Skip to main content

Populaire cryptovaluta en hun beschrijving

cryptovalutaDe introductie van Bitcoin maakte de weg vrij voor blockchain-technologie en andere digitale valuta's. Bitcoin werd uitgebracht in 2009 en sindsdien zijn er duizenden cryptocurrencies  bijgekomen, maar BTC blijft de meest waardevolle onder de cryptovaluta's. Hier is een lijst met de meest populaire digitale valuta's en hun beschrijvingen, te beginnen met de pionier, Bitcoin.

Bitcoin (BTC)

Beleggers beschouwen Bitcoin als de originele cryptocurrency. Hoewel het niet duidelijk is of de oprichter van Bitcoin een individu of een groep was, wordt het pseudoniem, Satoshi Nakamoto, gebruikt om de oprichtende groep of het individu te identificeren. Bitcoin is wereldwijd de meest waardevolle cryptocurrency en dat is terug te zien in de Bitcoin koers. Bitcoin heeft het grootste marktaandeel van ongeveer 38,76% van de gehele markt voor cryptocurrency. Bitcoin wordt algemeen geaccepteerd en heeft zo’n groot marktaandeel in vergelijking met andere cryptocurrencies, omdat het de eerste was. De waarde van Bitcoin in marktkapitalisatie, een product van het aantal Bitcoin in omloop en de prijs van één Bitcoin, is momenteel 117,81 miljard Amerikaanse dollars.

Bitcoin-ontwikkelaars wilden een alternatieve betalingsmethode bedenken die het probleem van dubbele betaling in verband met fiat-valuta zou oplossen.

Symbolen die worden gebruikt om Bitcoin aan te duiden zijn BTC en ฿

Ethereum (Ether)

Ethereum is gelanceerd in 2015; Zes jaar na Bitcoin en bekleedt momenteel de tweede positie van de grootste cryptocurrencies in termen van marktaandeel na Bitcoin. Er is een grote kloof tussen de marktkapitalisatie van Ethereum en Bitcoin. De marktkapitalisatie van Ethereum is ongeveer een tiende van die van Bitcoin. Het is het eerste Bitcoin-alternatief dat slimme contracten en het bouwen en uitvoeren van gedecentraliseerde applicaties mogelijk maakt zonder tussenkomst van derden, downtime en fraude. De voorverkoop voor ether in 2014 werd warm ontvangen en was het begin van het tijdperk van Initial Coin Offerings (ICO's). Ethereum splitste zich in tweeën na de DAO-aanval in 2016, waarna Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC) ontstonden. Momenteel heeft Ethereum een ​​marktkapitalisatie van ongeveer $ 15,6 miljard. Bekijk hier de Ethereum koers.

Ethereum is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het blockchain-platform waarop ether draait, en Ether is de digitale munt. Ethereum is ontwikkeld om slimme contracten en gedistribueerde applicaties mogelijk te maken zonder tussenkomst van derden.

Rippel (XRP)

Ripple is een andere veelvoorkomende cryptocurrency of een utility-munt die op een blockchain-platform draait en gericht is op het vergemakkelijken van de internationale overdracht van fiat-valuta. Het wordt geadopteerd en ondersteund door verschillende grote banken en financiële organisaties omdat het directe, betrouwbare en kosteneffectieve grensoverschrijdende geld-transacties biedt. In tegenstelling tot Bitcoin, vereist Ripple geen mining omdat alle Ripple XRP-tokens sinds de lancering beschikbaar zijn en er daarna geen meer zijn gemaakt. Het is de op twee na grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van ongeveer $ 9,2 miljard. Bekijk hier de Ripple koers.

