Skip to main content

Solana (SOL) koers

Solana koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Solana (SOL) koers weergegeven in euro. Wil je Solana kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Solana en hoe werkt het?

Blockchain technologie staat nog in de kinderschoenen en dat zien we vooral aan de technologische beperkingen. Het aantal nieuwe concepten en dApps in deze industrie is enorm. Maar die worden momenteel helaas nog beperkt door de onderliggende technologie. Die kan de enorme toestroom van nieuwe gebruikers nog niet aan, en vooral de transacties die ze via de blockchain willen uitvoeren. Gelukkig is er een blockchain die dit wel aan kan: Solana. Maar wat is Solana? Hoe werkt het en wat maakt Solana zo uniek?

Wat is Solana (SOL)?

Solana is een nieuwe generatie van openbare blockchain technologie. Het platform bestaat uit een netwerklaag die theoretisch tot 710.000 transacties per seconde kan verwerken, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Hierdoor kunnen gedecentraliseerde toepassingen (dApps) die op het protocol gebouwd zijn heel snel en goedkoop afgehandeld worden.

Solana biedt een van de meest veelbelovende oplossingen voor de drukke en dure transacties die momenteel door het Ethereum netwerk en Bitcoin verwerkt worden. Dit maakt het ideaal voor gedecentraliseerde toepassingen (dApps) in DeFi, bijvoorbeeld gedecentraliseerde beurzen. Het Solana ecosysteem telt nu meer dan 231 dApps, waaronder 74 Defi-gerichte dApps en 23 gedecentraliseerde beurzen.

Solana kan ruim 50.000 transacties binnen een seconde verwerken en de transactiekosten zijn erg laag, namelijk ongeveer $0.000025. Dit is een enorm verschil met Ethereum.  Op de Ethereum blockchain kan de verwerking van transacties door het netwerk veel tijd in beslag nemen, gemiddeld kan het Ethereum netwerk één transactie per 12 seconden verwerken. In drukke periodes kan een eenvoudige transactie soms meer dan 100 dollar kosten.

Het applicatienetwerk kan dus gezien worden als een zeer goed alternatief voor Ethereum, Cardano en Polkadot. Het Solana netwerk heeft zijn eigen cryptocurrency: SOL. Het wordt verhandeld op de grootste crypto-echanges, waaronder Bitvavo en Binance.

De geschiedenis van Solana

Solana werd in 2017 opgericht door de oprichter Anatoly Yakovenko. Tijdens zijn ICO in 2017 haalde het 25 miljoen dollar op in verschillende private en publieke verkooprondes. Na de succesvolle ICO werd Solana een feit en verscheen het officiële whitepaper in februari 2018.

Vervolgens richtte Solana het team Solana Labs en de Solana Foundation op, samen werken ze aan de ontwikkeling van het ecosysteem. Solana Labs houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van de technologie en de Foundation richt zich meer op het opbouwen van de gemeenschap en het financieel ondersteunen van projecten.

In maart 2020 werd het Solana mainnet gelanceerd. Om de stabiliteit van het mainnet op lange termijn te testen, werd het gelanceerd als beta-versie en werkt nog steeds als beta-versie.

Hoe het werkt

Terwijl Cardano en Ethereum (sinds kort) het consensus algoritme Proof-of-Stake gebruiken, gebruikt Solana een combinatie van PoS en een unieke consensus, namelijk Proof-of-History (PoH). Dit nieuwe consensus algoritme werd door Anatoly Yakovenko zelf ontwikkeld.

Solana gebruikt het gedelegeerde Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme. Dit stimuleert houders van SOL munten aan transacties te valideren om nieuwe SOL te verdienen.

De Proof-of-History is ontworpen om de tijd tussen computers (nodes) op een gedecentraliseerd netwerk bij te houden zonder dat alle computers daarover hoeven te communiceren en tot een overeenkomst hoeven te komen.

