Skip to main content

Wat is de Metaverse en hoe werkt het?

 man met VR-bril die zich begeeft in de Metaverse 

Metaverse projecten zijn in opmars en iedereen heeft het erover. De Metaverse is een miljardenindustrie geworden en Metaverse coins hebben een dominante rol in de cryptomarkt. Metaverse heeft een totale marktkapitalisatie van $40 miljard en een dagelijks handelsvolume van $10 miljard. De Metaverse is dus een miljarden dollar industrie geworden en groeit elk jaar meer. Maar wat is Metaverse en hoe werkt het?

Wat is de Metaverse?

Het is niet eenvoudig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag "wat is Metaverse?" Dat komt omdat er nog geen Metaverse is, en niemand weet wat het in de toekomst zal zijn.

De Metavers zoals deze nu bestaat is een vrij nieuw, virtueel verschijnsel en Metaverse is plotseling een belangrijk trending topic geworden. Maar het concept bestaat al bijna drie decennia. 

De term "Metaverse" wordt toegeschreven aan auteur Neal Stephenson. Hij was degene die in zijn science fiction roman "Snow Crash" uit 1992 mensen visualiseerde als avatars die elkaar ontmoeten in verschillende virtual reality omgevingen (b.v. realistische 3D gebouwen).

Metaverse is een term die gevormd wordt door de combinatie van twee verschillende woorden waaronder Meta en Universe. Het is een digitale ruimte waarin digitale voorwerpen en dingen de digitale mensen voorstellen.

Het combineert diverse aspecten van verschillende technologieën, waaronder sociale media, augmented reality (AR), virtual reality (VR), online gaming en cryptocurrencies. En het stelt mensen in staat virtueel met elkaar te interageren.

Metaverse wordt gebruikt voor het scheppen van een virtuele wereld om mensen samen te brengen. Het doel van Metaverse is het verbeteren van de virtual reality technologie. Zo lanceerde Facebook onlangs zijn Facebook Horizon dat in feite een VR-wereld is.

Bovendien richten verschillende organisaties zich op het gebruik van de Metaverse om de arbeidsproductiviteit te verhogen.

Hoe werkt Metaverse en waar wordt het voor gebruikt?

In een Metaverse is het mogelijk om land, gebouwen, kleding voor een avatar, enz. te kopen en te verkopen. Deze virtuele producten nemen de vorm aan van geld, dat gebruikt kan worden om goederen te kopen of te verkopen. Deze virtuele producten nemen de vorm aan van Non-Fungible Tokens (NFT's).

NFTs zijn dus een essentieel onderdeel van de Metaverse. Ze vertegenwoordigen alle goederen die in het Metaverse gespaard of verdiend kunnen worden: 3D constructies, accessoires voor avatars, digitale kunstwerken die in musea tentoongesteld worden, of bewijzen van deelname aan evenementen die verzameld moeten worden (Proof of Attendance Protocol of POAP).

Net als in het werkelijke leven is Metaverse de plaats voor commerciële uitwisselingen. Transacties worden gedaan in cryptocurrencies. Voor elke Metaverse is er een eigen cryptocurrency. Zo heeft Decentraland zijn MANA, gebruikt The Sandbox SAND als cryptocurrency, Enjin ENJ en Axie Infinity AXS.

Metaverse projecten gebaseerd op blockchain

Naast Fortnite, World of Warcraft en Minecraft zijn er nog een aantal Metaverse crypto projecten. Hieronder noemen we een aantal van deze projecten, vertellen we je kort iets over het project en over hun marktprestaties.

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity (AXS) is een van de crypto Metaverse projecten die de afgelopen tijd een flinke groei meegemaakt en veel mensen hebben het erover. Axie Infinity is een handels- en vechtspel dat is gebaseerd op blockchain. Het is gedeeltelijk eigendom van en wordt beheerd door zijn spelers. Geïnspireerd door populaire spellen als Pokémon en Tamagotchi, laat Axie Infinity spelers op coins gebaseerde wezens verzamelen, fokken, grootbrengen, elkaar bevechten en verhandelen, die Axies heten.

