Skip to main content

Cryptovaluta verzenden en ontvangen van de ene wallet naar de andere

 Cryptovaluta verzenden en ontvangen

In dit artikel:

Crypto wallet

Crypto exchange

Hoe moet je cryptovaluta verzenden en/of ontvangen?

Afsluitende opmerkingen

 

Tegenwoordig wordt digitaal geld wereldwijd op een enorme schaal gebruikt. Digitaal geld is het saldo dat is opgeslagen in een gedistribueerd systeem zoals blockchain, digitaal opgeslagen bestanden of een waardekaart zoals creditcards en betaalpassen. Cryptovaluta zijn een van de meest verspreide digitale valuta's en een van de veiligste vanwege de beveiliging die wordt geboden door blockchain-technologie.

Crypto wallet

Digitale valuta in de vorm van cryptocurrencies wordt opgeslagen in digitale portemonnees (wallets) en ze hebben vergelijkbare eigenschappen als andere soorten geld. Ze missen echter een fysieke vorm zoals die van bankbiljetten en munten, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gedeeld in onmiddellijke online transacties. Ze kunnen worden verzonden of ontvangen in de vorm van betalingen of geschenken, zoals het betalen voor goederen of diensten. Een online koper kan bijvoorbeeld een verkoper betalen door Bitcoin, Ethereum of een andere munt te sturen. Evenzo kan de ene cryptocurrency worden verhandeld met een andere, waarbij bijvoorbeeld een persoon Bitcoin koopt met Ethereum. In een ander voorbeeld kan een gebruiker besluiten om cryptvaluta te verkopen aan een andere gebruiker in ruil voor fiat-valuta (dollars, euro’s, etc.).

Om cryptocurrencies te verzenden, moeten de afzender en de ontvanger een actieve cryptocurrency-wallet hebben. Er zijn veel wallets om uit te kiezen aangezien ieder cryptovaluta zijn eigen specifieke wallet nodig heeft. De wallet voor bijvoorbeeld Bitcoin kan dus niet automatisch worden gebruikt om Ethereum in op te slaan.

Crypto exchange

Gebruikers kunnen cryptocurrencies uitwisselen door gebruik te maken van uitwisselingsplatforms ofwel: cryptocurrency-exchanges. Op een crypto-exchange kunnen gebruikers digitale valuta's verhandelen voor fiat-valuta's of andere digitale valuta's. Het gebruik van uitwisselingen is de belangrijkste manier waarop gebruikers van digitale valuta tokens en fiat-valuta's wereldwijd verhandelen. Het is verstandig om wat online onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de beschikbare crypto-exchanges.

De crypto-exchanges verschillen ook van elkaar wat betreft kenmerken zoals beschikbaarheid van de mobiele app, het transactievolume, de overdrachtssnelheid, het gebruiksgemak, de gebruiksregio en de ondersteunde cryptomunten. Enkele van de meest voorkomende uitwisselingsplatforms voor cryptocurrency zijn onder andere het Nederlandse Bitvavo, maar ook grote internationale exchanges als Binance, Bittrex, BitMEX en CoinBase.

Op alle platforms is inloggen op de portemonnee van het platform de eerste stap bij het verzenden of ontvangen van cryptocurrencies. Voor een succesvolle aanmelding zijn gebruikersnaam, gebruikerswachtwoord en tweefactorauthenticatie vereist, indien ingeschakeld

Hoe moet je cryptovaluta verzenden en/of ontvangen?

Na een succesvolle login, is de volgende stap om uw saldo op het dashboard te controleren als u het wilt verzenden. Het is mogelijk om het saldo te zien in de valuta van uw keuze. Om geld naar een andere portemonnee te sturen, is het adres van de ontvanger of een QR-code nodig. Om een ​​fondsaanvraag te ontvangen of te verzenden, moet u uw adres of de QR-code met de andere partij delen. Het is nogmaals belangrijk om op te merken dat het adres verandert, afhankelijk van de cryptocurrency die u aan het verwerken bent. Het adres moet te allen tijde worden gekopieerd om fouten te voorkomen. Als het niet foutloos wordt overgenomen, dan komt het geld niet aan op de plaats van bestemming. Nadat u het adres heeft ingevoerd, typt u het te verzenden bedrag, volgt u andere instructies die van portemonnee tot portemonnee verschillen en klikt u vervolgens op verzenden. Nadat u op verzenden hebt geklikt, wordt de transactie gestart en duurt het even om op het blockchain-netwerk te betalen. De gemiddelde wachttijd verschilt van de ene cryptovaluta tot de andere. Het is belangrijk op te merken dat alleen soortgelijke munten kunnen worden verzonden of ontvangen, wat betekent dat u Ethereum niet naar een Bitcoin-portemonnee of Bitcoin naar een Ethereum-portemonnee kunt sturen.

Afsluitende opmerkingen

Cryptocurrencies kunnen, net als elke andere vorm van geld, om verschillende redenen worden verzonden of ontvangen. Mensen kunnen cryptocurrencies van hun portemonnee naar die van andere mensen sturen om te betalen voor goederen en diensten. Cryptocurrencies kunnen ook worden uitgewisseld met als doel winst te behalen door op de juiste momenten te kopen en verkopen. Deze manier van handelen lijkt nog het meeste op Forex trading. Ook kan op exchanges cryptovaluta worden gekocht of verkocht in ruil voor fiat-valuta. Er zijn verschillende cryptoexchanges beschikbaar en de gebruiker is vrij in de keuze die bij hem of haar past.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.