Litecoin (LTC) 

Litecoin is in 2011 ontwikkeld om enkele zwakke punten van Bitcoin te verbeteren. De munt bestaat al meer dan negen jaar en blijft populair bij beleggers. Litecoin is op verschillende manieren vergelijkbaar met Bitcoin, maar met een grotere snelheid van het genereren van blokken en daarom een ​​snelle bevestigingstijd voor transacties. Litecoin-algoritmen zijn makkelijker om te kraken in vergelijking met die van Bitcoin en dus is Litecoin makkelijker te minen. Het heeft wereldwijd positie 6 van alle cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van $ 3,0 miljard. Bekijk hier de Litecoin koers.

Tether (USDT)

Tether valt in de groep cryptocurrencies die bekend staat als stablecoins, waarvan de waarde is gekoppeld aan een valuta of een andere activa om de volatiliteit te verminderen. In tegenstelling tot Bitcoin en andere digitale valuta, is de volatiliteit bij Tether veel lager. Theter wordt voornamelijk gebruikt als crypto-substituut voor de dollar op grote crypto exchanges als Binance en BitMEX.

Het werd gelanceerd in 2014 om het gebruik van fiat-valuta digitaal te vergemakkelijken. Simpel gezegd, Tether biedt een blockchain-platform waar ze traditionele valuta's op een veilige digitale manier kunnen afhandelen terwijl ze extreme volatiliteit vermijden. Tether staat op positie 4 op de markt voor cryptocurrency met een waarde per token van $ 1 en een cumulatieve marktkapitalisatie van $ 4,6 miljard.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash cryptocurrency is een aangepaste versie van Bitcoin. Het kan worden omschreven als een vork van Bitcoin, maar het heeft een paar verschillen met zijn ouder (Bitcoin). Het is gemaakt in 2017 maar is later opgesplitst in Bitcoin Cash en Bitcoin SV. Bitcoin cash is gecreëerd om het aantal mogelijke transacties per seconde te vergroten. De Bitcoin Cash koers is lager dan die van Bitcoin en is sinds de oprichting altijd daar onder gebleven. Aanvankelijk was het de bedoeling van Satoshi Nakamoto om mensen te helpen controle over hun geld te krijgen, maar naarmate er meer mensen toetraden, werd de schaalbaarheid van het netwerk een probleem. De Bitcoin-gemeenschap besprak het probleem maar had verschillende ideeën over hoe het op te lossen. De transactiekosten stegen, waardoor het gebruik van de cryptocurrency oneconomisch werd. Blokken stapelden zich op en de bevestiging van nieuwere blokken verliep traag. De conflicterende partijen in het Bitcoin-netwerk hebben besloten te stemmen om het probleem van schaalbaarheid op te lossen. Er waren twee hoofdgroepen; één ondersteunde een vergroting van de grootte van de blokken, terwijl de andere de oprichting van twee lagen gegevens op het Bitcoin-netwerk voorstelde. Mensen die een vergroting van de omvang van het blok ondersteunden, besloten om zich af te splitsen en een nieuwe blockchain op te zetten met nieuwe regels en blokken, namelijk Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash vertakte opnieuw een jaar nadat het van Bitcoin was gescheiden na een meningsverschil tussen twee groepen. De ene stelde de introductie van slimme contracten voor en verhoogde de blokgrootte, terwijl de andere pleitte voor de status quo. Uit het meningsverschil kwamen twee munten naar voren; Bitcoin Cash (BTC) en Bitcoin SV. Bekijk hier de koers van Bitcoin Cash

Tron

Tron is een gedistribueerd netwerk voor entertainment en het delen van inhoud met behulp van blockchain-technologie. Gebruikers op het platform gebruiken Tron Coin (TRX). Met een marktkapitalisatie van $ 1 miljard behoort het tot de top 20 van de cryptocurrencies. Het feit dat de entertainmentindustrie zeer concurrerend is, veroorzaakt dat tussenpersonen proberen te profiteren van makers van inhoud. Zo zijn Netflix en Spotify tussenpersonen in respectievelijk de film- en muziekindustrie. De twee definiëren regels die makers en consumenten moeten volgen om de inhoud die de consumenten bereikt te beheersen. Tron is in 2017 opgericht om een ​​platform te bieden waar makers en consumenten een peer-to-peer-interactie kunnen hebben om tussenpersonen te elimineren. Tron maakt het voor een maker mogelijk om inhoud te hosten in een gedecentraliseerd grootboek van waaruit de consumenten rechtstreeks kunnen kijken en betalen om er toegang toe te hebben. Bekijk hier de Tron koers.

