Skip to main content

Wat is een Non Fungible Token (NFT)?

Non Fungibel Token (NFT)

Non Fungible Tokens (NFT’s). Misschien heb je het de afgelopen tijd al voorbij horen komen. Vooral in de cryptowereld heeft het begrip veel aandacht getrokken en zijn NFT-projecten behoorlijk populair geworden. Maar op het gebied van technologie is een NFT nog vrij onbekend. Wat is een NFT eigenlijk, wat is de toegevoegde waarde ervan en wat zijn de belangrijkste projecten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over NFT's.

Wat is een NFT?

Een Non Fungible Token (vaak afgekort tot NFT) betekent in het Nederlands een niet-vervangbaar token. Deze token is niet te vervangen omdat het een uniek object vertegenwoordigt en doordat de token zelf ook uniek is.

Een NFT is een digitale asset, bijvoorbeeld in de vorm van een afbeelding, een digitale video of digitale kunst. Momenteel is het een van de belangrijkste bouwstenen van de nieuwe blockchain gedreven digitale economie.

Een NFT is dus een stukje data dat opgeslagen wordt op een blockchain of digitale ledger. De blockchain verifieert het eigendom door middel van een versleuteld certificaat. Een NFT kan daarom ook beschouwd worden als het registratiebewijs van het eigendom van digitale objecten op de blockchain. Omdat een NFT niet onderling uit te wisselen is voor een andere NFT, kan het functioneren als bewijs van authenticiteit en eigendom in de digitale wereld. 

Het certificaat en daarmee de vastlegging op de blockchain maakt dat de NFT bijzonder waardevol is. Zo kan digitale kunst (in de vorm van een NFT) in een zeer beperkte of eenmalige oplage verkocht worden door een kunstenaar of door een opkoper van een digitaal kunstobject.

Verschillende vormen van NFT’s

NFT’s kunnen in beperkte oplage door iedereen op de vrije markt worden uitgebracht. Dit wordt ‘minten’ genoemd. Vervolgens worden ze door platformen zoals OpenSea, SuperRare of NiftyGateway (door)verkocht. In de meeste gevallen wordt de verkoop in de cryptomunt Ethereum uitgevoerd. Dit komt omdat smart contracts van het Ethereum-netwerk gebruikmaken om het NFT-certificaat te verifiëren.

NFT’s worden gepubliceerd in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende vormen van NFT’s zijn:

  • Een afbeelding
  • Een video
  • Een muziekstuk of een audiobestand
  • Een digitaal kunstobject
  • Een GIF of een gelijksoortige bewegende afbeelding

Wat is de toegevoegde waarde van NFT?

De toegevoegde waarde van een NFT zit 'm vooral in het niet-vervangbare aspect. Dit betekent dat elke NFT een eigen unieke identiteit heeft en niet zomaar ingewisseld kan worden voor een andere token. Hier zit het verschil tussen een NFT en een fungible token, zoals de Bitcoin of de euro.

Een fungible token kan niet worden onderscheiden van alle andere tokens van dezelfde serie. Zo heeft een bitcoin of een euro identieke kenmerken en dus ook een identieke waarde. Het maakt niet uit welke bitcoin of euro je bezit, want de waarde ervan is gelijk aan elke andere bitcoin of euro.

De NFT's zijn daarentegen allemaal unieke ‘objecten’. Hoewel twee NFT's op het eerste gezicht er misschien identiek uitzien, hebben ze unieke kenmerken, eigenschappen of informatie.

Hieronder volgen nog een aantal andere eigenschappen die de waarde van een NFT bepalen.

  • Authenticiteit: er zijn diverse manieren om de authenticiteit van een fysiek verzamelobject te verifiëren. Toch kunnen zelfs taxateurs er soms naast zitten. De authenticiteit van de NFT is daarentegen vastgelegd op de blockchain.
  • Schaarste: veel NFT’s zijn limited editions. Soms is er zelfs slechts één van.
  • Verzenden: een NFT kan met een druk op de knop aan iedereen ter wereld worden verkocht. De transactie kan in een paar seconden worden geregeld. Dit betekent dat er een breed scala aan klanten aangesproken kan worden. Voor fysieke verzamelobjecten is dit een stuk lastiger.
  • Niet op te delen: Een NFT kan niet worden opgedeeld en moet in zijn geheel worden gekocht of verkocht.

