Skip to main content

Hedera Hashgraph koers (HBAR)

Live Hedera Hashgraph koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Hedera Hashgraph (HBAR) koers weergegeven in euro. Wil je Hedera kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Hedera Hashgraph (HBAR) en hoe werkt het?

In de meeste op blockchain gebaseerde projecten berust het verificatieproces op mining, een energie-intensief proces waarbij computers ingewikkelde berekeningen moeten uitvoeren om transacties te verifiëren. Hedera (HBAR) probeert dat probleem te omzeilen door het minen helemaal af te schaffen en een geheel nieuwe grootboekstructuur te gebruiken? Hoe werkt Hedera (HBAR) en wat maakt het zo uniek? Je leest het in dit artikel.

Wat is Hedera Hashgraph (HBAR)?

Hedera (HBAR) is een cryptocurrency die draait op een Hashgraph blockchain. De Hedera Hashgraph maakt cryptocurrencies, smart contracts en gedistribueerde apps (DApps) mogelijk.

Een raad van 25 multinationale ondernemingen uit de hele wereld, waaronder Google, IBM, LG en Deutsche Telekom, bestuurt het platform en de software die op miljoenen knooppunten wereldwijd zal draaien.

Hedera gebruikt een andere versie van het proof-of-stake consensus algoritme, namelijk het roddelprotocol, om snellere transactietijden, lagere kosten en een lager energieverbruik te bieden dan andere cryptocurrencies.

Het Hedera-netwerk voert momenteel 6,5 miljoen transacties per dag uit met een gemiddelde transactietijd van 5 seconden. Dit overtreft gemakkelijk de 1,2 miljoen transacties van Ethereum en de 300.000 transacties van Bitcoin samen.

Op het moment van schrijven wordt HBAR verhandeld op €0,188298 met een 24-uurs handelsvolume van €55.968.136. Met een marktkapitalisatie van €3.684.123.410 staat HBAR momenteel op de 33e plaats. Het heeft een maximale voorraad van 50.000.000.000 HBAR munten met een voorraad circulatie van 19.565.356.901 HBAR munten.

 

De geschiedenis van Hedera

Hedera werd bedacht en ontworpen door mede-oprichter Leemon Baird met het doel transacties efficiënter te valideren, en tegelijk te focussen op de veiligheid van het netwerk.

Hedera begon als een Initial Coin Offering (ICO) in augustus 2018. In september 2019 lanceerde Hedera voor het eerst open toegang tot zijn mainnet. In de voorverkoop konden investeerders de native utility token (HBAR) van het platform kopen voor $ 0,12 per token, waarbij 14.400.400 tokens werden verkocht voor $ 120 miljoen.

De verdeling van de tokens bestond uit een voorverkoop van 32,4% en verschillende andere partijen en belanghebbenden kregen sinds de lancering van het project geld toegewezen. De HBAR-tokens zullen over een periode van 15 jaar worden vrijgegeven. Momenteel is 39% van de tokens in omloop.

Hoe het werkt

In plaats van de starre en tijdrovende technologie van blockchain te gebruiken, is het gossip protocol gebaseerd op een DAG structuur. Dit is een Directed Acyclic Graph en betekent dat er geen lineaire structuur is, zoals in de blockchain technologie.

Elke transactie wordt hier gevalideerd en in een bepaald blok opgenomen. Daaropvolgende transacties worden dan weer gebundeld in een blok dat hierop voortbouwt. De snelheid van het verifiëren van transacties neemt toe naarmate er meer transacties aan het netwerk worden toegevoegd.

De HBAR-token heeft twee belangrijke functies binnen het openbare netwerk van Hedera:

  1. HBAR drijft de services van Hedera aan, zoals smart contracts, bestandsopslag en gewone transacties.
  2. Het wordt gebruikt om het netwerk te beveiligen, omdat gebruikers van HBAR hun tokens kunnen staken om de integriteit van het platform te beschermen.

Wat maakt een HBAR uniek?

Hedera's netwerk is het enige protocol dat Hashgraph gebruikt, het alternatieve blockchain consensus mechanisme. Hedera Hashgraph maakt daarnaast geen gebruik van het rekenintensieve proof-of-work algoritme.

Het Hedera gedistribueerde grootboek draait op een groep knooppunten die beheerd worden door grote bedrijven als Google en IBM en gebruikt het gossip protocol om snelle, goedkope transacties te verzekeren.

Een ander uniek aspect van Hedera is dat het netwerk meer dan 10.000 transacties per seconde kan verwerken met een afwikkelings- en bevestigingstijd van drie tot vijf seconden. De gemiddelde kosten van een transactie op Hedera bedragen slechts $ 0,0001 cent en vergen een fractie van de energie die de bekendste blockchains verbruiken.

Bovendien biedt Hedera Hashgraph het hoogst mogelijke niveau van veiligheid, zelfs als er kwaadwillende actoren op het netwerk aanwezig zijn. Hedera doet dit via een systeem dat aBFT (asynchrone byzantine fault tolerance) heet en door de nodes wordt geïmplementeerd.

 

  • Hits: 3632