Skip to main content

Filecoin koers (FIL)

Live Filecoin koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Filecoin (FIL) koers weergegeven in euro. Wil je Filecoin kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.    

Wat is Filecoin (FIL) en hoe werkt het?

Voor bedrijven en gebruikers is het beheer van gegevens vaak lastig, tijdrovend, duur en moeilijk te beveiligen. De gemiddelde kosten van een datalek in 2020 bedragen ongeveer 3,86 miljoen dollar. Filecoin (FIL) is een gedecentraliseerde opslagmarkt die de goedkoopste, snelste en veiligste manier wil zijn om gegevens op het internet op te slaan. Maar hoe werkt Filecoin en wat maakt dit project zo uniek? Je leest erover in dit artikel.

Wat is Filecoin (FIL)?

Filecoin (FIL) is een peer-to-peer netwerk dat gebruikers in staat stelt bestanden op het Internet op te slaan met behulp van de Filecoin blockchain. Het registreert elke transactie met een opslageenheid.

De economische stimulansen, die zijn ingebouwd in het systeem, zorgen ervoor dat elk bestand op veilige wijze en nauwkeurig wordt opgeslagen. Zo voorkomt het dat een gebruiker zich zorgen hoeft te maken over het verlies van geüploade gegevens.

De hoeveelheid beschikbare opslagruimte en de prijs van de gegevens die worden opgeslagen worden gecontroleerd door de vrije markt, waarbij exclusievere, waardevollere of populairdere gegevens een hogere premie afdwingen.

De eigen cryptocurrency van het netwerk, FIL, is geen ERC-20 token. Dit komt omdat Filecoin zijn eigen blockchain technologie gebruikt om het netwerk te beheren. Filecoin moet zijn eigen token gebruiken om zijn eigen consensus te beheren en netwerkdeelnemers aan te moedigen de best mogelijke service te bieden.

FIL staat momenteel op de 35e plaats met een marktkapitaal van €3.940.648.416. Het heeft een circulerende voorraad van 146.907.459 FIL.

De geschiedenis van Filecoin

Filecoin werd gemaakt door Protocol Labs, het bedrijf achter IPFS, libp2p, IPLD, Multiformats, en Testground, en hield een Initial Coin Offering (ICO) in 2017. De FIL prijs tijdens de ICO was $1,30.

Bij de lancering was de Filecoin ICO een van de grootste tokenverkopen in de geschiedenis, waarbij $257 miljoen werd opgehaald. $186 miljoen van de financiering werd door Protocol Labs binnen het eerste uur opgehaald.

De ICO stond echter alleen open voor geaccrediteerde investeerders, zoals gedefinieerd door de Amerikaanse regelgeving. Protocol Labs verkocht de FIL tokens aan investeerders met behulp van een SAFT (Simple Agreement for Future Tokens). Investeerders ontvingen hun tokens tijdens de lancering op het genesis blok van het Filecoin netwerk.

30% van de FIL werd gecreëerd en verdeeld bij het genesis blok. Hiervan ging:

  • 15% ging naar het ontwikkelingsteam om de groei van het project te ondersteunen
  • 10% ging naar investeerders uit de ICO.
  • De resterende 5% werd apart gezet voor de Filecoin Foundation.

70% van de voorraad wordt de komende 16 jaar over de knooppunten verdeeld in de vorm van blokbeloningen.

Hoe werkt Filecoin (FIL)?

Filecoin is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk voor gegevensopslag, gebouwd op het InterPlanetary File System (IPFS) protocol. Als iemand gebruik wil maken van Filecoin om zijn persoonlijke gegevens op te slaan, kiest hij opslagminers op het netwerk en betaalt hen in FIL om hun bestanden te hosten.

Het gedecentraliseerde karakter van Filecoin maakt het mogelijk bestanden op een vertrouwensloze manier over het peer-to-peer netwerk op te slaan. Gebruikers kunnen uit verschillende Filecoin miners kiezen op basis van hun kosten, snelheid en redundantie. Dit zorgt ervoor dat elke gebruiker de opslagmogelijkheid heeft die het beste bij zijn gegevensbehoeften past.

Filecoin (FIL) kan ook geïntegreerd worden met gedecentraliseerde applicaties (dApps), die dan gegevens kunnen opslaan bij elke miner op het Filecoin netwerk. Elke 30 seconden wordt een nieuw blok aan de keten toegevoegd en mijnwerkers innen hun FIL beloningen.

Filecoin gebruikt Proof of Replication (PoRep), dat bewijst dat een miner alle gegevens ontvangen heeft en ze uniek gecodeerd heeft in vergelijking met andere miners. Het gebruik van PoRep maakt een vertrouwenloze en tijdgestempelde verzekering mogelijk dat de gegevens ontvangen zijn.

De mijnwerker gebruikt dan Proof of Spacetime (PoSt), waarbij willekeurige mijnwerkers de opslag van willekeurige gedeelten van de gegevens moeten verifiëren. Dit bewijst dat de gegevens nog steeds veilig opgeslagen zijn voor de duur van de transactie.

Wat maakt Filecoin (FIL) uniek?

Filecoin (FIL) stelt gebruikers in staat hun gegevens op te slaan op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk, waardoor het beter bestand is tegen censuur, uitval, en hackers.

Daarnaast maakt het project ook gebruik van de unieke technologie van zijn blockchain om stimulansen te geven die deelname aanmoedigen en eerlijke actoren belonen.

Een ander uniek kenmerk van Filecoin is de architectuur. Filecoin gebruikt een oplossing met twee soorten knooppunten, terwijl de meeste netwerken maar met één soort knooppunt werken.

Filecoin biedt ook een uniek bedrijfsmodel voor zijn klanten.

Uploaders en hosts kunnen deelnemen aan biedingen op de open markt die een concurrerende organische prijs opdrijven die de huidige marktomstandigheden en beschikbaarheid van opslagruimte weerspiegelt.

 

  • Hits: 4185