De huidige Axie Infinity prijs is €84.031. Op het moment van schrijven staat Axie Infinity op de 30e plaats op de crypto-ranglijst met een marktkapitalisatie van €5.708.412.008. Er zijn 270.000.000 AXS in omloop. De hoogste genoteerde AXS koers tot nu toe is €142,75 en de laagste genoteerde Axie Infinity koers is 0,10 €.

Decentraland (MANA)

Decentraland is een gedecentraliseerd virtual reality platform. Deze wordt aangedreven door de Ethereum-blockchain. Gebruikers kunnen binnen het Decentraland-platform hun content en applicaties creëren, ervaren en er geld mee verdienen.

De huidige Decentraland prijs is €2.90. Op het moment van schrijven staat Decentraland op de 44e plaats met een marktkapitalisatie van €3.865.485.841. Decentraland heeft een circulerende voorraad van 2.193.909.627 MANA. De hoogste genoteerde MANA koers is €5,21 en de laagste genoteerde Decentraland koers is €0,01.

The Sandbox (SAND)

The Sandbox is een op blockchain gebaseerde virtuele wereld die in 2011 werd gelanceerd door Pixowl. Dit Metaverse project stelt gebruikers in staat om digitale activa te creëren, te bouwen, te kopen en te verkopen in de vorm van een spel.

The Sandbox combineert de krachten van gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) en Non-Fungible Tokens (NFT's). Hierdoor creëert Sandbox een gedecentraliseerd platform voor een bloeiende spelgemeenschap.

De huidige prijs van SAND is 5.1381 €. SAND staat momenteel op de 36e plaats met een marktkapitalisatie van €4.755.798.672. Het circulerende voorraad is 3.000.000.000 SAND. De hoogste genoteerde SAND koers is tot nu toe €7,49 en de laagste genoteerde SAND koers is €0,02.

Enjin (ENJ)

Enjin biedt een onderling verbonden, op blockchain gebaseerd ecosysteem voor gameproducten. Het project is voor het publiek geopend en biedt een rijke virtuele wereld waarin gebruikers een verscheidenheid aan ervaringen kunnen kiezen, waaronder themaparken, live-evenementen, optredens, casino's, enz.

Het vlaggenschipproduct van Enjin is Enjin Network, een sociaal gamingplatform waarmee gebruikers websites en stammen kunnen maken, chatten en virtuele winkels hosten.

De huidige Enjin prijs is €2.34. Enjin staat momenteel op de 64e plaats, gebaseerd op een marktkapitalisatie van €2.194.326.697. Enjin heeft een circulerende voorraad van 1.000.000.000 ENJ. De hoogste genoteerde ENJ koers is tot nu toe € 4,29 en de laagste genoteerde Enjin koers is €0,02.

De toekomst van Metaverse projecten

De Metaverse kwam in 2021 echt in een stroomversnelling door de ontwikkeling van nieuwe augmented reality (AR) en virtual reality (VR) technologieën, maar ook dankzij de ontwikkeling van blockchain, cryptocurrencies en vooral NFTs.

Een belangrijke datum om te onthouden is 28 oktober 2021, met Mark Zuckerberg's aankondiging om de Facebookgroep om te dopen tot Meta en massaal te investeren in de Metaverse. Het grote publiek werd zich toen bewust van de mogelijkheden van de Metaverse, en de prijzen van cryptocurrencies en gebieden die met dit universum te maken hebben schoten omhoog in de dagen na de toespraak van de Facebook CEO.

Metaverse projecten zullen een nieuwe generatie van crypto schatzoekers creëren. Zij zullen spellen bouwen en geld verdienen met het creëren van hun virtuele ervaringen. De huidige markt biedt Metaverse projecten goede kansen, zowel op financieel als op sociaal gebied. Naar verwachting zullen er in de loop der jaren honderden tot zelfs duizenden nieuwe Metaverse projecten ontstaan.