Cardano

Cardano is een gedecentraliseerd openbaar netwerk en een cryptocurrency die tot doel heeft een platform te ontwikkelen voor het uitvoeren van slimme contracten. Cardano is gemaakt door een groep academici en ingenieurs en andere specialisten die een unieke benadering bieden voor het beveiligen van het blockchain-netwerk. Het netwerk gebruikt ADA-cryptocurrency, die van de ene gebruiker naar de andere kan worden verzonden, maar naar verwachting binnenkort slimme contracten zal afhandelen.

Slimme contracten bedoeld voor Cardano zijn peer reviews en het uitvoeren een wetenschappelijk onderzoek. De ontwikkeling van ADA begon in 2015. Cardano bekleedt positie 13 op de markt met een marktkapitalisatie van $ 1,3 miljard. Bekijk hier de Cardano koers.

Dash

Dash is een cryptocurrency die wordt gebruikt als een manier om betalingen tussen individuen, bedrijven en eCommerce-platforms te verzenden en ontvangen. Dash is de zesde grootste crypto ter wereld. Het is populair vanwege de snelle transactiesnelheid en de privacy. Evan Duffield creëerde dash na een zorgvuldige beoordeling van Bitcoin en het functioneren van blockchain-technologie. Volgens Evan ontbrak het bij Bitcoin aan privacy en was het te traag. Daarom de noodzaak om een ​​munt te lanceren om die problemen op te lossen. Dash werd in 2014 gelanceerd als XCoin maar werd eind 2014 omgedoopt tot DarkCoin. Dark Coin had een Dark Send-functie waarmee gebruikers hun IP-adressen en transacties konden verbergen en werd daardoor populair. De naam is in maart 2015 opnieuw gewijzigd om te voorkomen dat deze in verband wordt gebracht met het dark web. De nieuwe naam werd Dash. Bekijk hier de Dash koers.

EOS

EOS is een blockchain-protocol dat oorspronkelijk in januari 2018 werd uitgebracht als een slim contractplatform met als doel transactiekosten te elimineren terwijl miljoenen transacties in een seconde worden afgehandeld. Het platform is voortdurend in ontwikkeling met de meest recente release in juli 2019 en wordt momenteel verder ontwikkeld. De pioniers zijn Daniel Larimer en Brendan Blumer. Naar marktkapitalisatie is EOS de zevende grootste blockchain met een waarde van $ 3 miljard. Bekijk hier de EOS koers.

NEO

NEO is een gedecentraliseerd platform dat in 2014 is opgericht als een open-source blockchain om een ​​slimme economie te creëren door het gebruik van blockchain-technologie en slimme contracten. De pioniers van de NEO-blockchain zijn Da Hongfei en Erik Zhang. Het heette aanvankelijk Antshares, maar werd in 2017 omgedoopt tot NEO. Het heeft een bloktijd die varieert van 15-20 seconden en heeft een aanbodlimiet van 100 miljoen. Bekijk hier de NEO koers.

Afsluitende opmerkingen

Dit artikel is slechts een momentopname van enkele van de meest populaire cryptocurrencies, hun oorsprong, marktaandeel en hun voordelen. De lijst bevat niet alle gangbare cryptocurrencies, maar is slechts een opsomming van enkele ervan om je te helpen bij het selecteren van de beste om in te beleggen of te handelen. Schroom niet om ook andere interessante cryptocurrencies te onderzoeken.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.