Ethereum koers (ETH)
Live Ethereum koers
In bovenstaande grafiek wordt de live Ethereum koers weergegeven in euro. Wil je ethereum (ETH) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.
Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.
Ethereum Koers: Achtergrond en Historische Context
De Ethereum koers, weergegeven in realtime op deze pagina, is een essentiële indicator voor iedereen die geïnteresseerd is in deze cryptomunt, ook wel bekend als Ether (ETH). Ethereum is meer dan een digitale valuta; het is een platform waarop ontwikkelaars decentrale applicaties kunnen creëren. De ETH munt wordt gebruikt om transacties op het netwerk te voltooien. Op dit moment is Ethereum de op één na grootste cryptomunt, na Bitcoin. Het is van groot belang voor investeerders om de Ethereum koers goed in de gaten te houden vanwege de volatiliteit van de markt. Real-time koersinformatie kan helpen bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.
Historie van de Ethereum Koers
Ethereum werd in 2013 bedacht door Vitalik Buterin, die eerder Bitcoin Magazine oprichtte. Het project haalde in augustus 2014 tijdens de Initial Coin Offering (ICO) 16 miljoen dollar op, met een startkoers van 0,31 dollar per ETH. De eerste versie van Ethereum, genaamd “Frontier”, ging live op 30 juli 2015. Aanvankelijk lag de prijs van Ethereum rond de $3,52, en binnen een jaar verdrievoudigde deze naar $12,00. In 2017 explodeerde de Ethereum koers naar $841,00, mede dankzij het toenmalige optimistische sentiment in de cryptomarkt.
De pieken en dalen van Ethereum zijn vaak gecorreleerd met die van Bitcoin. In 2018 daalde de Ethereum koers van $1.355 in januari naar $85 in december, een daling van 93 procent. In november 2021 bereikte de koers een recordhoogte van $4.815. Het recente succes van de Ethereum koers kan o.a. worden toegeschreven aan de opkomst van Decentralized Finance (DeFi) en non-fungible tokens (NFTs), die beide op het Ethereum netwerk draaien.
Volatiliteit en Invloedrijke Factoren
De Ethereum koers is, net als andere cryptocurrencies, zeer volatiel. Deze volatiliteit biedt kansen voor handelaren maar vormt ook risico’s voor investeerders. Een belangrijke factor die de volatiliteit beïnvloedt, is de Bitcoin koers. Wanneer Bitcoin stijgt of daalt, volgen altcoins zoals Ethereum vaak dezelfde trend. Bovendien is de cryptomarkt relatief nieuw, met weinig regulering, wat bijdraagt aan de prijsschommelingen.
Een andere factor is de ontwikkeling van het Ethereum netwerk die steeds verder gaat met nieuwe verbeteringen en innovaties. Recent is de Ethereum 2.0 update afgerond. Deze grote update moest de schaalbaarheidsproblemen van het netwerk oplossen door de transactiedoorvoer te verhogen naar tienduizenden transacties per seconde. Deze ontwikkelingen kunnen de koers van Ethereum aanzienlijk beïnvloeden.
Toekomstverwachtingen voor de prijs van ETH
Hoewel niemand de toekomst van de Ethereum koers met zekerheid kan voorspellen, zijn er enkele trends en factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Goed nieuws over het gebruik van het Ethereum netwerk, zoals de vorming van de Ethereum Alliance in maart 2017, kan het vertrouwen en daarmee de koers positief beïnvloeden. De deelname van grote bedrijven zoals Microsoft, Mastercard, en Shell aan deze alliantie zorgde destijds voor een verdrievoudiging van de koers.
Daarnaast speelt Ethereum een cruciale rol in DeFi, wat kan leiden tot een verhoogde vraag naar ETH. De mogelijkheden van het Ethereum netwerk zijn theoretisch eindeloos, maar concurrentie van snellere, meer gecentraliseerde platforms zoals Solana en BNB kan een uitdaging vormen. De markt zal uiteindelijk bepalen welk platform de voorkeur krijgt.
Ethereum koers volgen in Euro’s
Voor Europese beleggers is het belangrijk om ook de ETH prijs in euro bij te houden. Aankopen worden immers meestal ook in euro's gedaan en het rendement in euro is voor deze beleggers belangrijker dan het rendement in dollars. Degenen die de Ethereum koers in euro’s willen volgen, kunnen op deze website terecht. Ook zijn er tal van online platforms beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Tradingview.com, die live-grafieken bieden en de mogelijkheid om de koers ten opzichte van verschillende valuta’s te bekijken. Door te spelen met tijdsframes en technische indicatoren kun je zowel de korte- als langetermijntrends van de Ethereum koers analyseren.
