Wat zijn stablecoins?
In de cryptowereld zijn er verschillende soorten cryptomunten. De meest bekende zijn Bitcoin en altcoins, maar heb je al gehoord van stablecoins? Stablecoins zijn weer net iets anders dan alle andere cryptovaluta. Maar wat zijn stablecoins precies? Hoe worden ze gebruikt en welke soorten stablecoins zijn er? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze munten.
Wat zijn stablecoins?
Een stablecoin is een cryptomunt die, in tegenstelling tot andere cryptovaluta, stabiel is in waarde. Het belangrijkste doel van deze stablecoins is het creëren van een consistente en betrouwbare markt en het versnellen van de acceptatie van de gehele industrie.
Deze cryptocurrencies zijn stabieler, omdat hun waarde afkomstig is van een onderpand met een stabiele waarde. Dit biedt veel voordelen voor cryptohandelaars en ook voor een breder publiek.
Zo kan de stablecoin 1:1 gekoppeld worden aan een zogenaamde fiatvaluta, zoals de euro of de Amerikaanse dollar. Er zijn ook stablecoins die niet 1:1 onderpand gebruiken, maar crypto als onderpand, of zelfs helemaal geen onderpand, maar waarbij de prijsstabiliteit wordt gecontroleerd door complexe algoritmes.
Hoe werken stablecoins?
Net zoals valuta's in het verleden gekoppeld werden aan onderpand zoals goud, kan in principe elk bestaand activum gekoppeld worden aan stablecoins. Dat zijn nu meestal fiatvaluta's, zoals de dollar, euro's en edelmetalen zoals goud.
De stablecoin is mogelijk omdat de bedrijven die deze munten op de markt brengen een onderpand hebben dat gelijk is aan het totale aantal stablecoins. Deze bedrijven dragen uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor het feitelijke bezit van de activa.
Als een bedrijf $1 miljoen aan onderpand op de bank heeft, kan het 1 miljoen stablecoins op de markt brengen tegen een prijs van $1 per stuk. Elke $1 stablecoin heeft $1 als onderpand elders op de bankrekening. Een stablecoin die gekoppeld is aan de prijs van goud heeft de marktwaarde van zijn stablecoin in de vorm van goud dat ergens in een kluis ligt.
Welke verschillende stablecoins zijn er?
Momenteel zijn er vier soorten stablecoins beschikbaar op verschillende exchanges, waaronder:
Fiat-backed stablecoins
Dit zijn stablecoins die 1:1 gekoppeld zijn aan een fiat valuta, zoals de euro of dollar, maar ook andere fiatvaluta zijn mogelijk. USDT (Tether) is het bekendste voorbeeld, een zeer populaire stablecoin die altijd evenveel waard is als een dollar of euro. Deze cryptocurrency is gekoppeld aan een vaste wisselkoers en moet zorgen voor waardebehoud. Andere voorbeelden van fiat-backed stablecoins zijn TUSD, PAX, DigixDao, Gemeni en EURS.
Crypto-backed stablecoins
Dit zijn stablecoins die gedekt worden door 1 of meer cryptocurrencies. Vanwege de volatiliteit van cryptovaluta is de verhouding vaak 1:1,5 of hoger. Voorbeelden van dit type stablecoins zijn Synthetix, Havyen en DAI. DAI is een bekend voorbeeld van stablecoin met crypto als onderpand. DAI is een stablecoin die wordt gedekt door MakerDAO, een ERC-20 token. De wisselkoers van DAI is consistent met de wisselkoers van USD. Voor elke 100 uitgegeven DAI, bijvoorbeeld, zijn er 150 Ethereum als onderpand.
Algorithm-backed stablecoins
Dit zijn stablecoins die niet gekoppeld zijn aan onderpand. In plaats daarvan gebruiken deze munten algoritmes om de prijs stabiel te houden, bekende voorbeelden zijn Basis en Reserve. De munten behouden hun stabiele waarde door vraag en aanbod automatisch te reguleren. Wanneer de prijs te hoog is, worden extra tokens geproduceerd of, omgekeerd, uit de handel genomen wanneer de prijs te laag is.
Asset backed stablecoins
Dit zijn cryptocurrencies die worden gedekt door een asset zoals bijvoorbeeld grondstoffen zoals olie, gas, goud, zilver of andere waardevolle (edele) metalen.
Waar worden stablecoins voor gebruikt?
Een stablecoin wordt niet gebruikt om in te investeren, dit omdat de waarde van de munt stabiel blijft. Maar deze stabiele coins worden steeds populairder onder gebruikers, handelaren en financiële instellingen. Stablecoins kunnen namelijk zeer nuttig zijn en je veel geld besparen. De coins worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:
Snelle transacties uitvoeren
De transactiesnelheden en -kosten die gepaard gaan met het verzenden en ontvangen van grote geldbedragen zijn superieur aan die van banken. Als je elke maand geld naar familie in het buitenland stuurt, ben je vaak beter af met het gebruik van stablecoins.
