Skip to main content

Veel gestelde vragen over Bitcoin

Vragen over Bitcoin 

 

Bitcoin begint steeds meer mainstream te worden, maar toch leven er nog genoeg vragen bij mensen over de oudste digitale valuta. In dit artikel proberen we een aantal van de meest gestelde vragen over Bitcoin te beantwoorden.

 1. Wat is Bitcoin?
 2. Hoe is Bitcoin tot stand gekomen?
 3. Wie heeft Bitcoin bedacht?
 4. Wie is Satoshi Nakamoto?
 5. Hoe wordt Bitcoin gebruikt?
 6. Hoe komt de Bitcoin koers tot stand?
 7. Waar kan ik Bitcoin kopen?
 8. Kan je voor 50 euro Bitcoin kopen?
 9. Wat is de waarde van 1 Bitcoin?
 10. Hoe kun je Bitcoins verdienen?
 11. Wat is de laagste prijs van Bitcoin ooit?
 12. Hoeveel Bitcoins kan je nog kopen?

1. Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta die elektronisch verzonden kan worden van gebruiker tot gebruiker zonder de noodzaak van een tussenpersoon zoals een bank of regering. Transacties worden opgenomen in een openbare grootboek genaamd de blockchain. De creatie van nieuwe bitcoins wordt gecontroleerd door een proces dat bekend staat als mining, waarbij krachtige computers complexe wiskundige problemen oplossen om transacties op de blockchain te valideren en op te nemen. De waarde van een bitcoin kan sterk fluctueren en het wordt door sommigen beschouwd als een speculatieve investering.

2. Hoe is Bitcoin tot stand gekomen?

Bitcoin is ontstaan door een proces genaamd mining, waarbij krachtige computers worden gebruikt om complexe wiskundige problemen op te lossen om transacties te valideren en op te nemen in de blockchain, het openbare grootboek dat aan de basis ligt van het Bitcoin-netwerk. Het proces van mining creëert ook nieuwe bitcoins als beloning voor degenen die rekenkracht aan het netwerk bijdragen. Het idee voor Bitcoin en blockchaintechnologie werd voor het eerst beschreven in een whitepaper gepubliceerd in 2008 door de mysterieuze individu of groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De eerste bitcoins werden kort daarna, in januari 2009, gecreëerd en gedolven.

3. Wie heeft Bitcoin bedacht?

Bitcoin is gemaakt door een individu of een groep individuen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De ware identiteit van Satoshi Nakamoto is onbekend en de persoon of groep achter het pseudoniem is anoniem gebleven.

4. Wie is Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is de pseudonieme naam van de persoon of groep van personen die de originele Bitcoin whitepaper in 2008 publiceerde en de eerste Bitcoin software in 2009 uitbracht. Er is veel speculatie over de identiteit van Satoshi Nakamoto, met verschillende theorieën die zijn opgesteld door zowel experts als amateurs in de crypto-gemeenschap. Hieronder zullen we enkele van de meest populaire theorieën bespreken…….lees hier verder.

5. Hoe wordt Bitcoin gebruikt?

Bitcoin wordt gebruikt als een vorm van digitale valuta, waarmee mensen geld kunnen versturen en ontvangen zonder de tussenkomst van een bank of andere financiële instelling. Er zijn verschillende manieren waarop mensen Bitcoin gebruiken:

 1. Online betalingen: Bitcoin wordt vaak gebruikt voor online betalingen, waarbij mensen Bitcoin kunnen gebruiken om goederen en diensten te kopen bij bedrijven die Bitcoin accepteren als betalingsmiddel. Dit geldt voor zowel kleine als grote bedrijven, van webshops tot reisbureaus.
 2. Peer-to-peer transacties: Bitcoin kan ook worden gebruikt voor peer-to-peer transacties, waarbij mensen direct met elkaar geld kunnen versturen zonder tussenkomst van een derde partij. Dit is een van de belangrijkste voordelen van Bitcoin, aangezien het geen bankrekeningen of creditcards vereist.
 3. Beleggen: Sommige mensen gebruiken Bitcoin als een beleggingsmiddel, waarbij ze Bitcoin kopen met de verwachting dat de waarde ervan zal stijgen in de toekomst. Dit is een van de risicovollere manieren om Bitcoin te gebruiken, aangezien de waarde ervan volatiel kan zijn en kan dalen.
 4. Anoniem geld versturen: Bitcoin kan ook worden gebruikt om anoniem geld te versturen, aangezien transacties niet gekoppeld zijn aan persoonlijke informatie. Dit maakt Bitcoin populair voor mensen die hun financiële privacy willen beschermen.
 5. Het is ook een manier om geld te beschermen tegen inflatie in landen met een instabiele economie en geldontwaarding.

