Ethereum koers - Wat is Ethereum (ETH)?

Ethereum koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Ethereum koers weergegeven in euro. Wil je ethereum (ETH) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.

Wat is Ethereum en hoe werkt het?

Je hebt waarschijnlijk wel eens van Ethereum gehoord. Net als Bitcoin is het een blockchain platform met een eigen cryptocurrency. In de loop der jaren heeft Ethereum zich gevestigd als een serieus project onder alle blockchain en crypto projecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het momenteel de nr. 2 crypto valuta is. In dit artikel vertellen we je kort iets meer over Ethereum, zijn geschiedenis en hoe het werkt. 

Wat is Ethereum?

Ethereum is een open source gedecentraliseerd platform voor smart contracts (slimme contracten) en applicaties. Het gebruikt blockchain technologie die bedacht werd door Satoshi Nakamoto, de maker van Bitcoin. De slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen (Dapps) kunnen opgeschept worden op het gedecentraliseerde blockchain computing platform. 

Het eigen token van Ethereum is Ether (ETH), dat vooral gebruikt wordt als betaalmiddel voor transactiekosten. Bovendien wordt het ook gebruikt als onderpand voor de gedecentraliseerde financiële sector (DeFi) om specifieke ERC-20 tokens te lenen. 

De geschiedenis van Ethereum

De Canadese Rus Vitalik Buterin bedacht Ethereum in 2013 nadat hij enkele beperkingen in de functionaliteit van Bitcoin's (BTC) scripttaal had ontdekt. Datzelfde jaar publiceerde hij de eerste white paper voor het Ethereum platform. Dit beschreef het uitvoeren van slimme contracten en het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het project sloeg aan in die tijd en er werd een ontwikkelteam gevormd. 

In januari 2014 werd het project voor het eerst gepresenteerd op de Bitcoin conferentie in Miami. Datzelfde jaar richtten Buterin en enkele andere vroege medewerkers de Ethereum Foundation op. Dit is een non-profit organisatie die zich toelegt op het onderzoeken van Ethereum, het ontwikkelen van kernprotocollen en het ontwikkelen van het ecosysteem 

Een paar maanden later begon Ethereum met crowdfunding en werd elke Ethereum verkocht voor slechts 31 cent. Op dat moment bracht deze crowdfunding ongeveer $8 miljoen in BTC op, waarmee de basis gelegd werd. In 2015 begon Ethereum en is nu 's werelds toonaangevende programmeerbare blockchain. 

Hoe het werkt

We kunnen Ethereum zien als lagen die op elkaar gestapeld zijn. De Ethereum blockchain is de eerste basislaag die alles mogelijk maakt. Dit is een groot computernetwerk dat transacties verwerkt en de gedeelde databank in de loop van de tijd bijgewerkt houdt. De tweede is de softwarelaag, die ontwikkelaars in staat stelt de Solidity programmeertaal te gebruiken om slimme contracten op de Ethereum blockchain uit te voeren. De derde laag bestaat uit toepassingen die verschillende diensten leveren (van bestuur tot identiteitsbeheer). 

Alle gegevens van transacties en slimme contracten worden in de blockchain opgeslagen. Wiskundige formules worden gebruikt om deze gegevens te controleren en te verifiëren. Die zijn erg ingewikkeld en vereisen veel rekenkracht. Deelnemers kunnnen rekenkracht van zijn of haar computer beschikbaar stellen aan het netwerk om transacties te verifiëren. Zo blijft het platform werken. Dit proces heet (Ethereum) mining. Als beloning voor deelname aan het netwerk worden mijnwerkers beloond in de vorm van Ether. Je kunt de eigen token, die Ether heet, gebruiken als betaalmiddel op het hele Ethereum platform. 

Wat maakt Ethereum uniek?

Wat dit platform bijzonder maakt is dat door het gebruik van de hardware en software lagen van Ethereum, deze toepassingen gedecentraliseerd zijn. Vandaag gebruikt Ethereum nog steeds het Proof of Work (PoW) algoritme. Hoe meer gegevens er opgeslagen worden, hoe langer de blockchain wordt. Dit vereist steeds meer rekenkracht en dus veel energie (elektriciteit). Daarom heeft Ethereum ervoor gekozen over te stappen op een Proof of Stake algoritme, waarbij transacties worden verwerkt en bevestigd door de persoon met de meeste tokens. Momenteel is Ethereum druk bezig met de uitvoering van het overgangsproces.

 

Grid view
List view