Snel overschakelen naar fiat valuta's
Cryptohandelaren gebruiken deze coins om snel te kunnen switchen naar fiat valuta's. Het is bijvoorbeeld meestal niet mogelijk om op een exchange snel te switchen van Bitcoin naar euro. Daarvoor moet Bitcoin eerst via een broker worden opgenomen en worden omgezet naar euro's. Maar in de snelle cryptomarkt moet je snel kunnen handelen. Dus als een handelaar verwacht dat de prijs van Bitcoin zal dalen, kan hij bijvoorbeeld USDT kopen tegen de huidige prijs.
Bijvoorbeeld, als de huidige prijs van 1 BTC 40.000 USD is en je verwacht dat de prijs zal dalen, kun je een positie openen in stablecoin en 1 BTC omzetten in 40.000 USDT. Als de prijs dan daalt naar $20.000 USDT, kun je weer 2 BTC kopen met 40.000 USDT. Dit betekent een winst van 1 BTC.
(Tijdelijk) kapitaal wegzetten
Je kunt dit type munt gebruiken om je kluis te parkeren. Stel dat je Ethereum met winst verkoopt, dan kun je ervoor kiezen om het weg te zetten op Bitcoin of stablecoin. Echter, wanneer je het omzet naar Bitcoin, kan jouw winst verdampen. De prijs van Bitcoin kan dalen. Daarom is het veiliger om jouw kapitaal in stablecoins te bewaren. Op deze manier zorg je ervoor dat de waarde altijd hetzelfde blijft. Dit kun je dus veel geld besparen.
Als digitale en nationale valuta gebruiken
Omdat de waarde van stablecoins niet zo volatiel is als Bitcoin of andere altcoins, is het voor landen aantrekkelijker om ze te gebruiken als digitale munteenheid en als hun nationale munt. De coins zijn zeer aantrekkelijk voor landen om te gebruiken als digitale valuta. China is bijvoorbeeld al begonnen met werkzaamheden op dit gebied en ook de ECB is bezig met de ontwikkeling van een digitale munt (CDBC). Bedrijven als Facebook zijn al bezig met de ontwikkeling van hun eigen stablecoins (Libra)
Tegen inflatie beschermen
Als je tegoeden hebt in landen die veel te maken hebben met inflatie of hyperinflatie, kun je je spaargeld of tegoeden omzetten in stablecoins. Op deze manier bescherm je jezelf tegen inflatie. Het enige waar je rekening mee moet houden is de inflatie van de onderliggende valuta.
Cryptomunten kopen
Niet alle cryptomunten kunnen worden gekocht met euro of dollar. Nieuwe altcoins die nieuw gelanceerd worden zijn vaak alleen te kopen met Bitcoin, ether of een stablecoin.
Stablecoins uitlenen
Er zijn verschillende crypto platforms waar je jouw cryptomunten kunt uitlenen tegen een afgesproken dagelijks rendement. Stabiele munten worden hiervoor het meest gebruikt omdat hun waarde stabiel blijft.
Risico's van stablecoins
Het grootste risico van de meeste stablecoins is dat je moet geloven dat het bedrijf achter de cryptocurrency ook daadwerkelijk in het bezit is van het onderpand. Deze bedrijven kunnen veel meer van deze coins uitgeven dan ze in werkelijkheid hebben. Dit is iets waar de grootste speler Tether al jaren van wordt beschuldigd. Veel nieuwkomers in de industrie lossen dit probleem op door zeer transparant te zijn. Een ander risico is dat er nog veel onduidelijkheid is als het gaat om crypto-wetgeving. Dit kan juridische problemen opleveren voor de bedrijven achter stablecoins.
Toekomstperspectief stablecoins
Stablecoins lijken onvermijdelijk omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van ons huidige financiële systeem. Dit is ook heel duidelijk voor centrale bankiers, en het heeft overheden over de hele wereld en de Nederlandse overheid ertoe gebracht om stablecoin-projecten te lanceren, genaamd Central Bank Digital Currencies (CBDC).
Hoewel de voordelen van stablecoins enorm zijn voor cryptocurrency handelaren en het bredere publiek, zijn er nog steeds barrières voor het gebruik ervan. Zodra de stablecoin-markt deze problemen oplost, zouden ze een enorme katalysator kunnen worden voor de hele cryptomarkt. Dit komt omdat ze de stabiliteit van munten en andere financiële activa combineren met de voordelen van blockchaintechnologie en cryptocurrencies.
Met veel nieuwe spelers die de markt betreden, waaronder centrale banken, overheden en 's werelds grootste technologiebedrijven, zullen stablecoins waarschijnlijk de eerste cryptocurrencies worden die de meeste mensen zullen bezitten.