Het is belangrijk om te weten dat Bitcoin, net als andere cryptovaluta, niet wettelijk erkend is in sommige landen en regelmatig onderworpen is aan regulering. Dit kan betekenen dat er beperkingen zijn op hoe het gebruikt kan worden of dat er belastingen betaald moeten worden op transacties.

6. Hoe komt de Bitcoin koers tot stand?

De Bitcoin koers wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt. Zoals bij elke andere valuta, als er meer mensen zijn die Bitcoin willen kopen dan verkopen, dan zal de prijs stijgen. Aan de andere kant, als er meer mensen zijn die Bitcoin willen verkopen dan kopen, dan zal de prijs dalen.

Een aantal factoren kan de vraag en het aanbod van Bitcoin beïnvloeden:

 1. Adoptie: Hoe meer mensen en bedrijven Bitcoin gebruiken, hoe groter de vraag zal zijn en hoe hoger de prijs zal zijn.
 2. Regulering: Regelgeving over cryptovaluta kan de vraag en het aanbod van Bitcoin beïnvloeden. Bijvoorbeeld, positieve regulering kan de vraag verhogen, terwijl negatieve regulering de vraag kan verminderen.
 3. Media aandacht: Media aandacht kan ook de vraag en het aanbod van Bitcoin beïnvloeden. Negatieve nieuwsberichten kunnen de vraag verminderen, terwijl positieve nieuwsberichten de vraag kunnen verhogen.
 4. Technologische ontwikkelingen: Technologische ontwikkelingen, zoals de implementatie van de Lightning Network, kunnen de vraag verhogen omdat het de gebruiksvriendelijkheid verbetert.
 5. Institutionele beleggers: De groeiende belangstelling van institutionele beleggers in Bitcoin kan ook de vraag verhogen.
 6. Andere factoren zoals economische situatie, gebeurtenissen in de wereld, enz...

Het is belangrijk om te weten dat de prijs van Bitcoin en andere cryptomunten zeer volatiel is, dus de prijs kan snel stijgen of dalen. Dit maakt het een risicovolle belegging. Het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen voordat u besluit om in Bitcoin of andere cryptomunten te beleggen.

7. Waar kan ik Bitcoin kopen?

Er zijn verschillende manieren waarop u Bitcoin kunt kopen:

 1. Cryptocurrency exchanges: Dit zijn online platforms waar u Bitcoin en andere cryptomunten kunt kopen en verkopen. Veel van deze exchanges vereisen dat u eerst een account aanmaakt en uw identiteit verifieert voordat u kunt handelen. Bekende voorbeelden van exchanges zijn Bitvavo, Binance, Coinbase, Kraken, Bitstamp, Bitpanda, etc.
 2. Bitcoin-ATMs: Sommige steden hebben Bitcoin-ATMs waar u Bitcoin kunt kopen met contant geld. Deze ATMs zijn echter nog steeds relatief zeldzaam en niet beschikbaar in elke stad.
 3. P2P-marktplaatsen: Er zijn ook peer-to-peer marktplaatsen zoals LocalBitcoin, waar u Bitcoin kunt kopen van particulieren. Deze optie is echter vaak risicovoller, aangezien er geen garantie is dat de verkoper betrouwbaar is en omdat er geen bescherming is tegen fraude of oplichting.
 4. Over-the-counter (OTC) handel: OTC handel is een andere manier om Bitcoin te kopen, met name voor grotere hoeveelheden. Dit wordt gedaan door directe afspraken te maken met een verkoper, vaak een institutioneel belegger of een groot handelaar.
 5. Bankoverschrijving: Ten slotte, sommige bedrijven bieden de optie om Bitcoin te kopen via bankoverschrijving. Hierdoor kan je Bitcoin kopen met euro's, dollars of andere valuta.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke methode zijn eigen voordelen en nadelen heeft, dus het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen en te beslissen welke methode het beste bij u past. Het is ook belangrijk om de veiligheid van uw fondsen te overwegen bij het kiezen van een methode om Bitcoin te kopen. Lees ook het artikel: Bitcoin kopen – Hoe doe je dat?

8. Kan je voor 50 euro Bitcoin kopen?

Ja, het is mogelijk om voor 50 euro Bitcoin te kopen. Veel cryptocurrency exchanges en peer-to-peer marktplaatsen accepteren kleinere bedragen als 50 euro voor aankoop van Bitcoin. U zult echter wel een account moeten aanmaken bij de exchange of marktplaats, en uw identiteit moeten verifiëren voordat u kunt beginnen met handelen.

