Skip to main content

Polkadot, Chainlink en Uniswap - Wat zijn ze en wat kunnen ze eigenlijk?

Cryptovaluta 

Er zijn blockchain projecten die de crypto-industrie hebben geholpen door hun innovatieve aanpak of briljante toepassingen. Deze projecten hebben tot doel de algehele blockchain-industrie te veranderen door de faciliteiten te bieden van interoperabiliteit, schaalbaarheid, veiligheid, echte decentralisatie, enz. Al deze blockchain-projecten worden ondersteund door native tokens die speciaal voor deze blockchain-projecten zijn gemaakt.

Tijdens de recente bull-run zijn veel van deze tokens ook financieel naar boven komen drijven en hebben ze de voorheen goed presterende valuta's op de cryptomarkt ingehaald. Dit artikel bespreekt enkele van deze tokens samen met de recente ontwikkelingen in hun ecosysteem. Hieronder volgt de lijst met innovatieve projecten die in deze discussie aan bod komen:

  • Polkadot
  • Chainlink
  • Uniswap

Polkadot

Polkadot of DOT-token heeft onlangs de aandacht getrokken van beleggers over de hele wereld, kort nadat het op de homepage van crypto-exchange Binance werd vermeld en drastisch steeg in waardering. Meestal presteert een token slechts zo goed als het onderliggende concept en project dat het ondersteunt. In het geval van DOT is het onderliggende blockchain-concept veelbelovend en toont het veel potentieel.

De Polkadot is, in de eenvoudigste bewoordingen, een blockchain-protocol waarmee meerdere blockchains verbinding kunnen maken met één netwerk om de interoperabiliteit en schaalbaarheid te vergroten. Met Polkadot kunnen we cross-blockchain-overdrachten uitvoeren van alle soorten gegevens, activa of tokens. Een set validators kan de transacties valideren die plaatsvinden op meerdere blockchains, wat automatisch schaalbaarheid in het netwerk bevordert.

Dit platform trekt ook de aandacht van ontwikkelaars omdat het eenvoudig is om met dit protocol custom blockchains te maken. Deze ketting kan vervolgens worden verbonden met Polkadot om interoperabiliteit met de andere ketens in het netwerk te verzekeren. Een ander belangrijk kenmerk zijn de updates die het mogelijk maakt. Dit betekent dat je nieuwe features in een blockchain kunt integreren zonder dat je ‘forks’ nodig hebt. Dit helpt de blockchain te behouden zonder deze verder te breken. Al met al is het project gebaseerd op innovaties in blockchain en veranderingen die de algehele blockchain-ervaring kunnen verbeteren.

Het token steeg van $ 5 naar $ 19 (op moment van schrijven) binnen één maand en steeg van een marktkapitalisatie van $ 4 miljard naar $ 15,9 miljard. Deze stijging heeft het mogelijk gemaakt om de plek over te nemen van XRP, die volgens coinmarketcap.com op de 4e plaats stond in de cryptowereld in termen van marktkapitalisatie.

Polkadot is te koop bij Binance

Chainlink

Net als Polkadot is Chainlink een ander project dat de technologie gebruikt om toe te voegen aan de innovaties in blockchain. Simpel gezegd, het is een gedecentraliseerd netwerk dat gegevens uit de echte wereld toevoegt aan de slimme contracten op de blockchain. Chainlink helpt ook de interacties tussen ketens en de buitenwereld met behoud van de integriteit en veiligheid van deze ketens. Na Bitcoin en Ethereum zijn projecten zoals Chainlink de toekomst van blockchain. Ze gaan een stap vooruit door manieren te bieden waarop deze blockchains met zichzelf en de buitenwereld kunnen communiceren.

Chainlink gebruikt API's om gegevens van externe applicaties op te halen en voegt deze toe aan het slimme contract van een specifieke blockchain, waarmee in wezen de kloof tussen real-world applicaties en blockchain wordt overbrugd. Het netwerk is flexibel genoeg om ontwikkelaars in staat te stellen frameworks te bouwen die API's kunnen gebruiken om gegevens vanaf elke locatie op te halen. Een uitstekende toepassing van chainlink kan de integratie van PayPal met Ethereum zijn om overboekingen te doen. Een ander belangrijk punt dat het vermelden waard is, is dat Chainlink is gebaseerd op Ethereum (Erc-20).

Als we kijken naar de prestaties van het token op de totale muntenmarkt, is Chainlink of LINK in de loop van de tijd ook vooruitgegaan en in de top tien van cryptovaluta geperst, gerangschikt volgens de marktkapitalisatie op coinmarketcap.com. Binnen een maand is het LINK-token gestegen van een waardering van $ 11 per token naar $ 24,5 (op moment van schrijven). Het token bereikte ook een recordhoogte van $ 23,68 een paar dagen geleden en is daar inmiddels al weer bovenuit gestegen. Het token toont potentieel voor meer solide winsten in de nabije toekomst.

Chainlink (LINK) is o.a. te koop bij Bitvavo, Litebit en Binance

Uniswap

Uniswap is een ander project dat bijdraagt ​​aan het gedecentraliseerde ecosysteem. Uniswap is in feite een gedecentraliseerde financiële exchange die de gebruikers toestemmingloze toegang geeft tot financiële transacties in de Ethereum-blockchain. Vanwege het gedecentraliseerde karakter gebruikt Uniswap algoritmen om de gecentraliseerde beursnoteringsprocedure te omzeilen en liquiditeitspools te vormen.

Wat zijn liquiditeitspools? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig. Liquiditeitspools zijn paren van ETH- en ERC-20-tokens die kunnen worden geruild door handelaren op de blockchain met behulp van Uniswap. Populaire liquiditeitspools zijn onder meer ETH-USDT, ETH-USDC enz. Deelnemers die activa toevoegen en deze handelsparen maken, worden liquiditeitsverschaffers genoemd. Deze Liquidity Providers of LP's krijgen een deel van de transactievergoeding voor hun bijdrage aan de liquiditeitspools. Met deze functies is Uniswap een van de grootste gedecentraliseerde exchanges in de crypto-ruimte geworden. Het oorspronkelijke token van het ecosysteem van deze gedecentraliseerde uitwisseling is het UNI-token.

Net als de twee hierboven genoemde tokens, presteert de UNI-token koers ook goed. Het staat momenteel gerangschikt op nummer 17 in de algehele cryptomarkt, gerangschikt naar marktkapitalisatie. Net als alle andere tokens, bloeide UNI ook tijdens de recente bull-run en steeg het van een waardering van $ 3,5 naar $ 8,90 (op moment van schrijven). Het project wordt genoemd als een van de beste projecten in het altcoin-domein, waardoor het voortdurend investeringen van over de hele wereld aantrekt. De vooruitzichten van uniswap en het UNI-token zijn hierdoor de laatste tijd erg positief geworden, vooral na de laatste bullrun.

Uniswap (UNI) is te koop bij Binance

Alle bovengenoemde projecten en tokens hebben op de een of andere manier bijgedragen aan blockchain en het gedecentraliseerde ecosysteem en vanwege de briljante toepassingen presteren de tokens uitzonderlijk goed. Het fundamentele feit dat een valuta / token net zo goed presteert als het concept achter zijn project, wordt heel gemakkelijk door deze tokens bewezen.