Skip to main content

Wat is crypto staking? En hoe en waar kan je crypto staken?

Staking: een interessante manier om extra rendement te behalen

Staking crypto 

Crypto staking is een term die we in de cryptogemeenschap steeds meer tegenkomen. Tegenwoordig bieden veel exchanges de mogelijkheid om te staken waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Staking wordt beloond in en met crypto.
Je kunt dus met staking extra rendement vergaren. Maar het is nog wel een vrij onbekend begrip. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat crypto staking is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je kunt staken via exchanges (zoals Bitvavo). We behandelen de volgende onderwerpen:

Wat is crypto staking?

Wat is Proof of Stake (PoS)?

De voor en nadelen van crypto staking

Hoeveel kan je verdienen met staking?

Staking via exchanges

Conclusie 

Wat is crypto staking?

Crypto staking is niets anders dan het vasthouden van cryptomunten voor een onbepaalde periode in je cryptocurrency wallet. Hiermee ondersteun je de veiligheid en operaties van een bepaald blockchainnetwerk.

Het staken van cryptocurrencies kun je vergelijken met het ontvangen van rente op een gewone spaarrekening. Bij het staken van crypto koop je een bepaalde hoeveelheid van een coin of token die je vervolgens vasthoudt (staakt). Als beloning voor het vasthouden, ontvang je rente op je coins.

De rente verschilt per coin, maar wordt meestal in de vorm van crypto uitgekeerd. Niet alle cryptocurrencies zijn te staken. Dit is alleen mogelijk bij zogeheten Proof of Stake coins.

Wat is Proof of Stake (PoS)?

Proof of Stake (vaak afgekort tot PoS) is een consensusalgoritme met als doel om transacties te valideren en nieuwe blocks toe te voegen aan een blockchain. Deze blocks worden gemaakt door deelnemers van het netwerk die hun coins staken. Oftewel, voor een onbepaalde periode vasthouden. Hierdoor wordt een nieuw block op het platform gevalideerd.

Je kunt als zogeheten validator helpen met de validatie van blocks. Om een validator te worden, moet je eerst een bedrag in de vorm van cryptomunten als borg inzetten. Door een borg in te zetten, is er meer zekerheid dat een validator zijn of haar werk goed doet. Mochten de werkafspraken niet worden nagekomen, dan verliest de validator de borg.

Dit borgbedrag noemen we de stake en het proces wordt staken genoemd. Door de cryptomunten vast te houden, ontvang je een beloning. Veelal vindt dit plaats in de vorm van crypto.

Het protocol zal, met regelmatige tussenpozen, een deelnemer toewijzen om een block te verifiëren. De deelnemers die een nieuw block aanmaken, worden niet geselecteerd op basis van hun rekenkracht (zoals bij PoW) maar op basis van het aantal coins dat zij als stake inzetten.

Over het algemeen worden deelnemers met een grotere stake eerder als validators geselecteerd. Hoe meer cryptocurrency je vasthoudt, hoe groter de macht om transacties te valideren. Ook geldt: hoe langer je de coins in je wallet houdt, des te hoger het aantal te ontvangen coins voor het staken.

De voor- en nadelen van crypto staking

Het staken van crypto heeft verschillende voordelen:

  • Je hoeft niet te beschikken over technische kennis of dure apparatuur om te staken.
  • Je hoeft bijna niets voor staking te doen. Schaf de crypto aan en houd ze simpelweg vast in je wallet. Dit leidt tot waardegroei en kan dus een passieve inkomstenbron zijn via je eigen cryptowallet.
  • Houd je een bepaalde munt voor de lange termijn vast (HODL)? Dan kun je met staking extra winst boeken.
  • Met staking draag je bij aan de werking van je favoriete cryptomunt.

Net zoals bij alles heeft ook het staken van crypto niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. Het is daarom wel zo transparant om ook de mindere kanten van staking te benoemen.