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan de aankoop van Bitcoin, zoals transactiekosten. Dit kan betekenen dat u niet de volledige 50 euro waarde aan Bitcoin koopt, afhankelijk van de kostenstructuur van de exchange of marktplaats waar u gaat kopen. Het is aan te raden om de kosten te vergelijken en te onderzoeken bij verschillende exchanges of marktplaatsen voordat u een beslissing neemt.

9. Wat is de waarde van 1 Bitcoin?

De waarde van 1 Bitcoin kan variëren afhankelijk van de marktcondities en de tijd waarop u de vraag stelt. Bitcoin is een volatiele valuta, wat betekent dat de waarde ervan snel kan veranderen. Het is aan te raden om de huidige waarde van Bitcoin te controleren voordat u besluit om te investeren of te handelen in Bitcoin. De actuele waarde van 1 Bitcoin vind je hier. Houd er rekening mee dat dit een momentopname is en de waarde van Bitcoin kan veranderen in de loop van de tijd.

10. Hoe kun je Bitcoins verdienen?

Er zijn verschillende manieren om Bitcoins te verdienen:

 1. Mining: Bitcoin mining is het proces waarbij nieuwe Bitcoins worden gegenereerd door het oplossen van complexe wiskundige problemen met behulp van computeralgoritmen. Dit vereist specifieke hardware zoals ASIC-miners en kan een hoge investering vereisen.
 2. Verkoop van goederen of diensten: U kunt Bitcoins verdienen door goederen of diensten te verkopen aan personen die Bitcoins als betalingsmiddel willen gebruiken.
 3. Microtasks: Er zijn verschillende websites die u kunt gebruiken om kleine taken uit te voeren voor Bitcoins.
 4. Trading: U kunt Bitcoins verdienen door te handelen in Bitcoins of andere cryptomunten, door de prijs te voorspellen en de juiste investeringsbeslissingen te nemen. Dit vereist echter kennis van de markt en kan risicovol zijn.
 5. Airdrops en bounty's: Soms gebruiken projecten of bedrijven airdrops en bounties om hun nieuwe projecten te promoten, waarbij ze gratis of gereduceerde prijs tokens weggeven aan mensen die hun project steunen.
 6. Staking: De nieuwe generatie van blockchain technologie zoals PoS, maakt het mogelijk om Bitcoins te verdienen door "staking" of het vasthouden van een bepaalde hoeveelheid Bitcoins in een wallet. Hierdoor wordt u een validator en krijgt u een beloning voor het helpen met het bevestigen van transacties op de blockchain. Lees hier verder over crypto-staking.
 7. Houd er wel rekening mee dat het verdienen van Bitcoins via mining of trading veel tijd, geld en energie kost en dat het een risicovolle manier is om Bitcoins te verdienen. Het is altijd aan te raden uw eigen onderzoek te doen en de risico's af te wegen voordat u besluit om te investeren in Bitcoins. 

11. Wat is de laagste prijs van Bitcoin ooit?

De laagste prijs van Bitcoin ooit is ongeveer $0.0008, waargenomen in juli 2010. Dit was in de beginfase van Bitcoin, toen het nog niet veel gebruikt werd en er nog weinig vraag naar was.

12. Hoeveel Bitcoins kan je nog kopen?

Bitcoin is ontworpen met een beperkte hoeveelheid, met een maximaal aanbod van 21 miljoen Bitcoins. Dit betekent dat er een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar is om te kopen. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 19,3 miljoen Bitcoins in omloop, wat betekent dat er ongeveer 1,7 miljoen Bitcoins nog beschikbaar zijn om te worden gedolven.

Het proces van het delven van nieuwe Bitcoins wordt ook wel mining genoemd, en dit proces wordt gedreven door specifieke hardware zoals ASIC-miners en vereist veel energie. Het delven van Bitcoins wordt moeilijker naarmate er meer Bitcoins worden gedolven, waardoor het proces van het delven van de laatste Bitcoins veel tijd en kosten kan vergen.

Houd er wel rekening mee dat, hoewel er een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar is, niet alle Bitcoins zijn gedistribueerd of in omloop zijn. Sommige Bitcoins zijn verloren gegaan of zijn nooit uitgegeven. Dit betekent dat het aantal Bitcoins dat daadwerkelijk beschikbaar is voor aankoop lager is dan de hoeveelheid die momenteel is gedolven. Lees HIER meer over dit onderwerp.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram