De geschiedenis van Bitcoin

bitcoin koersZoals je misschien al weet, was Bitcoin de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency die de blockchain-technologie gebruikte. Het was echter niet de eerste vorm van digitaal geld, omdat platforms zoals VISA en PayPal mensen toestonden (en nog steeds mogelijk maken) om virtueel geld uit te geven. Het is moeilijk om over cryptocurrencies in de moderne wereld te praten en Bitcoin en de Bitcoin koers niet te vermelden.

Stichting, ideeën en technologieën

Er waren ook verschillende digital cash technologieën vóór de introductie van bitcoin. Een goed voorbeeld zijn de op issuer based ecash-protocollen die zijn ontwikkeld door David Chaum en Stefan Brands. Hashcash, een proof-of-work-protocol, is ook ontworpen door Adam Back. B-money en bit-gold van respectievelijk Wei Dai en Nick Szabo zijn de eerste voorstellen die de basis hebben gelegd voor gedistribueerde, op digitale schaarste gebaseerde cryptocurrencies. Bitgold had een plan dat de collectible market zou gebruiken als een mechanisme voor inflatiecontrole. Nick Szabo deed wat onderzoek en stelde zelfs Byzantine voor als een mogelijke fouttolerante activa registratie die opslag en overdracht van geketende proof-of-work-oplossingen mogelijk zou kunnen maken.

Satoshi Nakamoto en Bitcoin-2008 

Bitcoin is in 2008 gecreëerd door een individu of een groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het was het eerste digital cash systeem dat gedecentraliseerde of gedistribueerde ledgertechnologie gebruikte. De domeinnaam van Bitcoin.org is op 8 augustus 2008 geregistreerd door de anonieme entiteit. Op 31 oktober 2008 werd de Bitcoin-whitepaper gepubliceerd. Het negen pagina's tellende document heette "Bitcoin - a peer-to-peer electronic cash system" en werd in november 2008 verspreid via de cypherpunk-mailinglijst. The Genesis Block-2009 Satoshi Nakamoto bouwde het basisblok op het Bitcoin-netwerk, Genesis Block, op 3 januari 2009. 50 BTC is gemaakt op het Genesis Block en de manier waarop de code is geschreven, maakt het moeilijk om het uit te geven. Moderne blokken hebben gemiddeld tien minuten nodig om te worden gemaakt, maar volgens de tijdstempels op het Genesis-blok laat het zien dat het zes dagen duurde voordat een nieuw blok werd toegevoegd aan de Bitcoin-blockchain. Veel theorieën proberen uit te leggen waarom het zes dagen duurde om het volgende blok te creëren. 

Eerste transactie

Nakamoto en wijlen Hal Finney waren de eerste mensen die op 12 januari 2009 transacties uitvoerden op het Bitcoin-netwerk. Nakamoto stuurde Finney 10BTC als een test nadat hij begon te minen. Pas tien maanden later werd de Bitcoin-wisselkoers ten opzichte van de dollar gecreëerd door de New Liberty Standard, die de basis legde voor de Bitcoin koers. In oktober was 2300.0 BTC gelijk aan $ 1. Laszlo Hanyecz was de eerste persoon die Bitcoin gebruikte om fysieke goederen te kopen. Hij kocht op 22 mei 2010 twee pizza's voor 10.000 BTC. Het Bitcoin-pizza verhaal legde de basis voor de grote transacties die we vandaag hebben.

Pieken en dalen van BTC-2010-2011

De inmiddels ter ziele gegane bitcoinmarket.com was de eerste cryptocurrency-exchange, gelanceerd in maart 2010. Mt. In hetzelfde jaar werd ook Mt. Gox gelanceerd. 9 februari 2011 blijft een grote dag in de geschiedenis van BTC omdat de nieuwe munt pariteit bereikte met de USD in een verhouding van 1: 1. De volgende vier maanden zag de prijs van Bitcoin stijgen van $ 1 naar $ 31,91. Er was een aanzienlijke inbreuk op de beveiliging op Mt. Gox in juni 2011, waarbij investeerders miljoenen BTC verloren. Er was ook een substantiële correctie van de BTC koers waarbij de waarde van bitcoin op 12 juni 2011 tot $ 10,25 daalde. Zes maanden later werd er opnieuw een prijsdaling waargenomen nadat Paxum, een e-walletbedrijf, had aangekondigd dat het stopte met het accepteren van BTC. Dit waren vernederende correcties en het waren ook de eerste gevallen waarin bitcoin een hoge volatiliteit ervoer.

Eerste halvering en Mt. Gox-liquidatie 

Halvering van Bitcoin vindt plaats na elke 210.000 blokken. Halveren verlaagt mijnbeloningen met 50%, wat de toevoer van BTC regelt. De eerste halvering vond plaats op 28 november 2012 en de blokbeloning werd verlaagd van 50 naar 25 BTC. De Bitcoin-prijs bereikte op 9 april 2013 de grens van $ 200.Toen Bitcoin zijn vijfde verjaardag vierde, deed de munt het niet zo goed op basis van prijs. Silk Road werd gesloten, waar de politie 26.000 BTC in beslag nam. Bijgevolg daalde de prijs van Bitcoin binnen een paar uur van $ 139 naar $ 109.Geruchten over de hack van MT. Gox begonnen zich in februari 2014 te verspreiden. Het bedrijf stopte met de handelsactiviteiten op de exchange, de CEO nam ontslag van zijn positie in het bestuur van de Bitcoin Foundation en het bedrijf vroeg faillissement aan. 850.000 BTC gingen ‘verloren’ tijdens de Mt. Gox saga. 

Bitcoin wordt mainstream 

De Mt. Gox- en Silk Road verhalen creëerden een slechte reputatie voor Bitcoin. Microsoft gaf Bitcoin echter een flinke boost toen het aankondigde dat het in augustus 2014 Bitcoin-betalingen zou gaan accepteren. Andere grote bedrijven begonnen dit voorbeeld te volgen. 2017 was enorm belangrijk voor Bitcoin en andere cryptocurrencies. Schaalproblemen waren een groot debat in 2017. Een paar mensen waren niet blij met suggesties voor aanpassing van het bitcoin protocol en er werd een hard fork gecreëerd, die op 1 augustus 2017 geboorte gaf aan Bitcoin Cash.Bitcoin werd in december 2017, op het hoogtepunt, verhandeld tegen een koers van bijna $ 20.000. Later die maand daalde de prijs echter tot $ 13.000 en de volatiliteit is sindsdien hoog geweest. Wetgeving zoals het verbieden van ICO's en het gebruik van Bitcoin in China en andere landen zijn een klap voor de prijsstabiliteit van Bitcoin.

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...