Cardano koers - Wat is Cardano (ADA)?

Cardano koers 

In bovenstaande grafiek wordt de live Cardano koers weergegeven in euro. Wil je Cardano (ADA) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.

Wat is Cardano en hoe werkt het? 

Cardano is een smart contract platform dat zich richt op veiligheid via een gelaagde architectuur. Het eigen token van de Cardano blockchain wordt verhandeld onder de naam ADA en is een cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin. Maar wat is Cardano, hoe werkt het en wat maakt deze cryptocurrency zo uniek? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Wat is Cardano?

Cardano is een zogenaamd smart contract platform, dat in die zin lijkt op Ethereum, maar ook veel aandacht besteedt aan beveiliging en hoge schaalbaarheid. Het doel van het Cardano project is een evenwichtig blockchain ecosysteem te bieden dat de voordelen heeft van andere bekende cryptocurrencies. Het project wil de voordelen van grote munten combineren, zoals de veilige opslag van Bitcoin waarde, de lage transactiekosten van Litecoin en de slimme contracten van Ethereum. 

Cardano noemt zichzelf de derde generatie cryptocurrency, is de op vier na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie en werd bedacht door Charles Hoskinson, een van de vroege mede-oprichters van Ethereum. 

De geschiedenis van Cardano

Het platform werd bedacht door Charles Hoskinson en Jeremy Wood, de ontwikkelaars die in 2015 IOHK oprichtten. De twee oprichters van Cardano deden beiden eerst ervaring op in de cryptocurrency wereld bij Ethereum. 

Het gedecentraliseerde platform Cardano werd voor het eerst gelanceerd op 29 september 2017. Alhoewel Cardano pas lang na de lancering van Bitcoin en Ethereum op de lijst van cryptocurrencies verscheen, konden het Cardano platform en de bijbehorende cryptovaluta ADA al snel wedijveren met die van de grootste cryptocurrencies in termen van marktkapitalisatie. 

Momenteel is het Cardano platform nog steeds in ontwikkeling, toch heeft het al enkele belangrijke groei- en ontwikkelingsfasen doorgemaakt. In april 2018 kreeg het platform een enorme impuls door een notering op Huobi, China's grootste handelsplatform voor cryptocurrency. Later in 2018 lanceerde Binance het ADA-handelspaar, waardoor de populariteit van het platform verder toenam. Cardano ging onlangs een samenwerking aan met Metaps Plus, Korea's toonaangevende mobiele betaalplatform, en bracht zo hun digitale valuta naar meer dan 33.000 offline franchisenemers. 

Hoe werkt Cardano?

Vergeleken met andere blockchains volgt Cardano een iets ander model. De blockchain bestaat uit twee lagen, de afwikkelingslaag en de rekenlaag. Omdat de gelaagde structuur een betere toegang tot verschillende functies van het platform mogelijk maakt, is er meer ruimte voor upgrades via soft forks. Een soft fork is een wijziging van een softwareprotocol die eerder geldige transacties ongeldig maakt en deelnemers in staat stelt nieuwe soorten transacties toe te voegen. 

De eerste laag is klaar en al functioneel. Ze stelt gebruikers in staat ADA-tokens van de ene portemonnee naar de andere te zenden en te ontvangen. De tweede laag is in ontwikkeling en is bedoeld om gebruikers in staat te stellen slimme contracten te initiëren en aan te melden. Naar verwachting worden in september dit jaar de smart contracten gelanceerd op het platform.

Om transacties te verifiëren gebruikt Cardano een proof-of-stake protocol. Gebruikers die willen deelnemen worden "validators" genoemd en ze moeten een bepaald aantal ADA-cryptomunten investeren om hun "belangstelling" voor het hele proces te bewijzen. Natuurlijk worden ze beloond op basis van hun inspanningen.

Wat maakt Cardano uniek?

Net als Ethereum is Cardano een smart contract platform. Het gebruikt echter een unieke methode door geavanceerde cryptocurrency functies te bieden via een ongekende gelaagde structuur. De gelaagde structuur van het platform is de belangrijkste innovatie van dit project. Zo'n functie zorgt voor betere en snellere transacties, die op elk afzonderlijk niveau flexibel en schaalbaar zijn.

 

Uptober stuurt Bitcoin koers hoger nu de kalender naar bullish Q4 gaat

Uptober stuurt Bitcoin koers hoger nu de kalender naar bullish Q4 gaat

maandag, 02 oktober 2023 10:09

  Het enige dat nodig was, was een maandwisseling voordat de wereld weer optimistisch werd over crypto's. Hoewel dat misschien een ironisch verhaal is, heeft de kalenderomslag naar oktober al grote...

De Bitcoin koers stijgt weer boven $27.000, volgende week bullisch?

De Bitcoin koers stijgt weer boven $27.000, volgende week bullisch?

zondag, 01 oktober 2023 11:24

  De Bitcoin koers beweegt momenteel vlak boven $27.000, nadat het daar de afgelopen 24 uur weer langzaam boven is gestegen. De grootste cryptocurrency gemeten naar marktkapitalisatie lijkt de week...

Bitcoin koers stijgt boven de $27.000 en SEC bekritiseerd in senaat

Bitcoin koers stijgt boven de $27.000 en SEC bekritiseerd in senaat

vrijdag, 29 september 2023 11:12

  De Bitcoin koers is gisteren tot boven $27.000 gestegen. De grootste cryptocurrency gemeten naar marktkapitalisatie probeert daarmee in de tweede helft van de week een statement te maken, nu...