Skip to main content

DeFi op de Bitcoin blockchain

Bitcoin en DeFi - Wat zijn de mogelijkheden van DeFi op de Bitcoin blockchain?

Bitcoin en DeFi 

Gedurende heel 2020 zou een algemene investering in de meerderheid van de large-cap cryptocurrency tot op heden winstgevend zijn. Terwijl sommigen zoals ChainLink sinds het begin van het jaar met meer dan 1000% zijn gestegen, hebben anderen in vergelijking bescheiden winsten gezien, maar het is absoluut zo dat 2020 over het algemeen een uitzonderlijk jaar was voor cryptocurrency. Als je echter kijkt naar waar de grootste winsten in cryptocurrency dit jaar tot nu toe zijn behaald, kan je niet anders dan het grote verschil opmerken tussen bekende tokens zoals Bitcoin en Ethereum, en minder bekende DeFi-tokens.

Wat is DeFi?

DeFi fungeert als een dienst die bedoeld is om traditionele financiering te omzeilen, door diensten aan te bieden op het gebied van lenen, terwijl veel van de kosten, toetredingsdrempels en vertragingen die banken vaak met zich meebrengen, worden vermeden. Terwijl mensen kennis nemen van de heersende rentetarieven die ze kunnen verdienen door hun cryptocurrency uit te zetten, evenals de onmiddellijke en veilige kredietmogelijkheden, zijn veel van dergelijke tokens die gebouwd zijn om DeFi-platforms te ondersteunen in een stroomversnelling geraakt.

Koerswinsten

Hoewel deze tokens enorme kapitaalwinsten opleveren voor vroege investeerders, zijn andere investeerders wat huiverig m.b.t. het lange termijn potentieel, aangezien vergelijkingen tussen de recente DeFi-rage en de ICO-zeepbel die slechts een paar jaar geleden plaatsvond makkelijk te trekken zijn. Terwijl mensen worden verleid door het concept van DeFi en wat het te bieden heeft, speculeren velen over het feit dat het succes van DeFi niet afhangt van de vraag of DeFi-tokens een langdurige impact hebben, maar hoe cryptocurrency met een langere levensduur en veiligheid kan profiteren van de voordelen.

DeFi op de Ethereum blockchain

Met traditionele DeFi-tokens die worden gebouwd op het Ethereum-netwerk, blijft de controverse bestaan ​​over de vraag of dit de beste manier van handelen is voor de toekomst. Ethereum staat bekend als de 'smart contract'-blockchain, ondersteunt deze vooraf ingestelde overeenkomsten tussen partijen en voert ze uit zodra aan deze voorwaarden is voldaan. Vandaar het' smart contract'-idee en de mogelijkheid om verificaties van derden te omzeilen. Het probleem is echter dat de transactiesnelheid die is gekoppeld aan de Ethereum-blockchain nog steeds een belangrijke barrière voor acceptatie blijft. Naarmate netwerken overbelast raken, beginnen de vergoedingen omhoog te schieten en wordt het verifiëren van transacties ter waarde van een paar dollar met een hoge overeenkomstige vergoeding contra-intuïtief. Ethereum 2.0 is van plan dit probleem van schaalbaarheid aan te pakken bij de overgang naar een proof of stake-netwerk, maar de plannen voor de officiële lancering worden nog steeds uitgesteld en het zal waarschijnlijk nog een jaar duren voordat het vernieuwde platform live gaat.

DeFi op de Bitcoin blockchain?

De recente toename van DeFi-tokens heeft enkele van de kwetsbaarheden op het Ethereum-netwerk aangetoond, aangezien prioriteit geven aan stabiliteit absoluut noodzakelijk blijkt voor het succes op lange termijn en de institutionele acceptatie van het netwerk. Hoewel Ethereum 2.0 belooft veel van deze problemen op te lossen, hebben Bitcoin-enthousiastelingen het idee naar voren gebracht dat het efficiënter zou zijn om slimme contracten op de Bitcoin-blockchain te laten draaien in plaats van andersom. Dit maakt Ethereum niet overbodig, maar hoewel Ethereum doorgaans wordt gebruikt voor het maken van DApps en Bitcoin inherent een systeem is dat is gemaakt als een opslag van waarde, is het idee dat het netwerk van Bitcoin een belangrijke bijdrage zou moeten leveren aan DeFi's ontwikkeling niet zo vergezocht.

Aangezien het lightningnetwerk succesvol is gebleken in termen van het versnellen van het Bitcoin-netwerk, evenals veel van de belangrijkste functionaliteiten die worden uitgevoerd, is er, zoals verwacht in de whitepaper van Satoshi,  geen "Bitcoin 2.0" die moet worden uitgevoerd voordat Bitcoin aan de vraag kan voldoen. Hoewel ontwikkelaars doorgaans wegblijven van het creëren van complexe slimme contracten op het netwerk van Bitcoin vanwege het minder veelzijdige karakter ervan in vergelijking met Ethereum, is het nog steeds heel goed mogelijk om dit te doen en kan het op de lange termijn voordeliger zijn. Slimme contracten met betrekking tot DeFi die op het Bitcoin-netwerk zijn gebouwd, hoeven niet zo complex te zijn als sommige van de andere DApp's die op het Ethereum-netwerk draaien en zouden zowel qua schaalbaarheid als qua beveiliging vruchtbaar blijken.

Hoewel zowel Ethereum als Bitcoin beide “traditionele bankzaken” buiten de bank halen en gebruikers in staat stellen meer koopkracht te behouden, hebben ze allebei interessante manieren om dat te doen. Ethereum werkt in wezen als een hulpprogramma dat veel belemmeringen, vergoedingen en vertragingen omzeilt die gepaard gaan met traditionele derde partijen die verificatie- en auditprocessen uitvoeren. Terwijl Bitcoin zich voordoet als een “hard asset” die prioriteit geeft aan het opslaan van vermogen en werkt als een hedge tegen inflatie. Beiden pleiten voor veiligheid, aansprakelijkheid en transparantie, maar ook voor levendige use-cases. Maar aangezien DeFi relatief nieuw is, zal het waarschijnlijk meer tijd kosten om te verifiëren welke blockchain het meeste nut kan bieden aan deze industrie.

Inflatieverwachting bij Ethereum onduidelijk

Een laatste standpunt dat velen maken over waarom Bitcoin de enige eigenaar van de DeFi-industrie zou moeten zijn, is het bekende en aantoonbare maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoins met voorspelbare inflatie. Met Ethereum blijft het aanbod elk jaar toenemen. De beruchte Bitcoin-investeerder Anthony Pompliano tweette onlangs: 'De Ethereum-gemeenschap kan er niet achter komen wat het totale uitstaande aanbod van het activum is. Dit is een GROOT probleem en laat zien waarom ETH geen goed geld is." Er blijft in het algemeen veel meer onzekerheid rond de Ethereum-blockchain circuleren, niet alleen als het gaat om schaalbaarheid, maar ook als het gaat om de inflatie en het aanbod. Om deze reden pleiten velen ervoor dat het buitengewoon tegenstrijdig zou zijn om een ​​systeem als DeFi op een blockchain te laten draaien die nog steeds deze belangrijke problemen heeft om uit te zoeken en op de juiste manier aan de gemeenschap over te brengen. Of DeFi blijft floreren op de Ethereum-blockchain of overgaat naar de Bitcoin-blockchain valt nog te bezien, maar velen blijven optimistisch over het idee dat beide blockchains zullen blijven gedijen met hun eigen respectievelijke toepassingen.