De relatie tussen Bitcoin, cryptocurrency en de inflatie

Bitcoin redding in moeilijke tijden 

Beleggers kijken vaak naar alternatieve cryptocurrencies om aanzienlijke winsten te maken door erin te handelen. Handelaars en beleggers moeten echter altijd beseffen dat de cryptomarkt sterk afhankelijk is van één cryptocurrency, namelijk Bitcoin. In dit artikel leggen we uit wat de relatie is tussen Bitcoin en de cryptocurrency prijzen en we bespreken ook de invloed van inflatie op Bitcoin en dus ook cryptocurrency.

Relatie tussen Bitcoin en de cryptocurrency prijzen

Bitcoin werd helemaal terug in 2009 gelanceerd met de bedoeling de mensheid een universele digitale munteenheid te geven, waarin gebruikers waarde konden uitwisselen zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Bitcoin, een peer-to-peer digitale munt met een beperkte voorraad, zou een bescherming bieden tegen inflatie.

Bitcoin was de eerste in zijn soort en vervolgens zijn er vele andere alternatieve coins, altcoins genaamd, op de markt gekomen. Als je de cryptomarkt gevolgd hebt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat telkens als de prijs van Bitcoin daalt, de prijzen van andere cryptocurrency ook dalen. Hetzelfde geldt voor het omgekeerde. Als de prijs van Bitcoin stijgt, dan zien we dat de prijzen van altcoins kort daarna ook in prijs stijgen.

Maar waarom gebeurt dit? Wat maakt Bitcoin zo belangrijk dat een hele markt het zo op de voet volgt? Hieronder geven we je vier redenen waarom Bitcoin nog steeds veel invloed heeft op de prijzen van andere cryptocurrency.

Bitcoin was de eerste cryptomunt

De oorspronkelijke cryptocurrency heeft zich door de jaren heen kunnen positioneren als een zekere opslagplaats van waarde. Bitcoin was de eerste munt die cryptocurrencies in de mainstream bracht. Het schijnbaar eenvoudige concept achter Bitcoin sloeg aan bij het grote publiek, en dreef de prijs op tot astronomische bedragen van zelfs boven de €60.000. Momenteel schommelt de Bitcoin koers rond de €40.000. 

Veel altcoins zijn klonen van Bitcoin

Als direct gevolg van zijn toenemende populariteit en waarde, zagen we in de jaren na de lancering een wildgroei aan Bitcoin klonen. Zo gebruikte de eerste altcoin die mainstream toepassing zag, Litecoin, een kopie van de Bitcoin code met het doel een lichtere en snellere versie van het origineel te worden.

Er bestaan nog veel meer van zulke klonen, zoals Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond en tientallen andere. Hoewel elk probeert een betere versie van Bitcoin te worden, volgen ze meestal gewoon het voorbeeld ervan.

Bitcoin heeft het meest veilige netwerk

Bitcoin is gebaseerd op een proof-of-work mechanisme dat verzekerd wordt door meer dan 18 miljoen miners die deelnemen aan het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin. Dit grote aantal deelnemers zorgt voor een hoge mate van decentralisatie van het netwerk, waardoor het Bitcoin betaalsysteem feilloos veilig is.

Veel beleggers beschouwen het als een reservevaluta voor cryptocurrencies

Vanwege zijn pioniersstatus beschouwen beleggers Bitcoin vaak als de reservevaluta van de cryptomarkt, vergelijkbaar met de USD op de wereldwijde aandelenmarkten. Bovendien stellen veel handelsplatforms voor cryptocurrency geen handel in crypto voor aan fiat. Dit vanwege de naleving en regelgeving van hun landen. Zodoende investeren een groot aantal beleggers eerst in Bitcoin om die te verhandelen voor altcoins en proberen daarna winst te maken.

De meeste ervaren crypto handelaars vergelijken de prijzen van altcoins zelfs nooit met die van fiat valuta's. In plaats daarvan vergelijken ze hun waarde met die van Bitcoin. Dit omdat dat het marktpaar is dat er voor hen het meest toe doet. Als zodanig is het volkomen begrijpelijk om de cryptomarktprijzen te zien dalen als het marktsentiment van Bitcoin keldert. 

