Skip to main content

Ethereum Classic koers (ETC)

Live Ethereum Classic koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Ethereum Classic koers (ETC) weergegeven in euro. Wil je Ethereum Classic kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.   

Wat is Ethereum Classic (ETC) en hoe werkt het?

Ethereum Classic (ETC) is niet te verwarren met de cryptocurrency Ethereum, want Ethereum Classic functioneert onafhankelijk. Ethereum Classic werkt met de blockchain en consensusregels die oorspronkelijk voor Ethereum golden. Hoewel Ethereum Classic tot de top cryptocurrencies naar marktkapitalisatie behoort, is zijn marktkapitalisatie veel kleiner dan die van Ethereum. In dit artikel leer je hoe ETC werkt en wat het zo uniek maakt.

Wat is Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic is een open-source, gedecentraliseerd, op blockchain gebaseerd gedistribueerd cryptocurrency platform waarop smart contracts draaien.

Ethereum Classic ontstond in 2016 als gevolg van een hack van het netwerk. De oorspronkelijke Ethereum blockchain werd in tweeën gesplitst, met Ethereum Classic als de oorspronkelijke en Ethereum als de nieuwere blockchain.

De Ethereum Classic blockchain kan, net als het Ethereum netwerk, smart contracts en gedecentraliseerde apps ondersteunen en onderhoudt zijn eigen Ethereum Classic tokens. Het eigen token van Ethereum Classic is ETC.

De geschiedenis van Ethereum Classic

Het Ethereum Classic mainnet werd oorspronkelijk op 30 juli 2015 via Frontier vrijgegeven door de Ethereum Foundation. Dit is een Zwitserse non-profit opgericht door Vitalik Buterin en het kernteam van Ethereum. Het team richtte zich vooral op het realiseren van het idee om uitvoerbare smart contracts op de blockchain te zetten.

In juni 2016 werd een populaire dApp genaamd de DAO uitgebuit en werd $50 miljoen van gebruikers gestolen. De aanvaller maakte misbruik van een bug in de code waardoor ze extra DAO tokens konden terughalen buiten de eigenlijke inleg van de gebruiker. Daardoor werd meer dan een derde van de kernfondsen van de DAO leeggehaald.

Dit wakkerde een controversieel debat aan over hoe ontwikkelaars zouden moeten reageren en of de keten zou moeten splitsen.  Op 15 juli 2016 werd met korte aankondiging een on-chain stemming gehouden voor het DAO hard fork voorstel.

Van de 82.054.716 ETH die er waren, stemde 5,5% om aan te bieden. 3.964.516 ETH (87%) stemden voor, waarvan 1/4 van een enkel adres, terwijl 577.88 ETH (13%) tegen de DAO Fork waren. Er was wat kritiek op de overhaaste stemming, maar vanaf bloknummer 1.920.000 is het Ethereum netwerk officieel afgesplitst van Ethereum Classic.

ETC staat momenteel op de 38e plaats met een totale marktkapitalisatie van €3.621.589.259. Er zijn 132.345.494 ETC munten in omloop en Ethereum Classic heeft een maximale voorraad van 210.700.000 ETC.

Hoe werkt Ethereum Classic

Net als Bitcoin gebruikt Ethereum Classic een Proof of Work (PoW) consensus mechanisme om transacties te valideren. De veiligheid van het netwerk wordt verzorgd door miners die, gebruik makend van hun tijd en rekenkracht, transacties verwerken en blokken produceren.

Bij het gebruik van het netwerk is het belangrijk dat transacties gebeuren in de volgorde waarin ze worden aangemaakt. Miners maken dit mogelijk door rekenkundig moeilijke puzzels op te lossen om blokken te produceren, wat dient als een manier om het netwerk te beveiligen tegen slechte actoren.

Een belangrijk kenmerk van Ethereum Classic is dat het gebruikers op het netwerk toestaat smart contracts uit te voeren. Deze smart contracts bevatten overeenkomsten, of "als-dan" voorwaarden, geschreven in regels code die zelfuitvoerend zijn.

Omdat het proces geheel zelfuitvoerend is, is er geen behoefte aan een 3e partij die transacties tussen koper en verkoper afhandelt, zoals een advocaat.

Wat maakt Ethereum Classic uniek?

Ethereum Classic onderscheidt zich doordat het de oorspronkelijke Ethereum blockchain in stand houdt. De Ethereum Classic blockchain gebruikt het Proof of Work protocol om transacties te valideren, wat enorme rekenkracht vereist om ETC te ontginnen.

Terwijl zowel Ethereum Classic als Ethereum momenteel de Proof of Work methode gebruiken, gebruikt Ethereum ook een ander consensus mechanisme, bekend als Proof of Stake (en gaat geleidelijk over op het gebruik van alleen dit protocol).

Ethereum is, net als andere cryptocurrencies, gedecentraliseerd, met nodes verspreid over de hele wereld. Daardoor kunnen betalingen en transacties gedaan worden zonder afhankelijk te zijn van dure derden of beperkende overheden.

Ethereum Classic is de ongewijzigde versie van de Ethereum blockchain is, daarom wordt Ethereum Classic vaak het oorspronkelijke of echte Ethereum genoemd.

Hoewel ETC het misschien moeilijk heeft om voorbij ETH te komen, staat ETC nog steeds in de top 20 van cryptocurrencies naar marktkapitalisatie. Bovendien is ETC veel goedkoper dan ETH, waardoor het een ideaal bezit is voor beginners.

 

 

  • Hits: 4472