 

Wat zijn de belangrijkste NFT-projecten?

Door de populariteit van NFT’s is het aantal NFT-projecten de afgelopen tijd flink toegenomen. Hieronder zetten we de belangrijkste NFT-projecten met een toelichting op een rij.

OpenSea

OpenSea is momenteel het grootste NFT-platform. Naast kunst vind je hier ook NFT's van games en verzamelobjecten. Het vormt de basis voor verschillende andere platforms (zoals Mintable) die gespecialiseerd zijn in specifieke NFT's. OpenSea is gebouwd op het Ethereum-netwerk. Zolang je een wallet hebt, kan iedereen hier een NFT maken.

SuperRare

SuperRare is een NFT-marktplaats die gespecialiseerd is in kunst. Je kunt het zien als een NFT-galerij. Je vindt hier vooraf geselecteerde collecties van kunstenaars met een bepaalde kwaliteitswaarde. De drempel kan hierdoor hoger zijn. Het platform van SuperRare zorgt ervoor dat de invloed van de vrije markt, die galeriehouders en veilinghuizen niet konden bepalen, compleet verdwenen is.

Cryptopunks

Wat NFT betreft, behoort Cryptopunks tot een van de eenvoudigste kunstvormen. De populariteit van Cryptopunks is een casestudy bij het aantrekken van NFT's. Ondanks de eenvoud is dit platform toch goed van de grond gekomen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste collecties.

Flow blockchain (FLOW)

Flow is een nieuwe blockchain die ontwikkeld is voor de volgende generatie games, apps en digitale bezittingen die hierdoor worden aangedreven. De blockchain is ontwikkeld op een manier waardoor het snel, gedecentraliseerd en schaalbaar is. Zo kan er eenvoudig op worden verder gebouwd door de makers.

Decentraland (LAND & MANA)

Decentraland is, zoals de naam al zegt, een gedecentraliseerd platform. Het biedt een virtual reality wereld, vastgelegd op de Ethereum-blockchain. Gebruikers kunnen op het platform van Decentraland applicaties bouwen, content maken en NFT-items bezitten en uitwisselen. Hiermee kunnen ze inkomsten genereren.

Wat is het toekomstperspectief voor NFT's?

Er zijn enorme bedragen gemoeid met het kopen en verkopen van NFT’s. Vooral de digitale kunst heeft een gigantische opbloei doorgemaakt nadat de technologie viraal ging. Ook de groei van de Bitcoin koers aan het begin van 2021 heeft een flinke boost gegeven aan NFT’s.

Hoewel niet-vervangbare tokens nog slechts een opkomende markt is, heeft de NFT-technologie een goede start gemaakt. Natuurlijk kon het profiteren van het voordeel van de crypto bull-markt eerder dit jaar, maar tegelijkertijd konden we de komst van NFT's al een aantal jaar zien aankomen.

Dat NFT’s nu zo groot zijn dat zelfs traditionele artiesten de wereld van cryptocurrencies willen betreden, mag wel bijzonder genoemd worden. Als zelfs Paris Hilton een miljoen dollar heeft kunnen verdienen met NFT’s, dan mag je ervan uitgaan dat deze blockchaintechnologie langzaam maar zeker meer mainstream zal worden en ook door de massa zal worden opgepikt.

Tot slot

Digitale verzamelobjecten hebben een geheel nieuwe weg geopend voor de blockchaintechnologie en overtreffen traditionele financiële toepassingen. Door fysieke activa in de digitale wereld te vertegenwoordigen, kunnen NFT's niet alleen een belangrijk onderdeel worden van het blockchain-ecosysteem, maar het kan ook een belangrijke tak worden in de bredere economie. Gecombineerd met de opkomende DeFi-sector is er een groot potentieel beschikbaar in het decentraliseren van verschillende systemen.

Veel investeerders zien NFT's ook als een investering in de toekomst, ongeacht of de prijs van de asset zelf zal stijgen. Als deze groei doorzet, zal NFT onvermijdelijk versmelten met de echte wereld.