Hierdoor kunnen transacties veel sneller worden uitgevoerd, waardoor Solana snelheden van 50.000 transacties per seconde kan bereiken. Dat is momenteel veel meer dan wat zijn concurrenten kunnen bereiken.

Wat maakt Solana uniek?

Solana heeft met het protocol, het team en de Foundation een stevige basis gelegd voor de toekomst. Vooral de transactiesnelheid en de lage transactiekosten door het gebruik van PoH, maakt Solana uniek. Het protocol is veruit het snelste in de industrie en het enige protocol dat grootschalige toepassingen, zoals sociale media of high frequency trading aankan.

Op het moment van schrijven kost een transactie ongeveer $0.000025. Dat is vrijwel niets vergeleken met Ethereum's (ETH) gaskosten die soms tot $100 kunnen oplopen. Ook het feit dat Solana de combinatie van het PoH en dPoS mechanisme gebruikt, maakt Solana uniek in de blockchain industrie.

Tenslotte heeft Solana ook een aantal kapitaalkrachtige investeerders achter zich. In mei 2021 kreeg Solana een kapitaalinjectie van 100 miljoen dollar, afkomstig van slechts vijf investeerders. Daardoor steeg de prijs van Solana tot ongekende hoogten. Het token bereikte op 10 september 2021 een ATH van ruim 190,32 dollar. Hoe hoog de Solana koers momenteel staat zie je op de SOL koersgrafiek bovenaan dit artikel.

Solana Nieuws: Iggy Azalea neemt $MOTHER mee naar Wall Street

Mike Sakuraba
Een van de populairste meme-munten op de Solana-blockchain in de afgelopen weken was Iggy Azalea's Mother Iggy ($MOTHER)-munt. Het project heeft mo...

BlackRock komt mogelijk met een Spot Solana ETF aanvraag

Thomas van Welsenes
BlackRock, de grote asset management firma uit de Verenigde Staten, gaat mogelijk een Spot Exchange Traded Fund (ETF) aanvraag indienen bij de Secu...

Iggy Azalea Memecoin $MOTHER bereikt $200 miljoen op Solana blockchain

Mike Sakuraba
Ze zeggen dat je bij memecoins nooit je verliezers moet verkopen, omdat ze altijd een kans hebben om terug te veren. Traders die het Mother Iggy ($...

Half miljoen memecoins gelanceerd op Solana, SOL koers naar $500?

Thomas van Welsenes
Het Solana (SOL) netwerk blijft immens populair. Dat blijkt uit nieuwe data van The Block omtrent gebruikersactiviteit op het platform. In de afgel...

Iggy Azalea's $MOTHER-munt stijgt met bijna 2.000%

Mike Sakuraba
Het zijn interessante weken geweest in de memecoin-gemeenschap. Beroemdheden vielen vorige week het netwerk binnen met de lancering van munten van ...

Een wilde week voor Solana Meme Coins met een invasie van beroemdheden

Mike Sakuraba
Net toen je dacht dat de cryptocommunity niet gekker kon worden, gebeurde dat toch. We zagen deze week een enorme toestroom van celebrity coins op ...

Bearish signalen voor de Solana koers. SOL prijs crash op komst?

Thomas van Welsenes
De Solana (SOL) koers is over de afgelopen 7 dagen met bijna 8% in waarde gedaald. Sommige analisten signaleren bearish indicatoren uit on-chain da...

Solana koers daalt te midden van Ethereum ETF-nieuws

Mike Sakuraba
Ondanks dat het een veelbewogen week was voor de cryptowereld, verliep het voor Solana relatief rustig. De Solana koers staat op het moment van sch...

Waarom is de Solana koers zo sterk gestegen deze week?

Arjan Schreur
Solana (SOL), de eigen cryptocurrency van het Solana-netwerk, is in de afgelopen week flink in waarde gestegen. Precies een week geleden, op 15 mei...