  • Je moet de munt voor een bepaalde tijd vasthouden. Gedurende deze periode kun je de munt niet verkopen totdat de tijdsduur is verstreken.
  • Om er echt een lucratieve passieve inkomstenbron van te maken, is er aardig wat ingelegde crypto nodig. Maar het rendement is sowieso beter dan op je spaarrekening.
  • Door de coins langer vast te houden, kun je niet meteen inspelen op koersontwikkelingen. Staking is daarom niet geschikt voor daytraders.
  • Sommige cryptomunten kun je uitsluitend staken via een exchange (bijvoorbeeld Bitvavo) en niet via je eigen wallet. Het nadeel hiervan is dat je het niet voor de volle 100% in eigen beheer hebt.
  • In bepaalde gevallen zijn er ook aanvullende voorwaarden, zoals een minimumdrempel en een minimale stakingstermijn.

Hoeveel kan je verdienen met staking?

De beloningspercentages voor staking verschilt per coin en exchange. Elke coin en exchange kent z'n eigen regels en tarieven. Tegenwoordig zijn er voor vrijwel alle stakingcoins rekenmachines beschikbaar. Hiermee kun je uitrekenen hoeveel cryptovaluta je ervoor terugkrijgt.

Als je bijvoorbeeld bij Bitvavo gaat staken, dan wordt het rendement dagelijks voor je berekend. Daarnaast worden de opbrengsten altijd op maandag uitbetaald. Verder is het goed om te weten dat de jaarlijkse rendementen per coin verschillen. Op jaarbasis loopt het rendement uiteen van 0,79% tot maximaal 10% en soms meer.

Via het staking dashboard van Bitvavo stel je eenvoudig de staking in. Op het scherm zie je een dashboard met een overzicht van jouw staking activiteiten en opbrengsten. Zo weet je precies hoeveel je al hebt verdiend.

Staking via exchanges

Je kunt bij verschillende exchanges staken. Denk bijvoorbeeld aan Binance, Finst, Coinbase en Bitcoinmeester. Ook bij Bitvavo is het mogelijk om coins te staken. Dit is een overzichtelijk handelsplatform met een ruim assortiment aan coins. Via Bitvavo kun je verschillende coins staken en er worden regelmatig nieuwe coins toegevoegd.

Op het moment van schrijven kun je bij Bitvavo de volgende 20 coins staken:

  • ARK (ARK)
  • Bitcoin (BTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Cardano (ADA)
  • Chainlink (LINK)
  • Cosmos (ATOM)
  • LUNA (LUNA2)
  • Solana (SOL)
  • Dai (DAI)
  • Ethereum (ETH)
  • Litecoin (LTC)
  • ICON (ICX)
  • NEO (NEO)
  • Ontology (ONG)
  • Tether (USDT)
  • Tezos (XTZ)
  • Tron (TRX)
  • USD Coin (USDC)
  • VeChain (VET)
  • Waves (WAVES)

In de bovenstaande opsomming zie je ook een aantal coins staan die niet op het PoS-protocol werken. Hiervoor geldt dat Bitvavo een off-chain staking aanbiedt in ruil voor rentevergoedingen.

Conclusie

Crypto staking is een mooie en makkelijke manier om extra rendement te behalen.  Vooral als je voor de lange termijn investeert en de coins anders toch maar stil zitten. Het wordt helemaal lucratief als de koers van de door jou gekozen crypto ook nog eens flink stijgt. Dan verdien je niet alleen aan het staken, maar jouw bezit wordt ook nog eens meer waard.

De risico’s van het staken bij een exchange zijn minimaal en de voordelen lijken zeer de moeite waard. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om te staken via je eigen wallet, maar dit kost wel iets meer moeite. Met name voor de HODL-ers is staking een prima keuze om extra rendement te genereren. Bovendien is het zeer makkelijk om te doen.

Kortom, door een cryptomunt te staken, help je op een directe manier mee met het bouwen, uitbreiden en verifiëren van een blockchain en je behaalt ook nog eens extra rendement.