De relatie tussen Bitcoin en inflatie

Op het moment dat er sprake is van inflatie, gaan mensen vaak op zoek naar activa die de stijging van de inflatie consequent kunnen overtreffen. Veel beleggers doen dit al met goud, grondstoffen en andere activaklassen.

In plaats van geld te steken in traditionele en alternatieve investeringen om rijkdom op te bouwen en op te slaan, zou een belegger cryptocurrency kunnen kopen in de hoop dat het in waarde stijgt. Tevens is de belegger hierdoor minder kwetsbaar voor de schommelingen van de Amerikaanse dollar.

De opwaartse bewegingen van cryptocurrency in 2021 gaven sommige mensen het idee dat digitale activa dat doel zou kunnen dienen. Maar we hebben de afgelopen maanden gezien dat de cryptomarkt zeer volatiel is. Bij crypto ontbreekt het aan de consistentie die nodig is om de inflatie te overtreffen. Zo daalde de waarde van Bitcoin in 2021 aanzienlijk op het moment dat de consumentenprijzen begonnen op te lopen. Ook eind 2021 was er weer een daling die doorging tot in 2022.

Bitcoin koers lange termijn grafiek 

Dit wijst er ook op dat Bitcoin tot nu toe onbetrouwbaar is als dagelijks betaalmiddel. Als de waarde van een digitale munt binnen een paar dagen 10% de ene of de andere kant op schommelt, is het moeilijk om het als een betrouwbaar betaalmiddel te zien voor de gemiddelde persoon om er aankopen mee te doen.

Kan Bitcoin gebruikt worden ter bescherming tegen inflatie?

Alvorens we antwoord op deze vraag geven, is het belangrijk om te vermelden dat deze inflatiegolf er anders uitziet dan in het verleden. Een groot deel van de recente inflatie is het gevolg van pandemie-gerelateerde gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn de stijging van de grondstoffenprijzen, verstoringen van de toeleveringsketen en veranderingen in de beroepsbevolking.

Wanneer de inflatie toeneemt, zou je normaal gesproken de waarde van hedge-investeringen zien stijgen. Toch is het in het huidige klimaat niet zo geweest. Klassieke inflatiedekkingen, waaronder goud, hebben in dit klimaat niet goed gewerkt. Ook Bitcoin en cryptocurrency hebben de afgelopen maanden niet goed gepresteerd. Dit kan een teken zijn dat Bitcoin en cryptocurrency mogelijk niet goed werkt ter afdekking van de inflatie.

Daarnaast heeft Bitcoin ook de gevolgen gevoeld van de oorlog in de Ukraine, net als de rest van de wereld. De huidige geopolitieke situatie genereert onzekerheid voor zowel financiële markten als voor alle huishoudens. De vraag voor Bitcoin lijkt te zijn of het nog steeds als afdekking tegen inflatie kan werken, of dat februari het tegendeel bewezen heeft.

Een rapport van QCP Capital wijst erop dat er historisch gezien een slechte correlatie is tussen de Bitcoin koers en goudprijzen. Dit roept de vraag op of het digitale activum behandeld kan worden als een afdekking tegen inflatie om de waarde van de investeringen en spaartegoeden van particulieren te helpen beschermen.

Toch proberen sommige beleggers Bitcoin en andere cryptocurrencies juist in deze inflatieperiode als een afdekking tegen inflatie te gebruiken. Dit zou een slimme zet kunnen blijken te zijn, maar dat valt voorlopig nog te bezien omdat het zo'n jonge activaklasse is.

Kortom, het verleden van cryptocurrency is te kort om de toekomstige prestaties te voorspellen. Voorlopig blijven cryptocurrency een onvoorspelbare beleggingsmogelijkheid. De toekomst moet gaan uitwijzen of Bitcoin en cryptocurrency wel degelijk een goede afdekking tegen inflatie kunnen zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram