Skip to main content

Ripple koers - Wat is Ripple (XRP)?

Ripple koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Ripple (XRP) koers weergegeven in euro. Wil je XRP kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Ripple (XRP) en hoe werkt het?

Cryptocurrencies zijn de laatste jaren erg populair geworden. De bekendste zijn Bitcoin en Ethereum, maar er zijn ook veel andere cryptocurrencies, waaronder de Ripple (XRP). Dit is een succesvol cryptoproject; Ripple staat al jaren steeds in de top 5 van cryptoprojecten met de hoogste marktkapitalisatie. Maar wat is Ripple en wat maakt XRP zo interessant? In dit artikel lees je meer over deze bijzondere cryptomunt.

Wat is Ripple (XRP)?

Ripple is zowel een cryptocurrency als een digitaal betaalnetwerk. Ripple (netwerk) en haar munteenheid (XRP) is anders dan de meeste cryptoprojecten. In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies werd Ripple oorspronkelijk ontwikkeld voor banken en betalingsproviders. Ripple is ontworpen om snellere en goedkopere transacties uit te voeren dan andere cryptocurrencies.

In 2012 lanceerde Ripple Labs de native token van het Ripple netwerk, het wordt XRP genoemd. Het doel van Ripple is om de XRP munt gemakkelijk inwisselbaar te maken tegen elke cryptocurrency of fiat valuta. Dit maakt de XRP munt geschikter voor dagelijkse betalingen dan andere cryptocurrencies.

Geschiedenis van Ripple

Ripple werd in 2004 bedacht door Ryan Fugger als een valutasysteem waarmee mensen op een gedecentraliseerde manier hun eigen valuta zouden kunnen maken. In 2011 bouwde hij de eerste versie van het systeem onder de naam Ripple Pay.

Tegelijkertijd ontwikkelde Jed McCaleb een digitaal betaalsysteem waarin transacties door het netwerk geverifieerd konden worden op basis van een eigen protocol in plaats van het mining proces dat Bitcoin gebruikt. In september 2012 werd OpenCoin opgericht als de organisatie achter de ontwikkeling van het Ripple protocol en werd Ripple op de markt gebracht.

Sindsdien is het bedrijf snel gegroeid, maar in 2015 werd het beboet voor het exploiteren van een betalingsinstelling zonder vergunning. In 2016 kreeg Ripple Labs een BitLicense, een vergunning voor handel in virtuele valuta. Daarmee werd Ripple Labs het vierde bedrijf ter wereld met zo'n vergunning.

In 2017 kondigde Ripple Labs de toevoeging van verschillende grote banken aan zijn netwerk aan, waaronder het Spaanse BBVA. In november van datzelfde jaar kondigde American Express aan dat het met Ripple ging samenwerken om zijn toekomstige betalingsnetwerk te bouwen. Sindsdien hebben verschillende banken zich bij het Ripple netwerk aangesloten.

Hoe het werkt

In tegenstelling tot andere cryptocurrencies vertrouwt Ripple niet op blockchain technologie. Als zodanig worden Ripple Coins niet gemijnd, en gebruikt het ook geen "Proof of Work" of "Proof of Stake" protocol.

Om transacties te verwerken en te verifiëren heeft het zijn eigen technologie ontwikkeld en gepatenteerd, Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) genaamd. Alle knooppunten (nodes) op het netwerk moeten unaniem instemmen met de verificatie van een transactie. Het voordeel van deze technologie is dat transacties met Ripple hierdoor relatief goedkoper zijn en minder energie verbruiken dan Bitcoin.

Om deze naadloze transacties tussen twee partijen te verzekeren, vertrouwt Ripple op het Gateway medium. Dit medium gebruikt het RippleNet om alle vormen van valuta naar openbare adressen te verzenden en te ontvangen.

Zowel bedrijven als personen kunnen zich registreren en een gateway openen om fiatgeld en digitale valuta uit te wisselen. Door zich aan te melden worden ze gemachtigd om als tussenpersoon op te treden en transacties te voltooien. XRP-munten spelen de rol van een "overbruggingsmunt" en hebben geen voorkeur voor crypto- of fiatvaluta.

Wat maakt Ripple uniek?

Het meest unieke aan Ripple is dat het ontworpen is om een revolutie teweeg te brengen in het backend-systeem voor betalingen via de RippleNet technologie. Omdat de ontwikkelaars hun aandacht richten op het institutionele gebruik van XRP, krijgen ze minder te maken met weerstand van de overheid of banken. Het platform heeft al grote jongens aan boord, waaronder MoneyGram, American Express, BBVA, Santander en Interbank.

De transactiesnelheid van XRP is ook vrij uniek, een transactie op het XRP-grootboek wordt binnen 4 seconden verwerkt. Dat is erg snel vergeleken met de 10 minuten die Bitcoin erover doet.

Tenslotte biedt Ripple de mogelijkheid om elke valuta of elk activa (zoals goud) in te wisselen tegen uniform lage kosten. De transactiekosten zijn extreem laag, slechts USD 0,01 cent. Dit is bijna niets vergeleken met de transactiekosten van andere cryptocurrencies.

 

Ripple koers blijft boven $0,50 ondanks Quantum Computing waarschuwing

Thomas van Welsenes
De populaire altcoin Ripple (XRP) heeft de belangrijke grens van $0,50 weten te doorbreken en lijkt deze te behouden. Terwijl de Ripple vecht voor ...

Ontwikkelingen Ripple vs SEC rechtszaak leidt tot transactie 280 miljoen XRP

Thomas van Welsenes
Nieuwe ontwikkelingen in de langlopende rechtszaak tussen het Amerikaanse blockchain bedrijf Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC) ...

Komt er een Ripple stablecoin in juni?

Thomas van Welsenes
Geruchten omtrent een mogelijke komst van Ripple's eigen stablecoin in juni dit jaar nemen toe. De Ripple community is vol verwachting over de...

Ontwikkelingen in Ripple rechtszaak, analist voorspelt 700% XRP rally

Thomas van Welsenes
Ripple is volop in strijd met de Securities and Exchange Commission (SEC) in een langlopende rechtszaak. De Amerikaanse autoriteit eist een boete v...

Belangrijke ontwikkelingen in Ripple rechtszaak, whales kopen XRP

Thomas van Welsenes
Gisteren maakte de langlopende rechtszaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC) belangrijke ontwikkelingen door. De SEC eist...

Ripple koers keldert, maar analist blijft geloven in $5 prijs target

Thomas van Welsenes
De afgelopen paar dagen zijn niet geheel zonder kleerscheuren verlopen voor Ripple (XRP). De populaire altcoin daalde in korte tijd met ongeveer 38...

Whales dumpen XRP richting exchanges, impact op Ripple koers?

Thomas van Welsenes
Whales op het Ripple netwerk zijn weer actief. Uit on-chain data worden er opvallende transacties geregistreerd vanuit vermogende adressen. Platfor...

Analist voorspelt Ripple koers van $100 in 2037

Thomas van Welsenes
De Ripple koers kan flink stijgen in de komende decennia, zo oordeelt de crypto analist Andrew Forte. Volgens hem kan de prijs van de populaire alt...

Whales kopen 70 miljoen XRP, komt de Ripple koers terug boven $1?

Thomas van Welsenes
De Ripple koers ondergaat momenteel een kleine correctie en is weer teruggezakt richting de $0,60. Desondanks blijft de whale activiteit op het net...