Skip to main content

Polkadot koers - Wat is Polkadot (DOT)?

Polkadot koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Polkadot (DOT) koers weergegeven in euro. Wil je Polkadot kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Polkadot en hoe werkt het?  

De verschillende blockchains en de daarop verhandelde cryptocurrencies werken meestal onafhankelijk van elkaar. Het probleem daarmee is dat de onafhankelijke blockchains geen informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Polkadot maakt cross-chain overdracht mogelijk van elke soort gegevens of activa, niet alleen van tokens. In dit artikel leer je meer over wat Polkadot is, zijn geschiedenis en hoe het werkt. Je ontdekt in dit artikel ook wat Polkadot zo uniek maakt. 

Wat is Polkadot (DOT)?  

Polkadot is een open-source sharding multichain protocol dat de cross-chain overdracht van elke soort gegevens of activa mogelijk maakt, niet alleen van tokens. Dit derde-generatie blockchain protocol verbindt verschillende gespecialiseerde blockchains tot één netwerk. Daardoor maakt het een breed scala van blockchains compatibel met elkaar.

Polkadot heeft zijn eigen Oracle protocol dat gebruik maakt van Substrate technologie. Dit maakt het mogelijk om gedecentraliseerde toepassingen (DApps) te bouwen die autorisatiegegevens ontvangen van een private blockchain en die dan gebruiken op de publieke blockchain.

De onderliggende cryptocurrency van het Polkadot ecosysteem is DOT. Aanvankelijk werden 1 miljard DOT-tokens vrijgegeven. 55% daarvan werd via tokenverkoop op de markt gebracht. De rest is nog steeds in handen van de Web3 Stichting, die ze gebruikt om de kosten van de ontwikkeling van de technologie te dekken en nieuwe projecten bovenop het protocol financieel te ondersteunen.

De geschiedenis van Polkadot

Het Polkadot project werd in 2016 gestart en wordt gesteund door Web3, een in Zwitserland gevestigde stichting die onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot het gedecentraliseerde web financiert.

In 2017 voerde Web3 Foundation een Intitial Coin Offering (ICO) uit op basis van het Polkadot Whitepaper. In oktober 2017 had Polkadot een van de meest succesvolle ICO's ooit, waarbij 140 miljoen dollar werd opgehaald. Niet lang na de ICO werd het project getroffen door een ramp. De opgehaalde fondsen waren opgeslagen in een Ethereum Parity wallet. Maar door een bug ging $98 miljoen van de ICO-fondsen verloren. Maar ondanks het geldverlies was het team nog steeds van plan door te gaan en dat lukte.

Medio 2019 lanceerde de Web3 Foundation het laatste testnet van Polkadot, genaamd Kusama. Tijdens Kusama werden belangrijke elementen van Polkadot getest, zoals sharding en staking. In mei 2020 werd het eerste blok van Polkadot blockchain gelanceerd; het genesis blok.

Momenteel is Polkadot een van de best presterende altcoins. Op het moment van schrijven staat Polkadot op de negende plek in de ranglijst met een marktkapitalisatie van 23 miljard dollar.

Hoe werkt het?

Het native DOT-token van Polkadot wordt gebruikt voor netwerkbestuur, transacties en om parachains (parallelle ketens) verbindingen te maken. Polkadot wordt verder gebruikt voor het volgende:

  • De verschillende blockchains worden voor maar één specifiek doel gebruikt. Het voordeel hiervan is dat elke blockchain veilig, snel, efficiënt en schoon blijft. Deze blockchains worden parachains genoemd.
  • De parachains op andere blockchains kunnen met het Polkadot netwerk communiceren, zolang die parachains gebouwd zijn met Substrate.
  • Polkadot combineert de capaciteit van zijn eigen blockchain met die van alle parachains, waardoor veel transacties tegelijk kunnen worden verwerkt.
  • Gebruikers kunnen informatie van verschillende blockchains combineren.

 

Wat maakt Poldakot uniek? 

Dit unieke blockchain project biedt een interoperabiliteitsprotocol dat gedecentraliseerde blockchain netwerken in staat stelt met elkaar samen te werken. Dit biedt een ongekende schaalbaarheid en nieuwe technologische mogelijkheden voor het realiseren van een derde generatie gedecentraliseerd Internet.

Het netwerk heeft een zeer geavanceerd bestuurssysteem dat door de gebruikers wordt aangestuurd. Daarnaast kan de gemeenschap de governance van hun blockchain op Polkadot aanpassen op basis van hun behoeften en veranderende omstandigheden.

Ook kan Polkadot gemakkelijker upgraden zonder hard forks om nieuwe functies te integreren of bugs te repareren. Upgrades van het netwerk worden gecoördineerd en uitgevoerd op de blockchain. Dit legt de macht van het netwerk in de handen van de belanghebbenden.