Skip to main content

Dogecoin koers - Wat is Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Dogecoin (DOGE) koers weergegeven in euro. Wil je Dogecoin kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Dogecoin en hoe werkt het?

Cryptocurrency, of crypto zoals sommigen het noemen, is een digitale of virtuele valuta die een ware revolutie teweeg heeft gebracht in digitale betalingssystemen over de gehele wereld. Hoewel Bitcoin de bekendste cryptocurrency is, zijn er ook veel andere interessante altcoins. Dogecoin is daar een goed voorbeeld van. Maar wat is een Dogecoin munt, hoe werkt hij en wat maakt Dogecoin zo uniek? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat is Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin is een cryptomunt en werd op in 2013 ontwikkeld door twee software ingenieurs, Jackson Palmer en Billy Markus. Dogecoin is een afsplitsing van Litecoin en het werkt ook bijna hetzelfde als Litecoin. De eerste Dogecoin munt (DOGE) werd uitgegeven op 8 december 2013.

Hoewel Dogecoin in veel grote projecten gebruikt is en zijn marktwaarde veel hoger is dan veel andere munten, begon Dogecoin als een grap. Een van de oprichters van Dogecoin, Jackson Palmer (Jackson Palmer), wilde laten zien dat mensen in allerlei cryptomunten investeren zonder er onderzoek naar te doen. Zelfs in een munt zonder enige ambities of roadmap en een hondje gebruikt als meme van de munt.

De geschiedenis van Dogecoin

Toen de oprichters met Dogecoin begonnen, waren ze aanvankelijk van plan de munt als grap te gebruiken. Het doel van de oprichters was dat Dogecoin een peer-to-peer digitaal valutaplatform zou worden dat een veel breder publiek zou kunnen aantrekken dan Bitcoin.

Anders dan gepland, kreeg Dogecoin veel aandacht en ook een hechte, sterke gemeenschap. Op 19 januari 2014 wist de Dogecoin gemeenschap meer dan 30.000 dollar aan fondsen te werven om het Jamaicaanse slede-team in staat te stellen aan de Olympische Spelen deel te nemen. Het kreeg hierdoor veel aandacht en de waarde van Dogecoin steeg flink. Ook werden steeds meer transacties verricht met DOGE. Op een bepaald moment bedroeg de totale waarde van alle transacties die via Dogecoin werden uitgevoerd meer dan 8 miljoen dollar.

Ooit was Dogecoin een “Big One’ die meer transacties had dan Bitcoin. Vandaag de dag wordt Dogecoin beschouwd als een interessante cryptovaluta om te mijnen en is Dogecoin de afgelopen tijd veel in het nieuws, vooral aangejaagd door Elon Musk, CEO van Tesla en Dogecoin fan. 

Hoe het werkt

Dogecoin gebruikt het Proof of Work (POW) consensus algoritme, hetzelfde algoritme dat onder andere door Bitcoin gebruikt wordt. Bij PoW moeten mijnwerkers cryptomunten minen door transacties te verifiëren en blokken aan de blockchain toe te voegen.

Het bijzondere van Dogecoin mijnen is dat het minder dan de helft van de tijd van Litecoin kost om een nieuw blok te maken, slechts 1 minuut in plaats van 2,5 minuten.

Wat maakt Dogecoin uniek?

Het feit alleen al dat Dogecoin begon als een grap, maakt het al uniek. Daarbij onderscheidt Dogecoin zich van andere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin en Litecoin, omdat het praktisch geen limiet heeft wat betreft het aantal munten dat in omloop wordt gebracht. Er is dus geen schaarste.

Waar er maximaal 21 miljoen Bitcoins en 69 miljoen Litecoins in omloop kunnen komen, is de bovengrens op DOGE 100 miljard munten. Dat betekent dat er voorlopig geen schaarste zal zijn.

Bovendien zal de token waarschijnlijk niet de absurde prijs van 20.000 dollar bereiken. Dit betekent ook dat Dogecoin geschikter zijn als betaalmiddel dan Bitcoin. Momenteel is de munt ruim 0,24 dollarcent waard en de ATH was op 8 mei 2021 op 0,70 dollarcent.

Een ander uniek aspect van Dogecoin is Dogecoin minen. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij andere cryptovaluta, maar waar het mijnen van Bitcoin of Ethereum alleen mogelijk is met dure mijnbouwapparatuur, heb je dat voor het Dogecoin minen niet nodig.

Wat Dogecoin ten slotte verder uniek maakt, is dat het de steun heeft van veel beroemdheden, waaronder Elon Musk, de CEO van Tesla en Dogecoin liefhebber.