Wat is een Bitcoin halving?

in tweeën gebroken Bitcoin munt, symboliseert de Bitcoin halving 

Bitcoin halving, ook wel bekend als de Bitcoin halvering, is een periodieke gebeurtenis dat plaatsvindt in het Bitcoin protocol. Het is een ingebouwd mechanisme dat de beloningen voor mijnwerkers halveert en daarmee de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins in omloop komen vermindert. In dit artikel lees je meer over wat Bitcoin halving is, waarom het plaatsvindt en hoe het mechanisme werkt. 

Over Bitcoin, Bitcoin mining en Bitcoin halving

Bitcoin, 's werelds meest bekende cryptocurrency, is niet alleen een digitale vorm van geld. Het is een complex financieel systeem met ingebouwde regels en protocollen. Bitcoin werkt in een gedecentraliseerde omgeving, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is om transacties te verwerken en de eerlijkheid van gebruikers te garanderen. Om dit probleem aan te pakken gebruikt Bitcoin een proces dat crypto-mining heet om transacties te valideren.

 

Bij crypto-mining wordt een proof-of-work (PoW) consensusmechanisme gebruikt waarbij knooppunten in het netwerk (miners genaamd) complexe wiskundige problemen oplossen om beloond te worden met nieuwe Bitcoin-eenheden. Nadat een transactie is bevestigd en geverifieerd door miners, wordt deze toegevoegd aan een blok dat deel gaat uitmaken van de Bitcoin-blockchain en niet meer verwijderd kan worden. De miner krijgt een blokbeloning in ruil voor zijn tijd en moeite, op voorwaarde dat het blok door minstens 51% van de knooppunten van het netwerk word geaccepteerd.

Een van de meest belangrijke gebeurtenissen in het Bitcoin-netwerk is de 'Bitcoin halving'. Dit is geen toevallige gebeurtenis; het is een doordacht onderdeel van het ontwerp van Bitcoin.  Het is een ingebouwd protocol in het Bitcoin-netwerk dat resulteert in een halvering van de beloning voor mijnwerkers die met succes een nieuw blok aan de blockchain toevoegen. Om de vier jaar, of na elke 210.000 gemijnde blokken, ondergaat het Bitcoin-netwerk deze halvering.

Via deze procedure worden nieuwe Bitcoins in omloop gebracht. Bitcoin-miners ontvangen momenteel 6,25 BTC als blokbeloning naast de transactiekosten.  

Waarom Bitcoin halving?

Bitcoin halving is ontworpen als een cruciaal onderdeel van het monetaire beleid van Bitcoin. Het doel is om schaarste te creëren en de inflatie van de cryptocurrency te beperken. In tegenstelling tot traditionele fiat-valuta's, waar centrale banken de geldhoeveelheid kunnen reguleren door nieuwe valuta bij te drukken, heeft bitcoin een vast aanbod.

Een van de belangrijkste veranderingen bij een Bitcoin halvering is de verlaging van de beloning voor mijnwerkers. De beloning die Bitcoin-miners ontvangen voor het succesvol delven van een nieuw blok wordt gehalveerd, wat resulteert in een halvering van het aantal nieuw gecreëerde Bitcoins dat in omloop komt.

Door de beloningen voor miners te halveren, wordt de snelheid verminderd waarmee nieuwe Bitcoins in omloop komen. Dit creëert een deflatoir effect, waarbij de waarde van de bestaande Bitcoins kan toenemen in een economie waar schaarste wordt gewaardeerd. De verminderde groei van het aanbod resulteert ook in een lagere inflatie voor de cryptocurrency.

Naarmate het halveringsproces vordert, nadert het netwerk geleidelijk de maximale voorraad van 21 miljoen Bitcoins. Wanneer deze maximale voorraad is bereikt, zullen miners niet langer blokbeloningen ontvangen in de vorm van nieuw geslagen Bitcoins, en zullen transactievergoedingen de voornaamste bron van stimulans voor miners worden.

Bitcoin halving data

Bij de lancering van Bitcoin in 2009 was de beloning voor het delven van een nieuw blok 50 Bitcoins. Na elke 210.000 gemijnde blokken halveert de beloning voor mijnwerkers.

Op 28 november 2012 werd de blokbeloning voor de eerste officiële Bitcoin gehalveerd van 50 BTC naar 25 BTC. De tweede halving vond plaats in 2016, waarbij de beloning verder werd gehalveerd tot 12,5Bbitcoins. De laatste halving vond plaats op 11 mei 2020, toen werd de beloning teruggebracht tot 6,25 Bitcoins per blok.

De verwachting is dat de vierde Bitcoin halving medio april 2024 zal plaatsvinden. Aangezien halveringen elke 210.000 blokken plaatsvinden, zal deze halvering plaatsvinden bij blok 840.000. Op dat moment wordt de blokbeloning voor miners met 50% verminderd, van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Hieronder een overzicht van de eerdere en aankomende Bitcoin halvings.

 

Gebeurtenis

Datum

Block-nummer

Block-beloning

Totaal aantal nieuwe bitcoins tussen de gebeurtenissen

Bitcoin wordt gelanceerd

3 januari 2009

0 (genesis block)

50 nieuwe BTC

10.500.000 BTC

Eerste halving

28 november 2012

210.000

25 nieuwe BTC

5.250.000 BTC

Tweede halving

9 juli 2016

420.000

12,5 nieuwe BTC

2.625.000 BTC

Derde halving

12 mei 2020

630.000

6,25 new BTC

1.312.500 BTC

Vierde halving

Verwacht in 2024

840.000

3,125 nieuwe BTC

656.250 BTC

Vijfde halving

Verwacht in 2028

1.050.000

1,5625 nieuwe BTC

328.125 BTC


Na 2028 zullen er nog meer halveringen plaatsvinden, want na elke 210.000 gemijnde blocks vindt er weer een Bitcoin halving plaats. Naar verwachting zullen alle 21 miljoen Bitcoin munten in 2140 zijn gedolven.

Het effect van een Bitcoin halving op de koers

Historisch gezien heeft een halvering van de Bitcoin mijnbeloning geleid tot een stijging van de Bitcoin koers in de maanden die erop volgen. Dit omdat de verminderde creatie van nieuwe Bitcoins schaarste kan creëren, wat de vraag en daarmee de prijs kan doen stijgen. Hoewel miners minder Bitcoins ontvangen voor hun inspanningen, heeft de daaropvolgende prijsstijging geholpen om mogelijke verliezen te compenseren.

Een analyse van de afgelopen drie halveringen laat zien dat een aanzienlijke prijsstijging meestal plaatsvindt, zes tot twaalf maanden na de Bitcoin halving. Ook stijgt de Bitcoin koers vaak al voor een halvering, omdat beleggers anticiperen op een stijging na de halvering.

Zoals eerder vermeld, zal de eerstvolgende Bitcoin halving in 2024 plaatsvinden, naar verwachting in april 2024. Het is echter onzeker of er een prijsstijging zal plaatsvinden tijdens deze volgende halvering. Maar als we kijken naar het verleden, dan is de kans groot dat er een prijsstijging zal komen. Zowel vlak voor de halving als in de maanden erna.

Wat gebeurt er na de laatste Bitcoin halving?

De Bitcoin halveringen stoppen zodra Bitcoin zijn maximale voorraad van 21 miljoen BTC bereikt. Op dat moment zullen miners geen blokbeloningen meer ontvangen in de vorm van nieuw geslagen Bitcoins.

In plaats daarvan worden miners gestimuleerd om transacties te blijven valideren door middel van de beloning van transactiekosten die gebruikers betalen. Gezien de omvang van het Bitcoin-netwerk op dat moment, zullen de on-chain transactiekosten aanzienlijk zijn, wat miners beloont voor hun voortdurende ondersteuning van het netwerk.

 

Grid view
List view