereum Name Service

Ethereum Name Service (ENS) is een op Ethereum gebaseerd project dat op 4 mei 2017 werd gelanceerd door Alex Van de Sande en Nick Johnson van de Ethereum Foundation.

In de loop der jaren is Ethereum Name Service een Decentralized Autonomous Organization (DAO) geworden. In de praktijk betekent dit dat niemand eigenaar is van ENS en dat alle beslissingen over het platform genomen worden door de houders van de ENS token.

De airdrop voor de ENS tokens vond plaats in november 2021. Op dat moment konden de eigenaars van een ENS domein de tokens claimen en zo zeggenschap over ENS krijgen. Het ENS token dient dus als bestuurstoken.

Het ENS token won snel aan tractie bij investeerders en zijn marktwaarde overschreed de $1 miljard op 10 november. Dit gebeurde slechts één dag na de lancering van de ENS DAO. 

Hoe werkt ENS? 

ENS is gebaseerd op smart contracts die verder ontwikkeld worden op het Ethereum platform. Er zijn twee smart contracts die betrokken zijn bij de oprichting van het ENS. 

Het eerste smart contract is eigenlijk een ENS registry dat die gegevens bevat over alle namen van domeinen die onder ENS geregistreerd zijn. Het eerste smart contract bevat drie belangrijke gegevens: 

  1. De gegevens van het domein, zoals de eigenaar van het domein.
  2. De resolver voor het domein
  3. De caching tijd voor alle records onder het specifieke domein. 

Het tweede contract dat deel uitmaakt van ENS is de Resolver. De Resolver is het smart contract dat het machine-leesbare adres omzet in menselijk-leesbaar en omgekeerd. Daarnaast koppelt het de domeinnaam aan een persoon, website, of adres. 

Om een ENS domein te krijgen moet je het volgende doen:

  • Bezoek een ENS app en zoek naar de domeinnaam.
  • Je kunt je domein of gebruikersnaam zoeken en als die beschikbaar is, moet je het registratieproces volgen.
  • Je zult voor de registratie minstens twee transacties uit je wallet moeten verwerken en ook een jaarlijkse vergoeding betalen voor hetzelfde. 

Momenteel bedraagt de vergoeding $5 voor elke domeinnaam langer dan vijf tekens. Nadat de vergoedingen en transacties voltooid zijn, heb je de domeinnaam die verbonden zal zijn met de websites, crypto wallets, subdomeinen, enz.

Omdat ENS snel populair aan het worden is, zijn gebruikers op zoek naar hun unieke adressen. Domeinen als exchange .eth werden in een veiling verkocht voor 6.660 ETH, wat omgerekend 609.000 dollar is. Het platform biedt niet alleen domeinnamen die eindigen op .eth, maar ook op .com, .org, .io, en nog veel meer.

De ENS domeinnaam gebruikt ERC-721 NFTs, die een uniek adres vertegenwoordigen. NFTs zijn immers altijd uniek en kunnen nooit gedupliceerd worden. Nu kan een gebruiker een domein kopen of de NFT verkopen en overdragen om een domeinnaam te verhandelen.

Omdat het wallet adres en andere gegevens van de gebruiker aan de token vastzitten, is het alleen te beheren door de eigenaar en heeft niemand anders toegang tot hetzelfde. Een gebruiker zal contact moeten opnemen met de registrar voor het subdomein dat hij wil. Als de gebruiker bijvoorbeeld een .eth domeinnaam wil, dan zal hij voor het subdomein contact moeten opnemen met de .eth registrar. 

Hoe kun je een ENS domein kopen?

De meest populaire ENS domeinnamen werden echter aanvankelijk geveild voor hoge bedragen. De hoogste bieder die het domein won kon er dan adressen aan koppelen, sub-domeinen aanmaken, en zijn domeinnaam uitlenen of verkopen. 

Tegenwoordig kan iedereen een ENS domein kopen en is het gelukkig ook niet meer duur. Het kopen van een eigen ENS domein is niet ingewikkeld, je hebt het in slecht drie stappen gedaan:

  1. Een crypto wallet verkrijgen
  2. ETH kopen
  3. Een ENS domein kiezen 

Een crypto wallet kopen

Het eerste wat je nodig hebt om een ENS domein te kopen is een crypto wallet. ENS ondersteunt verschillende alternatieven, maar MetaMask is een goed voorbeeld. Je hebt de wallet nodig om ETH te bewaren die gebruikt wordt om voor het domein te betalen. Ten tweede heb je ook nodig dat het domein ergens naartoe wijst, wat in dit geval je crypto wallet zal zijn. 

ETH kopen

Met een MetaMask wallet tot je beschikking, is de tweede stap het kopen van ETH (ether). Je kunt ether kopen via een gecentraliseerde beurs zoals Bitvavo, Litebit of Binance of een willekeurige gedecentraliseerde beurs (DEX). De hoeveelheid ETH die je nodig zult hebben hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de lengte van het domein en de huidige etherprijs. Als zodanig is het aan jou om de Ethereum gasprijzen bij te houden en ervoor te zorgen dat je voldoende ETH hebt om het domein te betalen. 

Een ENS domein kiezen

De laatste stap is het kiezen van een ENS domein. Om dat te doen moet je naar de ENS app navigeren. Je moet dan je MetaMask wallet met de dApp verbinden door op de "Verbind" knop linksboven in de ENS interface te drukken. Als je wallet gekoppeld is, kun je naar je gewenste domein zoeken om te zien of het beschikbaar is. Als dat zo is, kun je eenvoudig de door de app gegeven stappen volgen om je domein te verkrijgen! Houd echter de gaskosten in de gaten, want die maken het overgrote deel van de totale kosten uit en kunnen nogal variëren. 

Conclusie

In de wereld van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en platforms heeft ENS zijn sporen nagelaten op het gebied van gemakkelijke toegankelijkheid en gemakkelijkere manieren om met de blockchain te interageren. Denk bijvoorbeeld aan de IP adressen die niet meer op dezelfde manier gebruikt worden als vroeger. 

Op dezelfde manier zal ENS DNS gaan vervangen en een geheel nieuwe manier worden waarmee we op het web navigeren naar verschillende websites, digitale wallets, smart contracts en nog veel meer. 

De toenemende populariteit van ENS zal het zeker een van de belangrijkste componenten van Web 3.0 in de toekomst maken. Sinds de airdrop van ENS tokens is de belangstelling van gebruikers voor ENS ook wereldwijd toegenomen.

 

Grid view
List view