Wat is Ethereum en hoe werkt het?
Je hebt waarschijnlijk wel eens van Ethereum gehoord. Net als Bitcoin is het een blockchain platform met een eigen cryptocurrency. In de loop der jaren heeft Ethereum zich gevestigd als een serieus project onder alle blockchain en crypto projecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het momenteel de nr. 2 crypto valuta is. In dit artikel vertellen we je kort iets meer over Ethereum, zijn geschiedenis en hoe het werkt.
Wat is Ethereum?
Ethereum is een open source gedecentraliseerd platform voor smart contracts (slimme contracten) en applicaties. Het gebruikt blockchain technologie die bedacht werd door Satoshi Nakamoto, de maker van Bitcoin. De slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen (Dapps) kunnen opgeschept worden op het gedecentraliseerde blockchain computing platform.
Het eigen token van Ethereum is Ether (ETH), dat vooral gebruikt wordt als betaalmiddel voor transactiekosten. Bovendien wordt het ook gebruikt als onderpand voor de gedecentraliseerde financiële sector (DeFi) om specifieke ERC-20 tokens te lenen.
De geschiedenis van Ethereum
De Canadese Rus Vitalik Buterin bedacht Ethereum in 2013 nadat hij enkele beperkingen in de functionaliteit van Bitcoin's (BTC) scripttaal had ontdekt. Datzelfde jaar publiceerde hij de eerste white paper voor het Ethereum platform. Dit beschreef het uitvoeren van slimme contracten en het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het project sloeg aan in die tijd en er werd een ontwikkelteam gevormd.
In januari 2014 werd het project voor het eerst gepresenteerd op de Bitcoin conferentie in Miami. Datzelfde jaar richtten Buterin en enkele andere vroege medewerkers de Ethereum Foundation op. Dit is een non-profit organisatie die zich toelegt op het onderzoeken van Ethereum, het ontwikkelen van kernprotocollen en het ontwikkelen van het ecosysteem
Een paar maanden later begon Ethereum met crowdfunding en werd elke Ethereum verkocht voor slechts 31 cent. Op dat moment bracht deze crowdfunding ongeveer $8 miljoen in BTC op, waarmee de basis gelegd werd. In 2015 begon Ethereum en is nu 's werelds toonaangevende programmeerbare blockchain.
Hoe het werkt
We kunnen Ethereum zien als lagen die op elkaar gestapeld zijn. De Ethereum blockchain is de eerste basislaag die alles mogelijk maakt. Dit is een groot computernetwerk dat transacties verwerkt en de gedeelde databank in de loop van de tijd bijgewerkt houdt. De tweede is de softwarelaag, die ontwikkelaars in staat stelt de Solidity programmeertaal te gebruiken om slimme contracten op de Ethereum blockchain uit te voeren. De derde laag bestaat uit toepassingen die verschillende diensten leveren (van bestuur tot identiteitsbeheer).
Alle gegevens van transacties en slimme contracten worden in de blockchain opgeslagen. Wiskundige formules worden gebruikt om deze gegevens te controleren en te verifiëren. Die zijn erg ingewikkeld en vereisen veel rekenkracht. Deelnemers kunnnen rekenkracht van zijn of haar computer beschikbaar stellen aan het netwerk om transacties te verifiëren. Zo blijft het platform werken. Dit proces heet (Ethereum) mining. Als beloning voor deelname aan het netwerk worden mijnwerkers beloond in de vorm van Ether. Je kunt de eigen token, die Ether heet, gebruiken als betaalmiddel op het hele Ethereum platform.
Wat maakt Ethereum uniek?
Wat dit platform bijzonder maakt is dat door het gebruik van de hardware en software lagen van Ethereum, deze toepassingen gedecentraliseerd zijn. Vandaag gebruikt Ethereum nog steeds het Proof of Work (PoW) algoritme. Hoe meer gegevens er opgeslagen worden, hoe langer de blockchain wordt. Dit vereist steeds meer rekenkracht en dus veel energie (elektriciteit). Daarom heeft Ethereum ervoor gekozen over te stappen op een Proof of Stake algoritme, waarbij transacties worden verwerkt en bevestigd door de persoon met de meeste tokens. Momenteel is Ethereum druk bezig met de uitvoering van het overgangsproces.
- Hits: 48498